Növényvédelem
Növényvédelem

HeightSelect az AmaSelect egyedi fúvókakapcsoláshoz

HeightSelect az AmaSelect egyedi fúvókakapcsoláshoz

Agrofórum Online

A biztonságos és hatékony növényvédelmi művelet esetén a műszaki és meteorológiai paramétereket figyelembe kell venni. A cél egy elsodródásmentes kijuttatás, melyet a fúvóka-kiválasztás,  a permetezőnyomás és a haladási sebesség mellett a helyes szórókeret-magasság betartásával lehet elérni.

Kis mértékű célterület-távolság esetén a szél nem befolyásolja hátrányosan a cseppeket. Az optimális szórókeret-magasság a fúvókák permetezési szögétől és a fúvókáknak a szórókereten levő távolságától függ. Választható 25 cm vagy 30 cm fúvókatávolság. A permetlének a célterületre történő optimális keresztirányú elosztása akkor biztosítható, ha a valamennyi összetevőt egymáshoz hangoltunk.

Az AmaSelect elektronikus 4-szeres egyedi fúvókakapcsolás egy 4-szeres-fúvókatartóból áll elektronikus fúvókaválasztással és lekapcsolással. Az AmaSelect-fúvókatartót fel lehet szerelni egy toldó egységgel a 25 cm fúvókatávolság eléréséhez. Ezzel a speciális 80°-fúvókákkal együtt a célterület-távolságot 50 cm alá lehet csökkenteni. Az AmaSelect egység nagy előnye, hogy a fúvókacseréhez már nem kell kiszállni a traktorból, hanem a négy fúvóka között a vezetőfülkéből kényelmesen lehet átkapcsolni.


UX típusú növényvédő-permetezőgép az AmaSelect 4-szeres egyedi fúvókakapcsolással.

Fennáll továbbá annak is a lehetősége, hogy egy fúvóka átkapcsolása és bekapcsolása automatikusan megtörténjen. Minden egyes fúvóka optimális nyomástartományának a terminálon történő megadásával a 4-szeres fúvókatartón belül a rendszer ezen előre megadott adatok alapján automatikusan átkapcsolja a fúvókákat. Így fennáll annak a lehetősége, hogy pl. az optimális nyomástartomány elhagyása esetén az 50 cm-es fúvókatávolságra beállított konfigurációról egy második, 25 cm-es fúvókatávolságra beállított konfigurációra vagy nagyobb fúvókára kapcsoljunk át.


Amikor az AmaSelect elektromos egyedi fúvókakapcsolás a 4-szeres-fúvókatestet a 25 cm-es fúvókatávolságra átkapcsolja, a HeigthSelect a szórókeret és a célkultúra közötti távolságot automatikusan lecsökkenti.

A HeigthSelect segítségével a szórókeret és a célkultúra közötti távolságot a fúvókatávolságtól és a fúvókatípustól függően automatikusan lehet beállítani. A HeigthSelect esetén az újdonság a szórókeret-magasság automatikus és folyamatos vezérlése a fúvókatávolság valamint a fúvókatípus cseréje esetén. Amikor a fúvókát bekapcsoljuk, az automatikus fúvókamegvezetés szabályozza az aktuálisan beállítandó célterület-távolságot. Ez az automatizálás javítja a felhasznált növényvédőszer hatékonyságát a folyamatosan optimális keresztirányú elosztásnak köszönhetően minimális elsodródás mellett. Ezzel a vezetőt jelentős mértékben tehermentesíteni lehet.

(Amazonen-Werke Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aktuális teendők a repcében

2024. február 20. 11:40

Az őszi vetésű szántóföldi kultúrák közül az őszi káposztarepce számára idén már elkezdődött a vegetációs szezon. Megindult a repce növények növekedése és lassacskán időszerű lesz a szárba indulás kezdete is.

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között

2024. február 19. 10:10

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

A biológiai védekezés működik!

2024. február 19. 05:40

Sok gazdálkodó ismeri ugyan a T-fák kihelyezésével támogatott, biológiai védekezési módot, ugyanakkor úgy gondolja, hogy ez a védekezési lehetőség a biogazdálkodók privilégiuma és konvencionális termelést folytató gazdálkodóként nincs erre szüksége.

Készüljünk fel a tavaszi kártevők elleni védekezésre!

2024. február 16. 15:10

Az elmúlt években már tendenciává vált, hogy az enyhe téli időjárást február végén átmenet nélkül váltotta a tavaszi idő. A robbanásszerű felmelegedés hatására a kártevők tömeges betelepedése volt megfigyelhető a repce- és a gabonatáblákra, ezért a növényvédelmi beavatkozással sem nem lehetett késlekedni.

HARDI AutoSelect – fúvókacsere menet közben

2017. január 22. 15:19

Agromek újdonságok: A permetezőgép kezelője fúvókakészletet tud váltani a kezelőülésből, és ezáltal rugalmasan tud alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Hypro fúvókák, Startec folyékony hígtrágya kijuttató a Farmcenter Kft.-nél (VIDEÓ)

2016. szeptember 23. 15:03

A Bábolnai Gazdanapokról ezúttal sem hiányozhatott a gödöllői székhelyű Farmcenter Kft., amely a permetezéstechnikai újdonságait mutatta be a szakmai látogatóknak.

Innovációs díjat nyert a Syngenta új szórófeje

2016. július 12. 07:27

A Syngenta Defy 3D permetezőfeje nyerte el az International Machinery Manufacturers Awards (IMMA) 2016-os innovációs díját permetező kategóriában.

A biztonságos védekezések előfeltétele: a permetezőgépek gondos felkészítése

2016. február 25. 17:00

A növényvédelmi munkákat csak jól felkészített, üzembiztos permetezőgéppel lehet optimális időben és jó minőségben elvégezni.