Növényvédelem

Védekezés a molyok ellen: mit rontanak el a legtöbben?

Agrofórum Online

Az idei év vegetációs időszakának vége felé járva egyre inkább a már megtermelt és a raktárakban levő árualapok védelme kerül a növényvédelemért felelős szakemberek feladatainak középpontjába.

Igazság szerint a különféle raktári károsítók jelenlétének, kártételének problémája nem egyedül a termelő gazdaságok gondja, mivel igen sok háziasszony is szembesül azzal, hogy a betárolt élelmiszerek, alapanyagok a gazdán kívül más „jószágok” figyelmét (és étvágyát) is felkeltették. A raktári károsítóknak több, részben eltérő életmódú csoportja van, amelyek közül most a különféle molyokat és az ellenük való védekezést vesszük górcső alá.

Mozgékonyak és szaporák

A raktári kártevők közé sorolható különféle molylepkék egyik közös vonása az, hogy egész életüket, sőt több generáció teljes életét is képesek a raktárakban leélni. Gyakorlatilag az általunk épített és használt raktárakon kívül nem is nagyon találják meg a táplálkozásra és a szaporodásra. Raktári körülményekre specializálódott károsítók ezek, amelyek még a háztartásokban is nagy károkat képesek okozni.

A raktári kártevők egyik közös jellemzője a változó éves nemzedékszám. Ez gyakorlatilag a raktározási körülmények, azon belül is döntően a hőmérséklet függvénye. Hűvösebb raktárakban ezek a molylepkék évente esetleg csak 2 nemzedéket képesek felnevelni, míg a melegebb környezetben, pl. a lakások konyháiban ez a szám akár évente 6 is lehet.

A jó repülőképesség megnehezíti a védekezést

A molylepkék, így a raktárainkban, konyháinkban előforduló fajok is jól tudnak repülni. Ugyanakkor terjedésüknek alapvetően nem ez a kulcsa, hanem a passzív módon, a fertőzött áruk, termények szállítása. Az, hogy jól repülnek, olyan szempontból érdekes, hogy ezen tulajdonságuk révén időszakosan elhagyhatják a kártétel helyszínét. Éppen ezért ellenük a betárolt termények gázosítás útján történő fertőtlenítése sok esetben sikertelen, hiszen a gáztéren kívül tartózkodó imágók bármikor visszatérhetnek a már mentesített terménybe, ott petét is rakhatnak és a fertőzési folyamat újra indulhat.

Az aszalványmoly: a háziasszonyok rémálma

Hazánkban az egyik leggyakoribb ilyen károsító az aszalványmoly (Plodia interpunctella). Ez a tarka szárnyú molylepke szélsőségesen polifág. A szemes terményektől kezdve a különféle őrleményekig, szárított növényi részekig (teák, drogok), valamint a feldolgozott élelmiszerekig gyakorlatilag mindent képes elfogyasztani. Ez a faj a háziasszonyok igazi ellensége.

Aszalványmoly hernyói és imágója

A raktári gabonamoly a gabona csíráját pusztítja

Természetesen ez a kártevő sem egyedül fenyegeti a tárolt terményeket. Hazánk második leggyakoribb raktári molylepkéje a raktári gabonamoly (Nemapogon granellus) szintén nagy károkat képes előidézni. Ez a faj sokkal inkább ragaszkodik az üzemi tárolókhoz és a szemes terményekhez (főleg a gabonafélékhez!), mint az aszalványmoly. E faj jellegzetessége, hogy imágói hosszú életűek.

Raktári gabonamoly imágója

Előfordulhat, hogy bolygatatlan raktárakban, ahol nem szükséges repülniük, a folytonos „gyaloglás” és a szárnyak ez idő alatt történő elkopása miatt már röpképtelen imágók kolonizálják a fertőzött tételt. Ez persze a szaporodásban, peterakásban nem igazán zavarja őket.

Lárvák színe és táplálkozása árulkodik a fajról

A raktári gabonamoly döntően a gabonaféléken károsít és rózsaszín színű lárvái elsőként általában a gabonaszemek legértékesebb részét, a csírát pusztítják el. Ezzel szemben az aszalványmoly sárgás zöld színű hernyói kevésbé válogatósak és a termény valamennyi részét már a károsítás kezdetén tápláléknak tekintik.

Raktári gabonamoly lárvája

Mivel a molyok népessége az éves nemzedékszámtól erősen függ, így melegebb évjáratokban, valamint nyáron akár tömeges felszaporodásukra is sor kerülhet. Ugyanakkor ezt nem célszerű megvárni, mivel raktári károsítók lévén jelenlétük a kereskedelmi forgalomba kerülő termények esetében tilos.

Feromoncsapda: jelzi, de nem oldja meg a problémát

A raktári molyok ellen igazság szerint nem is olyan könnyű a védekezés. Akár egy gazdaság raktárában, akár egy lakás konyhájában bukkanjanak fel ezek a kártevők, mindenképpen el kell pusztítanunk valamennyi, a területen levő egyedet és lehetőleg meg kell, hogy  akadályozzuk a fertőzés kiújulását. Ezt a lepkék jó repülő képessége erősen hátráltathatja.

A fagyasztás segíthet kisebb tételeknél

A lepkék természetesen feromon csapdával könnyedén összegyűjthetőek, de azt sohasem szabad elfelejteni, hogy ez csak előrejelző eszköz és nem a kártevők kiirtására szolgál. Ha bekövetkezett a fertőzés, akkor valamennyi jelenlevő egyedet el kell pusztítani. Függetlenül attól, hogy milyen fejlődési stádiumban van.

