Növényvédelem
Fizetett tartalom

Ipari paradicsom: igénykövető, intenzív odafigyelés

YARA

A paradicsom a világ legjelentősebb zöldségfaja. Termőterülete hazánkban 1450 ha, termésátlaga 79,31 t/ha volt 2021-ben, amely 115.000 tonna össztermést jelent.

Ha megvizsgáljuk benne a tápanyagok eloszlását, akkor láthatjuk, hogy a növény által felvett nitrogén, foszfor és kálium mennyiségének több, mint 60%-át a termés hasznosítja. 100 egységnyi kalciumból a vegetatív tömegbe 95, a termésbe pedig mindösszesen 5 egység épül be. A bogyók tehát csak kis mennyiségű kalciumot vesznek fel, de ez kulcsfontosságú a minőség szempontjából.

Káliumból 280-300 kg/ha-os igénnyel kalkulálhatunk. A stressztűrésben, ezen belül is a szárazságtűrésben nélkülözhetetlen, a sztómák szabályozása, nyitása-zárása által. Felelős a cukrok előállításáért, transzportjáért, a pigmentanyagok, közöttük a likopin bioszintéziséért.

Kalciumra a teljes fenológiában szüksége van, igénye 150-170 kg/ha közötti. Elsődleges feladata a sejtfal struktúrájának fenntartása, a sejtmembrán stabilizálása. A kalciumnál a levélből történő transzlokáció limitált, ezért kalciumtartalmú lombtrágyával tudjuk a bogyóba juttatni ezt a tápelemet. A bogyók minőségében a kalcium felel a szerkezetért, keménységért és szárazanyagtartalomért.

Alap- és fejtrágyázásra a melegen granulált, klórmentes komplex YaraMila Cropcare termékcsaládot javasoljuk, közöttük is elsősorban a 8-11-23-as és 11-11-21-es összetételt. Alaptrágyaként palántakiültetés előtt sekélyen bedolgozva (500-600 kg/ha), fejtrágyaként pedig bogyófejlődés alatt, öntözés előtt időzítve (300 kg/ha) juttassuk ki. Egy menetben 8-10 tápelemet adunk vele, minden szemcsében azonos összetétellel, lassú oldódással, folyamatos ellátást, nagy hatékonyságú, tiszta tápanyagot biztosítva.

Fejtrágyázáshoz kalcium és nitrogén együtt okosabb: YaraLiva Tropicote és YaraLiva Nitrabor. Granulált kalcium-nitrát, 26% feletti CaO és 15,5% N tartalommal. A nitrogénforma tökéletesen illeszkedik a paradicsom igényéhez, 92%-a nitrát-N. Kijuttatását virágzás előtt javasoljuk, 300-400 kg/ha dózisban. A Nitraborban lévő +0,3% bórtartalom (mely lényegében a fenti két termék közti különbség is egyben) segíti a kötődést, javítja a termés minőségét. Valamennyi YaraLiva termék tökéletes vízoldékonysággal rendelkezik, 1 kg termék teljes és maradéktalan oldatba viteléhez 1 liter víz elegendő.

A lombtrágyázás szegmenséből 4 fő terméket emelnék ki a paradicsomtermesztők számára. YaraVita Universal Bio: NPK alap, mikroelemekkel, 213 g összhatóanyag, az intenzív vegetatív szakasz kiszolgálásaként, általános kondicionálásra, illetve stresszhelyzetek kezelésére, ha valami „arcul üti” az állományt (pl: jégeső vagy viharkár). Kiültetéstől virágzásig, 3-5 l/ha dózisban, 7-10 napos kezelési fordulókkal, növényvédelmi munkákkal egymenetben.

Bórpótlásként YaraVita Bortrac (B: 150 g/l, N: 65 g/l), virágzás előtt 1-2 literrel hektáronként. A bór szerepe köztudott a pollenképzésben, termékenyülésben, kötődésben, de jelenléte esszenciális a kalciummal történő együttműködése miatt is. A túl alacsony bórmennyiség a paradicsombogyók parásodásához és alacsony piaci értékhez vezethet.

Emlékszünk a Ca 5%-os termésben történő hasznosulására és levélből történő limitált transzlokációjára. A megoldás a YaraVita Stopit, mellyel élelmiszer minőségű kalciumot juttatunk közvetlenül a bogyók falára. Magas, 224 g/l CaO hatóanyagtartalmával, kötődéstől kezdődően 2-3 alkalommal, 10-14 naponként, 5 l/ha dózissal meg tudjuk előzni a Ca-hiányt és be tudjuk juttatni ezt a kulcs-tápelemet a bogyók belsejébe. A sejtfal magasabb kalciumtartalma megnöveli a paradicsom keménységét és ellenállóképességét, a szállítási és tárolási tulajdonságok jobbak lesznek. A keményebb termések jobban ellenállnak a mechanikai sérüléseknek és az eltarthatósági idejük is hosszabb lesz.

Minőségjavításban, Brix-érték növelésben, színezésben egyértelmű és pozitív visszajelzéseink vannak termesztőinktől a YaraVita Seniphos lombtrágyáról, amely folyékony kalcium és foszfor egy termékben.

Onnantól kezdve, hogy a bogyó felveszi az alapszínét 5 l/ha a dózisa, majd 10 nappal később ismételjük meg a kezelést. Növényvédőszerekkel keverhető, de színezésre csak önmagában javasoljuk, annak érdekében, hogy a termék ezirányú hatékonyságát ne csökkentsük. A foszfát alapú foszfor (310 g/l hatóanyag) színez azáltal, hogy aktiválja a színeződésért felelős PAL (fenilalanin ammónia-liáz) enzimet, melynek segítségével szebb, piacosabb, egységesen érett, kemény és vastag termésfalú paradicsombogyókat takaríthatunk be.

Szabari Szabolcs
+36 30 964 9513

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Őszi roham: újra támad a csócsárló!

2025. november 18. 07:10

Idén ősszel is számíthatunk a csócsárló felbukkanására. A fiatal gabonák különösen veszélyeztetettek, érdemes most átnézni a táblákat.

Kalászosokra leselkedő vírusveszély – előzzük meg időben!

2025. november 12. 07:10

A kalászos gabonákban már most elindulhat a vírusok terjedése: a vektorokat csak megelőzéssel tudjuk korlátozni, ha tavasszal már tüneteket látunk, védekezni már nem lehet.

Mit csinálnak télvíz idején a növénykórokozók?

2025. november 9. 08:10

Miként vészelik át a növénybetegségeket okozó kórokozók a telet? Áttekintjük a leggyakoribb mechanizmusokat.

A komposzt, ami fertőzhet is!

2025. november 6. 07:10

A komposzt értékes tápanyagforrás – de ha nem figyelünk, veszélyes kórokozókat is visszavihetünk a kertbe.

Mitől alakultak ki elhaló foltok a paradicsom levelein?

2024. május 4. 11:10

Paradicsom palántáimon, a képen látható elhaló foltokat látom, az elmúlt héten jelentek meg. Mi okozhatja?

Mitől lesz lilás színű a paradicsompalánta levele?

2023. április 22. 04:58

Mitől lesz sötétebb, kissé lilás színű a paradicsompalánta levele?

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14. 11:10

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.