Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Az őszi káposztarepce gyökérgolyvás betegsége

Az őszi káposztarepce gyökérgolyvás betegsége

2017 őszén a csapadékos időjárás miatt az ország nyugati felében, leginkább Vas és Zala megyék savanyú, mély fekvésű talajain megjelent a repce gyökérgolyvás betegsége.

A betegség a káposztatermelők körében már régóta ismert, ám őszi káposztarepcében érdemi hazai előfordulását tavaly őszig nem publikálták. A régióra jellemző szűk vetésforgó, melyben az őszi búza és a repce évről évre egymást váltja, szintén kedvezett a kórokozó elterjedésének.

A Plasmodiophora brassicae szaporítóképletei minimum 3–6 évig, de akár 20 évig is életképesek a talajban. A gyökérszőrökbe zoospórák segítségével jut be, aminek következtében a repce gyökerén rákos daganatok keletkeznek (1. kép). A kialakult golyvák nehezítik a növény víz- és tápanyagfelvételét, a növény hervadásos tüneteket mutat. A betegség 30-40%-os termésveszteséget okozhat, súlyos esetben a legyengült növények a hideg telek hatására akár ki is pusztulhatnak, ezáltal 100%-os is lehet a terméskiesés. A Plasmodiophora brassicae jelenléte több mint 60 országban bizonyított, gazdanövénykörébe több száz faj tartozik. A kórokozó szaporítóképletei a munkagépekre felragadó sárral képesek tábláról táblára terjedni, ezért a megelőzés egyik legfontosabb eleme a gépek megfelelő tisztítása a fertőzött táblán végzett munkát követően.

1. kép: Golyvás daganatok a repce gyökerén (Forrás: NPZ)

Mivel a kórokozó rendszertanilag sem az állati kártevők, sem a gombák közé nem tartozik, eredményes vegyszeres növényvédelmi megoldás jelenleg nem ismert ellene. Védekezni vetésváltással, megfelelő gyomirtással (a keresztes virágú gyomok köztes gazdaként szolgálhatnak) vagy a fertőzött táblák repcetermesztésből történő kivonásával lehetséges (minimum 3-5 év). A fertőzött területeken a védekezés, illetve a még nem érintett területeken a megelőzés stratégiájának kialakításakor fontos, hogy elkerüljük a keresztes virágzatú komponenseket tartalmazó zöldítési keverékek használatát. A talaj pH-értékének növelése (meszezéssel) segít a kórokozó visszaszorításában, a betegség savanyú talajokon jelentkezik (2. kép). Ha módunkban áll, kerüljük az őszi káposztarepce korai vetését, ezzel is csökkentve a kórokozó számára rendelkezésre álló fertőzési ablakot. A táblákon megjelenő pangó vizek elvezetése vagy azok megelőzése talajműveléssel szintén sokat segíthet a kórokozó visszaszorításában.

2. kép: A savanyú kémhatású talajokon nagyobb a betegség kialakulásának kockázata (Forrás: www.enfo.agt.bme.hu)

Ha nem lehetséges a fertőzött táblák (3. kép) termelésből történő kivonása, megoldást nyújthat a rezisztens hibridek használata. A rezisztenciatörés elkerülése érdekében csak abban az esetben javasolt rezisztens hibrid használata, ha a fertőzés alapos gyanúja fennáll az adott területen.

3. kép: Gyökérgolyvával fertőzött tábla (Bozzai-Bárdos, 2017)

Németország egyes tartományaiban a betegség egyre súlyosabb károkat okoz. Az elmúlt 10 évben a német köztermesztésben lévő golyvarezisztens hibridek aránya több mint háromszorosára nőtt. A RAPOOL jelentős nemesítői munkát végez annak érdekében, hogy ezeken a területeken az eredményes és gazdaságos repcetermesztés fenntartható legyen a jövőben is.

A MENTOR tagja annak a hibridkörnek, mely rendelkezik törzsspecifikus gyökérgolyva-rezisztenciával. Erőteljes kezdeti fejlődése segíti a korai fertőzési nyomás legyőzésében. Elsősorban a jó és nehezebb talajokon javasoljuk a termesztését. Az észak-európai regisztrációs vizsgálatok során bizonyította kiváló fagytűrő képességét, ezzel is elősegítve az optimális telelést, csökkentve a gyökérgolyva okozta téli kipusztulás mértékét. Állománymagassága közepes. Szárai egészségesek, vastagok, a MENTOR nem hajlamos a megdőlésre. Középkorai érésidő és könnyű betakaríthatóság jellemzi. A beltartalmi mérések során megfigyelhető volt a hibrid kiemelkedő olajtartalma.

A németországi fajtakísérletekben és a köztermesztésben is egyértelműen bizonyította a MENTOR, hogy képes megfelelő megoldást nyújtani azon gazdálkodók számára, akik gyökérgolyva sújtotta területen gazdálkodnak. 2016-ban a gyökérgolyva sújtotta területeken a legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibrid volt.

A MENTOR teljesítménye

Hozam/piaci teljesítmény Jellemző/alkalmasság
Alacsony Közepes Magas
magtermés x x x x
olajtartalom x x x x x
Termésbiztonság
szárazságtűrés x x x x
kezdeti fejlődés erőssége x x x x x
télállóság x x x x x x
állóképesség x x x x x x
regenerálódóképesség x x x x x
betegség-ellenállóság x x x x x x
Termőhelyjavaslat
könnyű, laza talajok x x x x
jó talajok x x x x x x
nehéz, problémás talajok x x x x x
Állományjellemzők
korai vethetőség x x x
késői vethetőség x x x x x
mulcsvethetőség x x x x x
extenzívtechnológia-tűrés x x x x x
korai érés x x x x
késői érés x x x x
betakaríthatóság x x x x x x

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu


Amennyiben szeretne ingyenesen
és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

2019. október 8. 13:47

A Syngenta idén bevezetett új fungicid terméke az Elatus Era idén is bizonyította a kórokozók elleni hatékonyságát, magas fokú biztonságot, teljes körű védelmet biztosított.

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

2019. szeptember 30. 12:04

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság

2018. március 1. 21:17

A hazai napraforgó-termesztés több mint 80%-a herbicidtoleráns hibridekkel folyik, így a legnagyobb hangsúlyt az EURALIS is erre a szegmensre helyezi.

KWS új generációs kukoricahibridek 2019-ben - Gazdavélemények

2018. október 29. 10:27

A KWS Magyarország Kft. a 2019-es szezonra két új kukorica-, és egy napraforgóhibridet mutat be a magyar gazdálkodóknak.

Feszes technológiával kimagasló hozamok - a szélsőségek ellenére is (Videóval!)

2019. június 24. 07:24

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

Hibridválasztásból a maximumot

2018. február 16. 14:12

Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, így csökkentve a stresszhatásokat, kihozva a maximumot a lehetőségeiből.