Háztartásokban sok esetben csak néhány fertőzött tétel (zacskónyi étkezési alapanyag, fűszer, stb.) az, amely a lepkék folyamatos megjelenéséért felelős. Ezek eltüntetése gyorsan megszüntetheti a problémát, ha közben az imágók nem találtak újabb, megfertőzhető anyagot. Hasznos lehet kisebb, értékesebb tételeknél (szárított gomba, száraz fűszerek, stb.) a mélyhűtőben való, legalább egy hetes mélyfagyasztás is.

Miért lehet hatástalan a raktári gázosítás?

A raktárakban elszabadult molyos fertőzések esetében a leggyakrabban alkalmazott gázosítás útján történő fertőtlenítés önmagában hatástalan. A bábozódás céljából védettebb helyet kereső hernyók, illetve a jól repülő lepkék egy része biztosan a gáztéren kívül marad, így könnyedén el tudja kerülni a gázosítás egyébként rájuk nézve is biztosan halálos következményét. Ilyenkor a visszafertőződés gyakorlatilag garantált. A termény inszekticides kezelése is csak olyan mértékben eredményes, hogy a terménybe visszatérő kártevők egy részét biztosan elpusztítja.

Csak a komplex kezelés hozhat biztos eredményt

Igazán hatékony megoldást egy molyos fertőzés ellen csak a gázosítás és az érintett raktár teljes belső felületének inszekticides kezelése hozhat. Értelemszerűen mind a gázosításnak, mind pedig a felületkezelésnek a raktár teljes egészér érintenie kell!

Ha csak egy kis tétel, vagy terület van, amely nem kap kezelést, akkor abból a raktárban levő valamennyi betárolt áru visszafertőződése megtörténhet. A molyok ugyan nem „kemény” ellenfelek, ellenük az alkalmazott gázosító szerek és inszekticidek engedélyezett legalacsonyabb dózisa is kiváló hatékonyságot mutatnak, de ahol nem történt kezelés, ott ne is számítsunk eredményre.

A higiénián múlik: akár egy szendvicsmaradék is fertőzhet

A molyok igen könnyedén megfertőzhetnek friss fogyasztásra szánt élelmiszereket is. Így könnyedén egy uzsonnás zacskóval is el lehet fertőzni akár egy hatalmas raktárat is. Érdemes figyelni tehát a raktári higiéniára! A késő őszi-téli hűvösebb időjárásban kívülről biztos nem fog érkezni berepülő molylepke. Egy ottfelejtett bolti áruból, ebéd maradékból, stb. viszont igen!

Az üzemben dolgozók élelmiszereinek, egyéb mezőgazdasági eredetű dolgainak (egy kis zsák termény, száraz kenyér a malackának pl.) nem a raktárban a helye. Igen sok fertőzés indult már ki ilyen „pitiáner” fertőzési forrásokból! A molylepkék jól repülő kártevők lévén igen gyorsan élni fognak a lehetőséggel és be fogják népesíteni a hirtelen „ölükbe szakadt” hatalmas mennyiségű terményt.

Megelőzni a kártételt mindig sokkal olcsóbb, mint azt felszámolni. Már amennyiben lehetséges. Jön a tél, a hűvösebb időszakok, amikor a már betelepedett károsítók ellen a védekezés jóval nehezebb, a gázosítás nem lehetséges és ez esetleg a szóban forgó árualap értékesítését is meghiúsíthatja.

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vetőmag különlegessége: miért fontos a csávázás?

2025. szeptember 30. 13:10

A csávázás nemcsak előny, hanem törvényi kötelezettség is – nélküle súlyos veszteségekkel kell számolnia a termelőnek.

Aratás után, vetés előtt: mit üzen a napraforgó tarlója?

2025. szeptember 29. 07:10

A vetésváltás nem puszta ajánlás, hanem kulcs a talaj és a termés védelméhez. Megmutatjuk, milyen kórokozókra kell most figyelni!

Miért néhány nappal később térnek vissza a kaptárba a méhek ősszel?

2025. szeptember 28. 04:48

Az érő napraforgóban felütheti a fejét a rizópuszos rothadás. A keletkező alkohol számos rovart, köztük méheket is vonz.

Készüljünk fel időben a raktározásra!

2025. június 2. 08:10

A betakarítás közeledtével kulcsfontosságú a termények tisztítása, megfelelő tárolása és a raktári higiénia biztosítása.

A raktározás állandó figyelmet igényel - Raktározási tapasztalatok Dunaújvárosban

2018. június 28. 06:22

Két jelentős probléma fordulhat elő: a melegedés és a kártevők. Ezek megelőzésére a raktárakat fel kell készíteni a termények fogadására.

Raktározzunk hosszú távon... de hogyan? - Raktározási tippek az aratási szezon előtt

2019. május 31. 04:37

A hosszútávú terménytárolás esetében a legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk magára a betárolt árut, az mindig a lehető legjobb állapotban legyen.

Nemkívánatos dolgok a betárolt gabonában

2025. január 21. 07:10

Vannak olyan kórokozók a gabonákban, amelyek jelenléte életveszélyes helyzeteket okozhat a beszennyezett termény fogyasztása révén.