Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

A repce-fénybogár elleni védekezés nehézségei és lehetősége

A repce-fénybogár elleni védekezés nehézségei és lehetősége

FMC-Agro Hungary Kft.

Az őszi káposztarepce, az olajretek, a mustár és a keresztes virágú zöldítés vetésterületének növekedése a repce-fénybogár (Meligethes aeneus) jelentőségének és az általa okozott terméskiesés mértékének növekedését, ugyanakkor az ellene való hatékony védekezés nehézkesebbé válását hozta magával.

A repce-fénybogár tartósan 9 oC felett kezdi meg a betelepülését, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiai állapotának időszakában.

Repce-fénybogár (Meligethes aeneus)

A repce-fénybogár elleni védekezés közkedvelt eszköze a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek valamelyike. Azok gyors és olcsó volta miatt alapkészítményeivé váltak a védekezésnek. Túlhasználatuk okán az utóbbi években több esetben figyelték meg csökkent hatékonyságukat, jelentős termésveszteség kialakulását.

A piretroid ellenálló egyedek aránya 5 év alatt 11%-ról 98%-ra emelkedett (barna és piros színnel jelölve)!

Ezen októl vezérelve a IRAC szabadalmaztatott piretroid-rezisztencia vizsgálati módszerével 5 éve kezdődtek meg az egész ország területére kiterjedő felvételezések. A Nébih növényvédelmi zoológusainak segítségével végzett vizsgálatok beigazolták a hatóanyag-csoporttal szembeni, termelői szinten tapasztalt hatékonyságromlást, a piretroid-tolerancia erősödését, szélsőséges esetben a rezisztencia kialakulását.

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szerrel is folyt Európa-szerte rezisztenciavizsgálat, mely esetben kizárólag érzékeny fénybogár-populációk figyelhetők meg, ez a tény az ellenük való védekezés alapkészítményévé emelte ezt a rovarölő szert. Magyarországon 2018-ban több helyszínen ismétlődött meg a teszt. Ez alkalommal is bebizonyosodott, hogy az Avaunt® 150 EC továbbra is hatékony a repce-fénybogár ellen.

IRAC módszeres indoxakarb (Avaunt® 150 EC) hatékonysági vizsgálat helyszínei, 2018

IRAC módszeres indoxakarb (Avaunt® 150 EC) hatékonysági vizsgálat eredményei, 2018

Az FMC saját és a termelői tapasztalatok alapján a fénybogáregyedek betelepedésének időszakában, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiájában kijuttatott Avaunt® 150 EC 170 ml/ha dózisában az időjárástól függetlenül, 8-(10) napos tartamhatásával megvédi a repcét a jelentősebb fénybogár-kártételtől.

Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi” az Avaunt® 150 EC tartamhatása. (A virágbimbók felnyílásával a fénybogáregyedek pollenhez jutva megszűnnek mint repce károsítók.)

Az Avaunt® 150 EC kontakt- és gyomorméreg, a vele történő hatékony védekezés feltétele a fénybogár betelepüléskori, legkésőbb a repce zöldbimbós állapotában történő permetezés elvégzése. Ilyenkor a virágzatot károsítani igyekvő egyedek az első harapásukat követőn 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik majd tartalék-tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak. A védekezés eredményeként a virágzati tengely nem kopaszodik fel.

Avaunt® kezelés hatása és kezeletlen repce – Bélmegyer 2018. április 24.

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szer főbb tulajdonságai:

  • érzékenyek rá a fénybogár-populációk;
  • tartamhatása van, 8-(10) nap;
  • gyors a károsítás blokkoló hatása;
  • bimbós állapotban történt permetezés után, a kinyíló virágot látogató méhek nem károsodnak;
  • keverhető más készítményekkel pl: Komlex Kénesbór lombtrágyával;
  • engedélyezett: őszi káposztarepcében, olajretekben és mustárban.

FMC-Agro Hungary Kft.

Veszélyes kártevők: a gabonapoloskák

2019. május 20. 08:03

A gabonapoloskák táplálkozása kiterjed valamennyi kalászosra. Leginkább a búzát károsítják, de megtalálhatók a legelők pázsitfüvein is.

Amistar SUN – Garancia a nyereséges napraforgó termesztéshez

2019. május 13. 10:50

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás.

Veszélyes kártevők: a burgonyabogár

2019. május 7. 08:22

Az idegenhonos fajok európai megtelepedésének üteme gyorsuló tendenciát mutat. A jövevény fajok döntő többsége Észak-Amerikából és Ázsiából érkezik, emberi közreműködéssel. Ezek egy része a megtelepedést követően, lassan terjed, mások azonban ökológiai rugalmasságuk révén, gyorsan terjednek.

Hogyan fertőtlenítsük a talajt?

2019. május 2. 11:29

A növényvédelem egyik legproblémásabb pontja a talajfertőtlenítés kérdése, ugyanis a talajfertőtlenítő beavatkozásunk hatása vizuálisan kevésbé követhető nyomon, nem látjuk közvetlenül a hatást, mint például egy permetezés esetén.

Lamardor - csak mondjon igent!

2018. június 29. 12:11

A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza.

A termelői pozíciók erősödése várható a hazai kukoricapiacon

2018. február 26. 14:55

Az elmúlt öt év legalacsonyabb kukorica-zárókészlete várható a 2017/18-as gabonapiaci szezon végére az Európai Unióban, miközben a termény készletei globálisan is csökkennek.

Tápanyag-utánpótlás az őszi káposztarepcében

2018. október 8. 11:50

A repce „jól etethető” növényünk. Napjaink hibridjeivel szakszerű trágyázás és megfelelő technológiai fegyelem mellett akár 4,5-5,5 t/ha hozamszint is elérhető. Az írás összefoglalja, hogy mit kell tennünk, mire érdemes ügyelnünk a termésmennyiséget és az olajtartalmat is alapvetően befolyásoló tápanyag-visszapótlás területén.

Az őszi káposztarepce gyökérgolyvás betegsége

2018. május 20. 05:37

2017 őszén a csapadékos időjárás miatt az ország nyugati felében, leginkább Vas és Zala megyék savanyú, mély fekvésű talajain megjelent a repce gyökérgolyvás betegsége.