Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

A repce-fénybogár elleni védekezés nehézségei és lehetősége

A repce-fénybogár elleni védekezés nehézségei és lehetősége

FMC-Agro Hungary Kft.

Az őszi káposztarepce, az olajretek, a mustár és a keresztes virágú zöldítés vetésterületének növekedése a repce-fénybogár (Meligethes aeneus) jelentőségének és az általa okozott terméskiesés mértékének növekedését, ugyanakkor az ellene való hatékony védekezés nehézkesebbé válását hozta magával.

A repce-fénybogár tartósan 9 oC felett kezdi meg a betelepülését, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiai állapotának időszakában.

Repce-fénybogár (Meligethes aeneus)

A repce-fénybogár elleni védekezés közkedvelt eszköze a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek valamelyike. Azok gyors és olcsó volta miatt alapkészítményeivé váltak a védekezésnek. Túlhasználatuk okán az utóbbi években több esetben figyelték meg csökkent hatékonyságukat, jelentős termésveszteség kialakulását.

A piretroid ellenálló egyedek aránya 5 év alatt 11%-ról 98%-ra emelkedett (barna és piros színnel jelölve)!

Ezen októl vezérelve a IRAC szabadalmaztatott piretroid-rezisztencia vizsgálati módszerével 5 éve kezdődtek meg az egész ország területére kiterjedő felvételezések. A Nébih növényvédelmi zoológusainak segítségével végzett vizsgálatok beigazolták a hatóanyag-csoporttal szembeni, termelői szinten tapasztalt hatékonyságromlást, a piretroid-tolerancia erősödését, szélsőséges esetben a rezisztencia kialakulását.

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szerrel is folyt Európa-szerte rezisztenciavizsgálat, mely esetben kizárólag érzékeny fénybogár-populációk figyelhetők meg, ez a tény az ellenük való védekezés alapkészítményévé emelte ezt a rovarölő szert. Magyarországon 2018-ban több helyszínen ismétlődött meg a teszt. Ez alkalommal is bebizonyosodott, hogy az Avaunt® 150 EC továbbra is hatékony a repce-fénybogár ellen.

IRAC módszeres indoxakarb (Avaunt® 150 EC) hatékonysági vizsgálat helyszínei, 2018

IRAC módszeres indoxakarb (Avaunt® 150 EC) hatékonysági vizsgálat eredményei, 2018

Az FMC saját és a termelői tapasztalatok alapján a fénybogáregyedek betelepedésének időszakában, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiájában kijuttatott Avaunt® 150 EC 170 ml/ha dózisában az időjárástól függetlenül, 8-(10) napos tartamhatásával megvédi a repcét a jelentősebb fénybogár-kártételtől.

Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi” az Avaunt® 150 EC tartamhatása. (A virágbimbók felnyílásával a fénybogáregyedek pollenhez jutva megszűnnek mint repce károsítók.)

Az Avaunt® 150 EC kontakt- és gyomorméreg, a vele történő hatékony védekezés feltétele a fénybogár betelepüléskori, legkésőbb a repce zöldbimbós állapotában történő permetezés elvégzése. Ilyenkor a virágzatot károsítani igyekvő egyedek az első harapásukat követőn 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik majd tartalék-tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak. A védekezés eredményeként a virágzati tengely nem kopaszodik fel.

Avaunt® kezelés hatása és kezeletlen repce – Bélmegyer 2018. április 24.

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szer főbb tulajdonságai:

  • érzékenyek rá a fénybogár-populációk;
  • tartamhatása van, 8-(10) nap;
  • gyors a károsítás blokkoló hatása;
  • bimbós állapotban történt permetezés után, a kinyíló virágot látogató méhek nem károsodnak;
  • keverhető más készítményekkel pl: Komlex Kénesbór lombtrágyával;
  • engedélyezett: őszi káposztarepcében, olajretekben és mustárban.

FMC-Agro Hungary Kft.

Inváziós kártevők: a keleti gyümölcsmoly

A karantén kártevőként számon tartott keleti gyümölcsmoly (Grapholitha molesta BUSCK) magyarországi megjelenését az 1960-as években jelezték először. A gyümölcsültetvények egyik legveszélyesebb kártevőjének tartott faj napjainkban is komoly gondot jelenthet megfelelő növényvédelem hiányában.

Fókuszáljunk a levélbetegségekre is…

Az enyhe téli időjárás, a némi hótakaró ellenére, országos viszonylatban, rendkívül vegyes képet mutatnak a kalászosok. Vannak jól telelt, erős állományok, de ugyanakkor találkozhatunk a késői vetés vagy őszi csapadékhiány miatt gyengébben fejlett állományokkal is. Nehéz feladat olyan technológiát ajánlani, amely minden területen egyformán sikeresen alkalmazható.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

A nem hagyományos repcetermesztés során gyakran felmerülő kérdés: mikor és hogyan juttassunk ki biostimulátorokat?

Algafix, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. Egy 2012-ben végzett felmérés adatai szerint az ide sorolt készítmények piaca Európában meghaladta a hatmillió hektárt.

2018. május 22. 07:13

Már elindult az aratás az országban

A tavaszi vetésű növények szépen fejlődnek, ahol nem özönvízszerű eső árasztotta el a földeket, ott a csapadék nagyon jót tett a vetésnek.

2018. június 12. 06:59

Hogy Önnek is megérje… és a tavaszt is! – Repce Kondi Pack

Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze az őszi gombaölő szeres védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása.

2018. szeptember 14. 08:12

Növekedett a búza vetésterülete az unió legnagyobb termelőinél

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő országban növelték a búza vetésterületét, részben azért, mert a száraz időjárás megakadályozta a repce vetését.

2019. február 3. 04:47