Növényvédelem
Növényvédelem

Szőlészek-borászok profi választása: Kwizda szőlőtechnológia 2017

Szőlészek-borászok profi választása: Kwizda szőlőtechnológia 2017

Agrofórum Online

A peronoszpóra és a lisztharmat az ország minden borvidékén komoly ellenségnek tekinthető! Az ellenük való védekezési stratégia szakszerű meg választása és pontos időzítése a sikeres és gazdaságos szőlőtermesztés kulcsa lehet!

Liszharmat miatt felrepedt un. sérves bogyók

A minőség a tőken dől el!
Manfil® 75 WG – Klasszikus rézpótló

A peronoszpóra elleni kezdő technológiai elemként a jól bevált mankoceb hatóanyagú Manfil® 75 WG készítményt a felszívódó gombaölő szerek hatékony rezisztenciatörő partnereként javasoljuk. Kiváló ár-érték arányával és felhasználó barát WG formulációjával valamint változatos kiszerelési egységeivel vala mennyi borvidékünk közkedvelt készítménye a kis- és nagy területen gazdálkodó kollégáknál egyaránt.

Moximate® 725 WG – Az új rezisztenciatörő

Az egyik legelismertebb peronoszpóra elleni felszívódó hatóanyag, a cimoxanil és a jól bevált kontakt rezisztenciatörő mankoceb gyári kombinációja. A két markáns ható anyag gyári kombinációja garantálja a kórokozó elleni biztos külső és belső védelmet a kritikus időszakokban.

További előnye a kiemelkedő esőállósága és a felhasználóbarát WG formulációja.


Lisztharmat fertőzés gyakorisága levélen és fürtön
Nyúl, 2014. Syntech értékelés időpontja: 2014 07.07

Kezdjünk időben a lisztharmat ellen!
Cosavet®DF/Sulgran®DF – A kén, amely nem perzsel

A lisztharmat elleni védekezési stratégia továbbra sem képzelhető el elemi kénkészítmény nélkül. Ez az anyag mindamellett, hogy olcsó, kiváló szolgálatot tesz a kórokozó ellen, hiszen ezzel az egyszerű kiegészítéssel több ponton gátoljuk a gomba fejlődését és nagymértékben csökkentjük a felszívódó hatóanyagokkal szemben a rezisz tencia kialakulásának veszélyét!

Domark® 10 EC – Felszívódó gombaölő szer

A Domark® 10 EC a triazolok csoportjába tartozó, nagy hatékonyságú fungicid, melynek használatával megelőzhető és el pusz títható a lisztharmat. A kipermetezést követő 2 órán belül teljesen felszívódik, tehát a később hulló csapadék a hatását nem befolyásolja.

A levelekben egyenletesen oszlik el, védetlen terület nem marad. A rezisztencia elkerülése érdekében kontakt kénnel Cosavet® DF Edge / Sulgran® DF Pro-val kombinálva érdemes együtt használni Szőlő-Alma Maxi csomagban, amely 4 hektár területre elegendő. A csomag tartalmaz még Wuxal® Boron Plus lombtrágyát, amely a szőlő tökéletes termés kötődését segíti elő, így a 3 termék kombinációjával biztos védelmet nyújtunk a szőlő lisztharmat ellen.ú

Péter Ákos
Kwizda Agro

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Veszélyes kártevők: a keresztesvirágúak földibolhái

2019. szeptember 16. 04:36

A káposztabolhák legjelentősebb kártételét a kora tavasszal előjövő imágók okozzák, ami akár a csíranövények pusztulását is okozhatja. Kártételük az úgynevezett „lyuggató hámozás”.

Inváziós kártevők: Földközi-tengeri gyümölcslégy

2019. szeptember 12. 13:26

A földközi-tengeri gyümölcslégy 1928 óta kisebb-nagyobb szünetekkel került be ismételten Magyarországra elsősorban citrusfélék szállítmányaival. 2010 decemberében először budapesti lakás ablakán tűnt fel egy nőstény példánya.

Megjelent és ingyenesen letölthető a Nufarmer Magazin őszi száma (pdf)

2019. szeptember 10. 16:34

A tarlókezeléstől a csávázáson, majd a vetésen át egészen a téli nyugalmi állapotig lépésről lépésre foglalkozunk az aktuális teendőkkel, kollégáinkon kívül gyakorló szakemberek is megosztják tapasztalataikat, javaslataikat.

A pepino

2018. október 12. 03:34

A pepino az Andok mérsékeltebb időjárású, felvidéki térségéből származó zöldségfaj. Kereskedelmi és fogyasztási szempontból nem is zöldségnek, hanem a sárga- és a görögdinnyéhez hasonlóan inkább gyümölcsnek számít, így hazánkban trópusi gyümölcskülönlegességek között szerepel.

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27. 08:35

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

Kihívást jelent az almamoly és a vértetű fertőzése az almásokban

2019. augusztus 14. 09:19

Az almásokban most elsősorban a lisztharmat fertőzés terjedésének kedvez az időjárás. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, az almafa vértetű terjedése is országosan komoly kihívást jelent.

Inváziós kártevők: a keleti gyümölcsmoly

2019. március 19. 04:36

A karantén kártevőként számon tartott keleti gyümölcsmoly (Grapholitha molesta BUSCK) magyarországi megjelenését az 1960-as években jelezték először. A gyümölcsültetvények egyik legveszélyesebb kártevőjének tartott faj napjainkban is komoly gondot jelenthet megfelelő növényvédelem hiányában.