27℃ 18℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Növényvédelem

Szezon után: néhány szó a dió brennériás kéregbetegségeiről

Agrofórum Online

A dió sekély kéregrákját a Brenneria nigrifluens baktériumfaj okozza. A világ diótermesztő országaiban jelen van. Mind a faipari, mind a héjasdió-kereskedelemnek köszönhetően világszerte elterjedt betegség.

A kórokozót 1955-ben figyelték meg először Sacramento Valley területén az Egyesült Államokban, de akkor még Erwinia nigrifluens néven írták le Wilson és társai 1957-ben. Majd Hauben és társai 1998-ban molekuláris módszerekkel bizonyították, hogy a kórokozó az Enterobacteriaceae családba, a Brenneria nemzetségbe tartozik.

A Brenneria (Erwinia) nigrifluens azóta megjelent már Iránban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Szerbiában és Törökországban is. 2013-ban Magyarországon is azonosították a kórokozót Zánkán, egy házikerti diófáról. Azóta a betegség tüneteit országszerte megfigyelték.

A kórokozó tünetei könnyen felismerhetők, megjelennek a fiatal és az idősebb fákon egyaránt, főleg a törzsön, vastagabb ágakon. A tünetek a fiatal egyedeken elsőként 5-20 cm hosszú, besüppedő csíkok formájában jelentkeznek, melyről a kérget eltávolítva láthatóvá válnak a hosszanti, fekete elhalások.

A sebzéseknél később barnásfeketés folyás is megjelenhet. A kórokozó nyáron aktív, ekkor a sebek nagyobbodhatnak is, növelve a fertőzött részt. Később ezen a váladékfolyáson megtelepednek másodlagos kórokozók is.

A kórokozónak kedvez a meleg, párás, csapadékos időjárás. Fertőzési forrás a beteg növényi rész, ahonnan csapadékkal, széllel továbbterjed a kórokozó és a keletkezett sebzéseken (metszés, rázógép, farontó kártevők, téli mikrorepedések) keresztül a növénybe hatol és fertőz.

A fajták jelentős része fogékony.

A védekezés ellene még nem kidolgozott, a prevenció nagyon fontos (sebzések kerülése és kezelése, téli mikrorepedések elkerülése a törzs fehérre festésével, súlyosan beteg tövek eltávolítása, farontó kártevők elleni védelem, vágóeszközök fertőtlenítése).

Mindenképpen minimalizálni kell a fát érő stresszhatásokat is. A betegség eddigi ismereteink szerint kémiai úton nem gyógyítható, de a fás részek metszése, vágása után nagyon fontos a sebek kezelése, zárása.

A diókéreg mélyrákját a Brenneria rubrifaciens baktériumfaj okozza. Hasonló jelentőségű, mint az előbb említett sekély kéregrák. A fertőzött fákon mély rákos sebeket okoz. A kórokozót 1967-ben szintén Wilson és munkatársai írták le Kaliforniában.

Európába csak harmincöt év múltán került be Kaliforniából, importált szaporítóanyaggal Spanyolországba. Ezt követően Franciaországban azonosították 2004-ben. 2017-ben Iránban is leírták a kórokozót. Magyarországon eddig még nem jelentették a betegség előfordulását. A baktériumnak szintén kedvez a közepesen meleg, párás, csapadékos időjárás.

A kórokozó főként az idős, vagy az abiotikus stresszhatásnak kitett, és annak következtében legyengült fákat támadja. E baktériumfaj is a kéregrepedéseken, mikrorepedéseken, sebzéseken keresztül fertőzi a fákat.

Ennek bekövetkeztekor elsőként a háncsszövetekbe, majd a parenchima szövetekbe jut a baktérium. A tünetek súlyosbodásával hosszúkás, mélyre hatoló, akár a kambiumig terjedő repedések jelentkeznek a törzsön és az idősebb ágrészek kérgén, mely barnásfekete elszíneződéssel jár együtt.

A fertőzött fák produktivitása lassan leromlik, a fa pusztul. A sebzéseken nagyon ritkán, de megjelenhet sötét színű folyás, ami rózsaszínes, pirosas színanyagot tartalmaz. Szakirodalmi adat a fajtafogékonysággal kapcsolatban nem áll rendelkezésre. A védekezés azonos a dió kérgének sekély rákjánál leírtakkal.

Dr. Végh Anita

MATE, Növényvédelmi Intézet, Budai Campus

A cikk eredetileg az Agrofórum újság 2022. szeptemberi számában jelent meg.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Készüljünk fel időben a raktározásra!

2025. június 2. 08:10

A betakarítás közeledtével kulcsfontosságú a termények tisztítása, megfelelő tárolása és a raktári higiénia biztosítása.

Nő a nyomás a kalászosokon: kórokozók és kártevők

2025. június 1. 13:10

A gabonák növényvédelme továbbra is kulcskérdés: lombbetegségek és rezisztens bogarak is veszélyeztetik a termést június elején.

Hatékony-e a drónos permetezés? + videó

2025. június 1. 12:10

A drónok mezőgazdasági alkalmazása számos kérdést vet fel, vannak akik szkeptikusak. Riportunkban a technológiáról szólnak a szakértők.

Szivarsodró bogarak a körtefákon és a szőlőn

2025. május 31. 08:10

Tavasszal látványos kártételt okozhat a szivarsodró eszelény a gyümölcsösökben, ám idejében észlelve hatékonyan visszaszorítható.

Lehet ifjítani az idős diófát?

2023. december 4. 04:38

Lehet-e még ifjítani az idős diófát? Válaszukat előre is köszönöm!

Már késő felrakni a ragacsos lapokat a diófára?

2024. június 24. 04:39

Már késő felragasztani a ragacsos lapokat a diófára, vagy még van esély a gyümölcs megmentésére? Válaszukat előre is köszönöm!

Mitől lesz fekete a dió lehullott termése?

2023. szeptember 29. 04:36

Tudnának tájékoztatást adni arról, hogy mitől lehetnek feketék a dió lehullott termései?

Mi okozhatja a faszövet barna színű elváltozását a diófa oltványnál?

2022. április 10. 09:36

Diófa oltványomnál a vezér vessző felső része elhalt. Visszametszettem, a belsejében barna elszíneződés látszott. Mit tudok tenni, vegyem ki a fát vagy tudom valamivel kezelni?