Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Lamardor – csak mondjon igent!

Lamardor – csak mondjon igent!

Bayer Hungária Kft.

A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza. A modern csávázószerek az 1970-es évek végén jelentek meg. A Baytan márkanév méltán számít mérföldkőnek: nem csak a hatóanyaga, de a formulációja is újszerű volt.

A Bayer új kalászos gombaölő csávázószere, a Lamardor minőségi változást hozott a kalászosok vetőmagvédelmében. A Lamardor két kiváló fungicid hatóanyag, a tebukonazol és a protiokonazol tulajdonságait egyesíti.

A tebukonazol

Széles hatásspektrumának köszönhetően eredményesen alkalmazzák az alma védelmétől a repce és kalászos lombvédelmen át a vetőmagcsávázásig. A tebukonazol is a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be (DMI fungicid). Míg azonban a többi azol csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen gátolja a kórokozók fejlődését. Ez nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényekben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Hatása sokáig tart. Megelőző aktivitása hosszú, ugyanakkor gyógyító és eradikatív hatása is kitűnő, s biztonságos a kultúrnövényre is.

A protiokonazol

A legújabb DMI hatóanyag, ami az azolok egy új alcsoportját képviseli. Széles spektrumú, kalászosokban mind permetezőszerként, mind csávázószerként valamennyi betegség ellen kiváló eredménnyel alkalmazható. Megkülönböztető tulajdonsága a Fusarium-gombák elleni kiemelkedő hatékonyság. A protiokonazol jó védő, gyógyító és eradikatív hatással, és igen hosszú hatástartammal rendelkezik, ami kedvező élettani hatásokkal is párosul.

A Lamardor 400 FS

Literenként 250 g protiokonazolt és 150 g tebukonazolt tartalmazó, koncentrált csávázószer, mely valamennyi kalászos gabonafélében engedélyezett. Dózisa vetőmag tonnánként 0,2 liter. A Lamardor csávázószer több, mint két molekula egyszerű keveréke. A hatóanyagok jó illeszkedésének köszönhetően szinergista hatások lépnek fel. Így pl. a Lamardor a maggal terjedő hópenész ellen sokkal erőteljesebb hatással bír, mint a két hatóanyag külön-külön.

Széles spektrumú csávázószer lévén, a Lamardor hatékony az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris-os gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok elleni hatása.

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett a készítmény kedvező élettani hatásokkal is rendelkezik. Ezek fontos előnyöket jelentenek a felhasználók számára.

1. Jobb kezdeti fejlődés: a Lamardor-ral csávázott vetőmagból nagyobb fejlődési eréllyel bíró, erősebb csíranövények lesznek.

2. Fokozott fagytűrés: A mezokotil a fiatal növények legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könnyen megsértik. A mezokotil hiánya a Lamardor-ral csávázott növények esetén fokozott fagytűrést biztosít.

3. Jobb szárazságtűrés a nagyobb vízfelvételből adódóan: a Lamardor hosszabb gyökereket eredményez, ezért javítja a csíranövények vízfelvételét és a szárazságtűrést.

4. Gyorsabb fejlődés, robosztusabb növények: fokozódik a hajtásképződés, korábbi bokrosodást, sűrűbb állományt eredményez.

A Lamardor Red csomag

A Lamardor koncentrált csávázószer, dózisa alacsony, így nem tud mély színintenzitást adni. Ezért, a csávázólébe vetőmag tonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red segédanyagot kell alkalmazni. A készítmény Lamardor Red néven 10 tonna vetőmag csávázására való csomag formájában kerül forgalomba, melynek összetétele: 2 liter Lamardor csávázószer és 10 liter Peridiam Eco Red segédanyag.

A Peridiam Eco Red színes bevonatot képez a vetőmagon. A szín fokozása mellett fényes felületet ad, így a magok nem tapadnak össze, a vetőmag nem boltozódik a vetőgépben, csökkenti a porolást, és a kopás miatti hatóanyag veszteséget.

A mezei pocok elleni kémiai védekezés lehetőségei Magyarországon, Romániában és Szerbiában

Magyaroszágon négy szer engedélyezett a mezei pocok elleni védekezéshez, valamennyi más hatóanyagtartalmú. Ezek az Arvalin LR (h.a. cink-foszfid), Delu (h.a. kálcium karbid), Polytanol (h.a. kálcium foszfid) és a Redentin 75 RB (h.a. klórfacinon).

Színre lép az új generáció: Ascra Xpro

Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászos gabona termesztés: változik (csökken!) a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is.

A fungicid-rezisztencia jelentősége

A kémiai védelem az integrált növényvédelem egyik jelentős eszköze. A növényvédő szerek, ezen belül is a fungicidek alkalmazásának eredményességét azonban számos tényező negatívan befolyásolja.

Kukoricamoly biszex csapda: figyeljünk a fogást szennyező más lepkefajokra!

Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.

Együnk rendszeresen almát!

A rendszeres almafogyasztás immunstimuláló hatású és segíti a szellemi frissességet, mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását.

2018. december 6. 15:02

Alma-ügy: már 20 forintot kínálnak a léalmáért

Elsöprő erejű tüntetéssel folytatódott az almatermelők demonstrációja az osztrák multi méltatlan áraival szemben - fogalmaz a MAGOSZ közleménye.

2018. augusztus 28. 10:24

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

2018. április 20. 06:54

Nagyon sok a moníliás fertőzés

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

2018. szeptember 13. 07:00