Növényvédelem
Növényvédelem

Sclerotinia sclerotiorum, a szártól a tányérig képes tönkretenni a napraforgót

Sclerotinia sclerotiorum, a szártól a tányérig képes tönkretenni a napraforgót

Agrofórum Online

Van egy őshonos gombaféle a talajainkban, ami hazánkban 408 lágyszárú kétszikű növényt képes megtámadni. Ennek a gombának például a repce, szója, mustár is gazdanövénye a napraforgón kívül, valamint – a szinte mindenhol megtalálható – parlagfű is. Mivel szeklerócium a talajban kisebb nagyobb mennyiségben mindig ott van, azt a környezeti hatások (leginkább a meleg csapadékos idő) aktiválják. Egy „időzített bombával” van dolgunk.

Azt tudja a gazda, hogy a területen mikor volt utoljára a gombának gazdanövénye, és abban az évben milyen volt a fertőzési helyzet, mennyi az alap fertőzöttsége a táblának. De azt, hogy az adott évi csapadék hatására mennyi aktivizálódik, azt előre nem lehet tudni.

Ha egy csapadékos évben kerül a felső 6-8 cm-be egy csapadékos évben megtermelt fertőző anyag, akkor a gazdasági kár szinte elkerülhetetlen, mert a talajba a leghatékonyabb növényvédő szerek sem tudnak behatolni, ezért ott a gomba zavartalanul meg tudja fertőzni a növényt. Az ilyen növények már nem képesek megfelelő termést hozni, el is pusztulhatnak, és ezáltal jelentős anyagi veszteséget okoznak a termelőnek.

Védekezni egy talajból támadó gomba ellen legsikeresebben a talajból lehet. A problémát ott kell megoldani, ahol az keletkezik. Erre maga a természet kínál megoldást a Trichoderma gomba formájában. Ennek a hasznos gombának másik előnye, hogy nemcsak a Sclerotiniát semlegesíti a talajban, hanem a többi káros gombát is. A Trichoderma koncentrációja nem biztos, hogy elegendő a káros gombák leküzdéséhez, így biztosabb, ha arra rásegítünk egy magasabb Trichoderma koncentrációval.

További részletek a Kwizda Trifender termékéről >>>

(Kwizda Agro)

Lehet egy gonddal kevesebb?

2019. június 20. 11:57

Hatékony kezelésekkel előzzük meg az amerikai kukoricabogár lárvák inszekticid rezisztenciájának kialakulását.

Veszélyes kártevők: Amerikai kukoricabogár

2019. június 19. 04:37

Az amerikai kukoricabogár a legjelentősebb kukorica kártevőink közé tartozik. A kártétele a hektáronkénti 5-10 q-tól a teljes termésveszteségig terjedhet. A lárva és az imágó egyaránt kártevő.

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18. 10:56

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.

Na habozzon! – Válassza az eredetit – Reglone Air

2019. június 18. 10:23

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő hibrid kiválasztása, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá. Emellett kiemelten fontos minden olyan agrotechnikai vagy növényvédelmi művelet, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni.

Tudnivalók a réztartalmú gombaölő szerek okszerű használatáról, figyelemmel a talajszennyezésre

2019. január 31. 04:38

A réz már több mint 150 éve használt hatóanyaga a növényvédelmi permetezéseknek. Ez a hatóanyag több helyen támadja a gomba szervezetét, először is a mitokondriális elektrontranszporton keresztül. A réz ellen rezisztencia nincsen. A kontakt gombaölő szer viszont csak megelőző jelleggel hatékony, azaz a gomba támadásakor már a növény felületén kell lennie.

A csicseriborsó gyomirtása

2019. február 20. 11:34

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Hatékony tavaszi rovarvédelem a repcében - különös tekintettel a piretroid-rezisztens repce-fénybogarakra

2018. február 26. 16:40

Az elmúlt évek zöldtrágya növényei és a repce vetésterületének növekedése magával hozták az állati kártevők felszaporodását.