Ökológiai gazdálkodás

Az ellenségem ellensége a barátom – A ragadozó atkák

Agrofórum Online

Elsősorban a hajtott zöldségkultúrákban (paradicsom, paprika, uborka, dinnye, padlizsán) és az üvegházi dísznövénytermesztésben vetik be a ragadozó atkákat, viszont egyes képviselőiket gyümölcsültetvényekben is felhasználják. Célszervezeteik között elsősorban tripszek, (széles- és takács-) atkák, valamint liszteskék szerepelnek.  

Alternatív táplálékforrásuk lehet anövények pollene (Amblyseius fajok, Amblydromalus limonicus) vagy fajtársaik fiatalabb egyedei (Hypoaspis miles, Phytoseiulus persimilis, Typhlodromus pyri). A kannibalizmus alapvetően kevés prédaállat mellett jelenik meg. Egyrészt segíti egyes egyedek túlélését, másrészt ez egy önszabályozó mechanizmus a populáció túlnépesedése ellen.

A ragadozó atkák igen parányi, fél- maximum 1 mm nagyságú, pókszabású élőlények. Szájszervük a ragadozó életmódhoz alkalmazkodott: ollószerű fogókészülék. Kétivaros szaporodás jellemzi őket, vagyis a legtöbb faj esetében hím is előfordul.  Fejlődésük több szakaszból áll: pete, lárva, protonimfa, deutonimfa, adult. A fejlődési stádiumokat a lábak száma, illetve a testüket fedő pajzslemezek mennyisége és az ivarszerv megléte alapján lehet elkülöníteni. A lárvának 3 pár lába van, a protonimfának már 4 pár, viszont a háti lemezeiből jóval több van, mint a következő stádiumban. A deutonimfa háti pajzsa már egységes, viszont a hasán található ivari pajzsok – melyek az ivarszerveket fedik – még nem fejlődtek ki, ezek csak az adult, kifejlett egyednél jelennek meg.

Csomagolásuk kétféle módon történhet: filmcsíkban, tasakokban, vagy műanyag fiolákban, flakonokban (vermikulit, természetes eredetű hordozóanyaggal). Minden esetben megtermékenyített nőstények vannak a különböző kiszerelésekben.

Kijuttatásuk szerint 3 csoportba sorolhatjuk őket: a tasak kihelyezése a növényekre (Amblyseius andersoni, Amblyseius swirskii, Typhlodromus pyri), a flakon tartalmának földre szórása közel a növényhez (Hypoaspis aculifer), a flakon tartalmának növényre szórása (gyakorlatilag az összes többi faj esetében).

Általánosan jellemző a ragadozó atka fajokra, hogy 25-35°C között a legaktívabbak, és legalább 60% relatív páratartalom szükséges az optimális fejlődésükhöz. Ilyen feltételek mellett akár 1-1,5 hónapig is élhetnek. Egyedüli kivétel a Typhlodromus pyri, mivel telepítésének időszaka a hidegebb hónapokra esik (december-január vége). A T. pyri ragadozó atkák +10°C fölött aktiválódnak, amikor is a táplálékául szolgáló kártevő atkák is előbújnak telelőhelyeikről az ültetvényekben.

A chilei ragadozó atka, a Phytoseiulus persimilis például kifejezetten takácsatka, míg társa, az Amblyseius cucumeris pedig tripsz specialista, amelyeket az üvegházi, illetve fóliasátorban termesztett zöldség- és dísznövények védelmében alkalmaznak. Az Amblyseius swirskii étrendje liszteskékből és tripszekből áll, viszont ezek hiányában pollennel táplálkozik. Megfigyelték viszont, hogy a prédaállatokon élő atkák gyorsabban fejlődnek és több petét raknak, mint a pollennel táplálkozó társaik. Az Amblyseius degenerans fajt tripsz és takácsatka ellen célszerű bevetni, viszont alternatív megoldásként pollenen is elél. Ez a faj viszont alacsony páratartalom mellett is aktív.

A Hypoaspis miles faj szintén különleges, mivel ő egy talajban élő ragadozó atka. Ennek megfelelően ugróvillásokkal, atkákkal, fonálférgekkel táplálkozik. Illetve tripszek telelőalakjaival, melyek szintén a talajban húzódnak meg. Táplálék hiányában kannibalizmus is előfordulhat. Kivételesen szűznemzéssel szaporodik.

Ezeket a fajokat remekül lehet kombinálni más hasznos szervezetekkel, például ragadozó poloskákkal, melyekről a következő bejegyzésben olvashatnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A regeneratív mezőgazdaság forradalma

2024. november 29. 15:10

A regeneratív mezőgazdaság terjedésének egyik kulcsa a gazdálkodók közötti tudásátadás és tapasztalatcsere. Az EIT Food program keretében lehetőség van arra, hogy a gazdálkodók ne csak az elméleti ismereteket, hanem egymás gyakorlati tapasztalatait is megosszák.

Miért nem kelendő a biotermék?

2024. szeptember 24. 15:35

A hazai biotermék előállítása, és forgalmazása nem túl zökkenőmentes, hogyha a hazai társadalmi hasznos lecsapódását tekintjük.

Városi komposztálás: szerves hulladék újrahasznosítása a városi kertekben

2024. április 8. 07:10

A városi környezetben egyre növekszik a figyelem az újrahasznosítás és a fenntarthatóság iránt. Az egyik ígéretes megoldás a városi komposztálás, amely lehetővé teszi a szerves hulladék újrahasznosítását, valamint pozitívan befolyásolja a helyi élelmiszertermelést.

10 százalék fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 26. 12:40

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a The World of Organic Agriculture című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről.

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.

A páratartalom és szabályozása

2019. augusztus 5. 04:36

Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.

Zöldségtermesztés Föld körüli pályán

2024. május 29. 16:10

Vajon pontosan mire lenne szükség ahhoz, hogy a jelen és a jövő űrhajósai a Holdon vagy akár a Marson is friss zöldségeket tudjanak termeszteni?

Kézimunkaerő-szükséglet csökkentésének lehetőségei a zöldségtermesztésben

2019. május 25. 04:02

Az elmúlt években a mezőgazdaságban jelentkező súlyos munkaerőhiány különösen érintette a nagyszámú szakképzett és megbízható munkást igénylő zöldségtermesztési ágazatot.