Növényvédelem
Növényvédelem

Sclerotinia sclerotiorum, a szártól a tányérig képes tönkretenni a napraforgót

Sclerotinia sclerotiorum, a szártól a tányérig képes tönkretenni a napraforgót

Agrofórum Online

Van egy őshonos gombaféle a talajainkban, ami hazánkban 408 lágyszárú kétszikű növényt képes megtámadni. Ennek a gombának például a repce, szója, mustár is gazdanövénye a napraforgón kívül, valamint – a szinte mindenhol megtalálható – parlagfű is. Mivel szeklerócium a talajban kisebb nagyobb mennyiségben mindig ott van, azt a környezeti hatások (leginkább a meleg csapadékos idő) aktiválják. Egy „időzített bombával” van dolgunk.

Azt tudja a gazda, hogy a területen mikor volt utoljára a gombának gazdanövénye, és abban az évben milyen volt a fertőzési helyzet, mennyi az alap fertőzöttsége a táblának. De azt, hogy az adott évi csapadék hatására mennyi aktivizálódik, azt előre nem lehet tudni.

Ha egy csapadékos évben kerül a felső 6-8 cm-be egy csapadékos évben megtermelt fertőző anyag, akkor a gazdasági kár szinte elkerülhetetlen, mert a talajba a leghatékonyabb növényvédő szerek sem tudnak behatolni, ezért ott a gomba zavartalanul meg tudja fertőzni a növényt. Az ilyen növények már nem képesek megfelelő termést hozni, el is pusztulhatnak, és ezáltal jelentős anyagi veszteséget okoznak a termelőnek.

Védekezni egy talajból támadó gomba ellen legsikeresebben a talajból lehet. A problémát ott kell megoldani, ahol az keletkezik. Erre maga a természet kínál megoldást a Trichoderma gomba formájában. Ennek a hasznos gombának másik előnye, hogy nemcsak a Sclerotiniát semlegesíti a talajban, hanem a többi káros gombát is. A Trichoderma koncentrációja nem biztos, hogy elegendő a káros gombák leküzdéséhez, így biztosabb, ha arra rásegítünk egy magasabb Trichoderma koncentrációval.

További részletek a Kwizda Trifender termékéről >>>

(Kwizda Agro)

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Veszélyes kártevők: a keresztesvirágúak földibolhái

2019. szeptember 16. 04:36

A káposztabolhák legjelentősebb kártételét a kora tavasszal előjövő imágók okozzák, ami akár a csíranövények pusztulását is okozhatja. Kártételük az úgynevezett „lyuggató hámozás”.

Inváziós kártevők: Földközi-tengeri gyümölcslégy

2019. szeptember 12. 13:26

A földközi-tengeri gyümölcslégy 1928 óta kisebb-nagyobb szünetekkel került be ismételten Magyarországra elsősorban citrusfélék szállítmányaival. 2010 decemberében először budapesti lakás ablakán tűnt fel egy nőstény példánya.

Megjelent és ingyenesen letölthető a Nufarmer Magazin őszi száma (pdf)

2019. szeptember 10. 16:34

A tarlókezeléstől a csávázáson, majd a vetésen át egészen a téli nyugalmi állapotig lépésről lépésre foglalkozunk az aktuális teendőkkel, kollégáinkon kívül gyakorló szakemberek is megosztják tapasztalataikat, javaslataikat.

A káposzta növényvédelmének nehézségei

2018. július 31. 08:34

Mintegy 22 hektár különböző káposztaféle (fejes-, vörös-, kel-) növényvédelmi szakirányítójaként szeretném megosztani gyakorlati tapasztalataimat a káposztafélék növényvédelmének legfőbb nehézségeiről.

Hogyan termesszünk sikeresen szóját?

2019. január 17. 10:04

Az Agrofórum szervezésében interaktív szója fórumot tartunk az AGROmashEXPO-n a nyitás napján, január 23-án szerdán, 11.00 órai kezdettel, a G pavilon fórum színpadán.

Kalászos herbicidnek tervezve

2018. március 14. 09:29

A Sumi Agro a meglévő szükségletek, igények és követelmények teljesítése mellett egy valóban új célt tűzött ki és valósított meg a Moderator termék megalkotásával.

Éljünk együtt a fenyércirokkal?! - A rezisztens fenyércirok szabályozásának lehetőségei

2018. március 3. 11:44

Az Ötödik Országos Gyomfelvételezés adatai alapján nyolc egyszikű gyomfaj igényel a gazdálkodóktól nagyobb odafigyelést.