Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Megbízható védelem a kukoricabogár ellen

Megbízható védelem a kukoricabogár ellen

Syngenta Kft.

Az 1990-es évekbeli megjelenése óta már több mint húsz éve károsít az amerikai kukoricabogár Magyarországon. Már szobra is van első megtalálási helyén Battonyán, a mezőgazdasági kultúránk része lett. Megjelenésével alapvetően megváltozott a kukorica termesztés.

A talajfertőtlenítés a kukoricatermesztés kihagyhatatlan eleme lett a kukoricabogár fertőzött területeken. De más változások is történtek.

A mezőgazdaság is teljesen átalakult az utóbbi húsz évben. A modern traktorok, precíz vetőgépek és a műholdas navigáció ma már lehetővé teszik, hogy a kukorica és a napraforgó vetése optimális időben megtörténjen. Amint a talajhőmérséklet megengedi, lehet vetni, akár éjjel-nappal.

A vetésidő április elejére-közepére tolódik a korábbi április vége, május eleje időpontról. A korán vetett kukorica elkerülheti a nyári hőstresszt, többet teremhet, korábban és alacsonyabb nedvességtartalommal takarítható be.

Ami továbbra is kiszámíthatatlan maradt, az az időjárás. Az utóbbi pár évben sok mindent átéltünk. Volt korai kitavaszodás, volt márciusi tél, volt már áprilisban nyári hőmérséklet, de láttunk május elsején havat is. Mit jelenthet ez nekünk?

A kártevők, mint pl. a kukoricabogár lárvakeléshez egy bizonyos hőösszeget igényelnek. Ha meleg az időjárás hamarabb, hűvös időjárás esetén később jelennek meg a lárvák. Ha április 10-én vetünk és a lárvakeléshez szükséges hőösszeg csak május 30-ra gyűlik össze akkor akár 50 nap is eltelhet a vetés és a kukoricabogár lárvakártétel kezdete között. Ha meleg az április, mint 2018-ban, a hőösszeg május elejére összejöhet, megtörténik a lárvakelés, korán indul a gyökérkártétel. De akár korán, akár később kelnek ki a kukoricabogár lárvák, az elmúlt 16 évben végzett kísérleteink és üzemi tapasztalatok alapján jelenleg, a Force 1,5G rendelkezik a legjobb hatékonysággal és leghosszabb tartamhatással a kukoricabogár lárvák ellen.

A Force 1,5G piretroid típusú talajfertőtlenítő készítmény. De hogyan képes egy piretroid hosszú tartamhatást biztosítani? A Force 1,5G speciális formulációja révén folyamatosan adja le a teflutrint, így a vetés után még több héttel is képes elpusztítani vagy elriasztani a gyökerekbe berágó lárvákat. A Force hatóanyaga a teflutrin egyedülálló a piretroidok között, egyedül neki van gázhatása, a talajrészecskék között szétterjed és bejut a kártevő kutikulájába. A Force 1,5G-t a kétezres évek eleje óta használjuk sikeresen a kukoricabogár lárvakártétel megelőzésére. Hatásos volt száraz években, csapadékos években, meleg vagy hűvös tavaszokon egyaránt. Megvédte a gyökereket, meggátolta a kukorica megdőlését, 16 év átlagában 1,6 t/ha többlettermést lehetett betakarítani a Force 1,5G-vel talajfertőtlenített kukoricatáblákon. Használata  a jövedelmező befektetés lehetőségét kínálja évjárattól függetlenül. A Force 1,5G szabadforgalmú készítmény, AKG integrált szántóföldi célprogramban felhasználható.

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

2019. október 8. 13:47

A Syngenta idén bevezetett új fungicid terméke az Elatus Era idén is bizonyította a kórokozók elleni hatékonyságát, magas fokú biztonságot, teljes körű védelmet biztosított.

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

2019. szeptember 30. 12:04

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

A távérzékelés felé nyitott a Syngenta, fejlesztik a növényegészségügyi adatgyűjtést

2018. április 24. 06:50

A Syngenta februárban megvásárolta a FarmShots néven alapított agrártechnológiai távérzékelésre specializálódott startup vállalkozást.

Jók a terméskilátások az Európa-bajnok magyar csemegekukorica ágazatban

2018. augusztus 16. 09:41

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni.

Amistar Sun – a sikeres és nyereséges repcetermesztés kulcsa

2019. április 5. 06:58

Az intenzív módon őszi káposztarepcét termesztő gazdálkodók körében köztudott tény, hogy a magas és nyereségesen értékesíthető terméshozam elérése a tenyészidőszak során szigorú technológiai fegyelem betartását követeli meg.