Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Megbízható védelem a kukoricabogár ellen

Megbízható védelem a kukoricabogár ellen

Syngenta Kft.

Az 1990-es évekbeli megjelenése óta már több mint húsz éve károsít az amerikai kukoricabogár Magyarországon. Már szobra is van első megtalálási helyén Battonyán, a mezőgazdasági kultúránk része lett. Megjelenésével alapvetően megváltozott a kukorica termesztés.

A talajfertőtlenítés a kukoricatermesztés kihagyhatatlan eleme lett a kukoricabogár fertőzött területeken. De más változások is történtek.

A mezőgazdaság is teljesen átalakult az utóbbi húsz évben. A modern traktorok, precíz vetőgépek és a műholdas navigáció ma már lehetővé teszik, hogy a kukorica és a napraforgó vetése optimális időben megtörténjen. Amint a talajhőmérséklet megengedi, lehet vetni, akár éjjel-nappal.

A vetésidő április elejére-közepére tolódik a korábbi április vége, május eleje időpontról. A korán vetett kukorica elkerülheti a nyári hőstresszt, többet teremhet, korábban és alacsonyabb nedvességtartalommal takarítható be.

Ami továbbra is kiszámíthatatlan maradt, az az időjárás. Az utóbbi pár évben sok mindent átéltünk. Volt korai kitavaszodás, volt márciusi tél, volt már áprilisban nyári hőmérséklet, de láttunk május elsején havat is. Mit jelenthet ez nekünk?

A kártevők, mint pl. a kukoricabogár lárvakeléshez egy bizonyos hőösszeget igényelnek. Ha meleg az időjárás hamarabb, hűvös időjárás esetén később jelennek meg a lárvák. Ha április 10-én vetünk és a lárvakeléshez szükséges hőösszeg csak május 30-ra gyűlik össze akkor akár 50 nap is eltelhet a vetés és a kukoricabogár lárvakártétel kezdete között. Ha meleg az április, mint 2018-ban, a hőösszeg május elejére összejöhet, megtörténik a lárvakelés, korán indul a gyökérkártétel. De akár korán, akár később kelnek ki a kukoricabogár lárvák, az elmúlt 16 évben végzett kísérleteink és üzemi tapasztalatok alapján jelenleg, a Force 1,5G rendelkezik a legjobb hatékonysággal és leghosszabb tartamhatással a kukoricabogár lárvák ellen.

A Force 1,5G piretroid típusú talajfertőtlenítő készítmény. De hogyan képes egy piretroid hosszú tartamhatást biztosítani? A Force 1,5G speciális formulációja révén folyamatosan adja le a teflutrint, így a vetés után még több héttel is képes elpusztítani vagy elriasztani a gyökerekbe berágó lárvákat. A Force hatóanyaga a teflutrin egyedülálló a piretroidok között, egyedül neki van gázhatása, a talajrészecskék között szétterjed és bejut a kártevő kutikulájába. A Force 1,5G-t a kétezres évek eleje óta használjuk sikeresen a kukoricabogár lárvakártétel megelőzésére. Hatásos volt száraz években, csapadékos években, meleg vagy hűvös tavaszokon egyaránt. Megvédte a gyökereket, meggátolta a kukorica megdőlését, 16 év átlagában 1,6 t/ha többlettermést lehetett betakarítani a Force 1,5G-vel talajfertőtlenített kukoricatáblákon. Használata  a jövedelmező befektetés lehetőségét kínálja évjárattól függetlenül. A Force 1,5G szabadforgalmú készítmény, AKG integrált szántóföldi célprogramban felhasználható.

Veszélyes kártevők: a gabonapoloskák

2019. május 20. 08:03

A gabonapoloskák táplálkozása kiterjed valamennyi kalászosra. Leginkább a búzát károsítják, de megtalálhatók a legelők pázsitfüvein is.

Amistar SUN – Garancia a nyereséges napraforgó termesztéshez

2019. május 13. 10:50

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás.

Veszélyes kártevők: a burgonyabogár

2019. május 7. 08:22

Az idegenhonos fajok európai megtelepedésének üteme gyorsuló tendenciát mutat. A jövevény fajok döntő többsége Észak-Amerikából és Ázsiából érkezik, emberi közreműködéssel. Ezek egy része a megtelepedést követően, lassan terjed, mások azonban ökológiai rugalmasságuk révén, gyorsan terjednek.

Hogyan fertőtlenítsük a talajt?

2019. május 2. 11:29

A növényvédelem egyik legproblémásabb pontja a talajfertőtlenítés kérdése, ugyanis a talajfertőtlenítő beavatkozásunk hatása vizuálisan kevésbé követhető nyomon, nem látjuk közvetlenül a hatást, mint például egy permetezés esetén.

Nufarm: fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat!

2018. február 8. 11:31

Az ausztrál Nufarm Európában növeli jelenlétét és piaci súlyát, miután jelentős üzletrészeket vásárolt az Adamától, a Syngentától és az FMC-től az elmúlt év végén. Vajon mikor és mit érezhetnek ebből a gazdálkodók?

Amistar SUN – Garancia a nyereséges napraforgó termesztéshez

2019. május 13. 10:50

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás.

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

2019. április 5. 10:01

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét.

A megelőzés automatikus termésmentés is!

2018. április 27. 07:16

A kalászos növényvédelmet meghatározza a termesztési cél, az évjárat és a helyi sajátosságok.  A fajta fogékonysága pedig meghatározza a stratégiát.