Növényvédelem
Növényvédelem

A szőlő lisztharmatának fertőzését kell megakadályozni

A szőlő lisztharmatának fertőzését kell megakadályozni

Agrofórum Online

Most szőlő lisztharmatának a fertőzését kell megakadályozni. Az a szőlősgazda könnyebb helyzetben van, aki tavaly közvetlenül a szüret után elvégezte a kénes-olajos lomblemosást. Valószínűleg elpusztította az áttelelésre készülő gombaképletek (kazmotéciumok) nagy részét, ezzel megakadályozta, hogy nagy tömegben beérjenek a tavaszi fertőzést beindító ivaros spórák.

Tavaly május 21-én készült az első szőlős felhívás. Az idén három-négy héttel korábban fakadtak a szőlők és úgy tűnik, hogy nem állt le, intenzíven növekszik, fejlődik. A fotó április 16-án készült egy fejművelésű tőkén. A kertész helyesen járt el, mert ezen a fejlett levelű növényen már elvégezte az első permetezést. Ő már valószínűleg lisztharmatmentes levelekkel várhatja a virágzást, mely a fertőzés szempontjából a legérzékenyebb fejlődési fázis. A Mátrában vagy pl. az egri borvidéken viszont csak most érkezett el az első permetezés ideje.

A fotó április 16-án készült egy fejművelésű tőkén
A fotó április 16-án készült egy fejművelésű tőkén (Fotó: Zsigó György)

Most szőlő lisztharmatának a fertőzését kell megakadályozni. Az a szőlősgazda könnyebb helyzetben van, aki tavaly közvetlenül a szüret után elvégezte a kénes-olajos lomblemosást. Valószínűleg elpusztította az áttelelésre készülő gombaképletek (kazmotéciumok) nagy részét, ezzel megakadályozta, hogy nagy tömegben beérjenek a tavaszi fertőzést beindító ivaros spórák. (Ezért sorolja néhány szakkönyv a nyárvégi lomblemosást már a következő évi permetezésekhez, mert ezzel már a következő termést védem…)

Azonban a gombaképletek egy része már a nyár folyamán is beérik, fekete, keményfalú göbbé alakul. Ebben a fázisban már nem hat rájuk a kénes-olajos lomblemosás. Ezek az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, a támberendezésre és innen, a saját növényünkről pattannak ki az első fertőzést kiváltó ivaros spórák. Tehát a lisztharmat valamilyen szintű fertőzésére mindenkinek számítani kell.

A bogyók felületén megjelenő hamvas bevonat jelzi a fertőzés jelenlétét
A bogyók felületén megjelenő hamvas bevonat jelzi a fertőzés jelenlétét (Fotó: Zsigó György)

A megszokott gyakorlat szerint virágzásig csak a kontakt kénes gombaölőket használtuk. Ma már a nagyüzemek biztonságból adagolnak a kén mellé felszívódó (szisztemikus) lisztharmat elleni gombaölőt az első kezeléshez is.

Hasonlóan járhat el az a kertbarát is, aki ritkábban jut ki a szőlőjéhez vagy erős fertőzéssel zárta a tavalyi évet. Aki virágzásig meg tudja védeni a leveleket a kénes gombaölőkkel, az a kertész a korábbi gyakorlatnak megfelelőn a virágzás után néhányszor ismételjen a felszívódókkal. Ez az ún. szisztemikus blokk.

Bármelyik kéntartalmú gombaölőt választhatjuk, pl. Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Microthiol Speciál, Eurokén 2000 80 WG, Kumulus S, Pol-Sulphur 800 SC, Sulfolac 80 WG, Treff 80 WG. stb. Folyékony a Flosul. A felületen élő gombákat, rovarokat kiszárítják a narancsolaj tartalmú készítmények pl. az Oroganic vagy más néven a Prev Gold, stb. Ezek „bioszerek” akárcsak a Vitisan SP és az antagonista gombát tartalmazó Romeo.

Felszívódó pl. a Topas 100 EC (II. kateg.), a Cabrio Top, a Dynali, a Vivando és a Cyflamid, stb. (A Quadris is engedélyezett, de inkább csak szürkepenészre ajánlom.)

Az egyszerű anyagok közül a lecitint, a konyhasót, a szódabikarbónát, a talkumot, a tehéntejet és a mezei zsurlót javasolják. Szép kínálat, érdemes megnézni a részleteket is a NÉBIH honlapján.

A lisztharmat fertőzése következtében felnyíló, úgynevezett sérves bogyókon megtelepedhet a szürkepenész is
A lisztharmat fertőzése következtében felnyíló, úgynevezett sérves bogyókon megtelepedhet a szürkepenész is (Fotó: Zsigó György)

A permetezések indításában és ismétlésében csak a szőlősgazda tud dönteni

A kert fekvése, a helyi időjárás alakulása, a fajták fogékonysága és a védekezésre használt gombaölő szerek ismerete nélkül nehéz lenne szaktanácsot adni a távolból. Mindvégig követni kell a gombát a fürtön, de a lombon is, mert a leveleken alakulnak ki azok az áttelelő képletek, melyekről a bekezdésben is írtam. A levelek egészségére azért is figyeljünk, mert ezek termelik a cukrot a bogyókba. A továbbiakban, a nyár folyamán is a felsorolt gombaölők közül választhatunk. A fejlettebb bogyókat már nem tudja megtámadni a lisztharmat, nem repednek ki, nem alakulnak ki a sérves bogyók. Átlagos évben ekkortól a kéntartalmúakkal is meg lehet védeni a szőlőt.

Az előző néhány év adatai azt mutatják, hogy a borászatok ültetvényeiben évente 7-8 permetezéssel tudják megvédeni a szőlőt. A permetlében minden alkalommal található lisztharmat elleni készítmény. Néhol ezt „alaplének” hívják a kollégák, mert ezzel biztosan permetezni kell és csak ha szükséges, akkor egészítik ki a molyok, atkák, kabócák vagy pl. a peronoszpóra, szürkepenész elleni növényvédő szerekkel.

Ne engedjük, hogy elrontsa a borunkat!

A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10%-os bogyófertőzés is borhibát okoz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

2024. június 10. 17:10

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók.

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10. 10:10

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

Termésnövelés környezetbarát módon

2024. június 7. 16:40

A Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét.

A lepényfa-gubacsszúnyog, 2. rész

2024. június 4. 11:10

Az írás jelen, második részében ismertetjük a gubacsok szerkezetét, belső alaktanát leíró új megfigyeléseinket.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

Védekezés a szőlő lisztharmat ellen

2022. április 21. 10:47

A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat, hazánkban az ellene való védekezés adja a növényvédelmi technológia gerincét.