Ökológiai gazdálkodás
Ökológiai gazdálkodás

Burgonyabogár elleni biológiai védekezés

Burgonyabogár elleni biológiai védekezés

Agrofórum Online

A burgonyabogár elleni védekezés fő szezonján már túl vagyunk, de még mindig találkozhatunk velük a szabadföldön. A harc ellenük nem egyszerű, de szükséges, hiszen az imágók és a lárvák a táplálkozásukkal akár 80 %-os kárt is okozhatnak növényeinkben. A nyár végi, ősz eleji beavatkozással még gyéríthetjük a telelőre vonuló egyedeket, és megalapozhatjuk a jövő évi növényvédelmet.

Háztáji körülmények között, kiskertekben igen elterjedt a rovarölőszerek mellőzése. Ezért összegyűjtöttem azokat az agrotechnikai és biológiai módszereket, amelyek megoldást nyújthatnak a problémára. Célunk a kártevők kártételi küszöbérték alatt tartása, így nem szabad megfeledkezni a rendszeres megfigyelésről, szemlézésről, és az emberi munkaerő szükségességéről sem.

A burgonyabogár az egyik legegyszerűbben felismerhető és beazonosítható kártevő a mezőgazdaságban: az imágó ovális alakú, domború, élénksárga színű, hátán 5-5 fekete csíkkal, míg a lárva piros, narancssárga vagy hússzínű, oldalt 2 fekete szemölcssorral. Táplálkozásuk során a leveleket hámozgatják, karéjozzák, de akár tarrá is rághatják. Tápnövényei a burgonyafélék családjába tartozó fajok, mint például a padlizsán, nadragulya, vagy a beléndek.

Következzen tehát egy összefoglaló a kisüzemi termelésben használatos védekezésről, melynek alapja a megfigyelés. Áttelelés után az imágók akkor kezdik elhagyni a talajban lévő kis kamrájukat, amikor 6-10 napon keresztül 10°C fölött marad a hőmérséklet. Ezt tapasztalva mi is megkezdhetjük a napi szemlénket a táblában.

Térbeli és időbeli izoláció, vetésváltás

Növényorvosként az egyetemi tanulmányaink során a legtöbbet hallott, azóta pedig a legtöbbet mondott kifejezések, ha védekezésről van szó. Az integrált növényvédelem első és legfontosabb pillérei, amelyek nélkül a további védekezések is hatástalanok lehetnek. Igyekezzünk tehát évről-évre elkerülni a burgonya, és a családjába tartozó növényfajok egymás utáni ültetését, vetését, mert a bogár a tápnövény talajában telel, és nem is fog arrébb vándorolni, ha minden tavasszal a kedvencét találja a táblában. Ügyeljünk arra is, hogy a szomszédos területeken se legyen számára táplálék. Minél nagyobb a távolság az előző évi területektől, annál kisebb a betelepülés mértéke.

Gyommentesség

Ahogy említettem, vannak olyan, a Solanaceae családba tartozó gyomfajok is, amelyek a burgonyabogár táplálékául szolgálnak. Nem kell őket egytől-egyig ismernünk, de törekedjünk a gyommentességre a környéken.

Növénytársítás

Léteznek riasztó hatású növények is, mint például a kapor, zöldbab, torma vagy fokhagyma. A sorok közé vetve ezek is segítséget nyújthatnak. A korai burgonya, illetve padlizsán viszont kitűnő jelölőnövény a szélső sorokban, hisz a kívülről betelepedő imágók először ezeken fognak megjelenni. Ha észrevesszük, érdemes leszedegetni őket, vagy akár a később taglalt biológiai inszekticiddel helyben kezelni. Így már a sorok szélén megállítjuk őket.

Talajtakarás, árkolás

A más táblákból betelepedő bogarak elleni védekezést segítheti a sorok szalmával történő takarása, amely a mozgásukat nehezíti, illetve késleltetheti megjelenésüket. A mulcsozás egyébként számos jótékony hatással bír, úgy, mint a talajélet fenntartása, nedvesség megtartása, gyomok elnyomása. A legalább 45 fokos dőlésszögű, műanyag fóliával bélelt bogárfogó árok készítését is érdemes kipróbálni, melyből az imágók képtelenek kimászni.

Kártevők eltávolítása a növényről

Naponta egy alkalommal az imágók összegyűjtése kézzel (vagy akár pneumatikus géppel). A szemle alkalmával a levélfonákon lévő sárga petecsomók összenyomása is javasolt, megakadályozva ezzel az éhes kis lárvák kelését. Az összegyűjtött imágókat ne dobjuk ki, mert hatékony „permetlevet” készíthetünk belőlük.

„Imágó permetlé”

Imágók összegyűjtése, mozsárral történő zúzása, és higítása vízzel 1:1 arányban. A kapott oldatot le kell szűrni, és kézi permetezővel kijuttatni. Elsősorban az imágókra van hatással, de néhány napon belül csökken a hatékonysága, ezért 5-7 naponta érdemes újra elvégezni a kezelést.

Réz

A réznek táplálkozásgátló hatása van a lárvákra, viszont ha ökológiai terméket kívánunk előállítani, akkor figyeljünk arra, hogy az éves szinten a kijuttatott rézmennyiség nem haladhatja meg a 6 kg/ha-t.

Ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növényvédőszer

A fiatal lárvák ellen a leghatékonyabbnak bizonyult a Novodor FC készítmény (bár csak 2019.04.30-ig volt engedélye), ami ökológiai gazdálkodásban is használható. Bacillus thuringiensis var. tenebrionis baktérium spóráit és endotoxinját tartalmazza, amit a kis lárva a táplálkozással juttat be a szervezetébe, majd néhány napon belül elpusztul tőle. Ezért fontos, hogy a lárvakelésre és az aktív táplálkozási időszakra (24°C fölött) időzítsük a kijuttatást. A spinozad hatóanyagú Lasert egy szezonban maximum kétszer ajánlott használni a rezisztencia kialakulásának elkerülése végett, viszont igen hatékony rovarölőszer (kiskertekben ezzel ritkábban kezelünk, mivel II. kategóriájú, a hasznos élő szervezeteket is gyérítheti, és élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3-15 nap).

Ezen módszerek számbavételekor érdemes szem előtt tartani, hogy mind idő-, és kézi munkaerő igényes. Hatékonysága nem egyenlő a kémiai védekezéssel, és elsősorban kisüzemi, háztáji termelésben javasoltak olyan lelkes kiskertészeknek, akik nem riadnak meg egy kis fizikai munkától, nem félnek a bogaraktól, nem keserednek el a második rágásnyomtól, vagy épp ökológiai gazdálkodók.

Zárt termesztőberendezésben elterjedt kártevők és az ellenük való biológiai védekezési lehetőségek II. rész

2019. október 8. 04:38

Cikkünkből kiderül, melyek azok a kártevők a zárt termesztőberendezésekben, amik szívogatják, gyengítik a növényeinket és ezzel együtt terjeszthetik a vírusokat.

Zárt termesztőberendezésben elterjedt kártevők és az ellenük való biológiai védekezési lehetőségek I. rész

2019. október 6. 04:37

A zárt termesztőberendezésekben a biológiai védekezés alkalmazása előtt tisztában kell lennünk azzal, hogy a módszer célja nem a teljes kártevőmentesség, hanem a kártételi küszöbérték alatt tartás.

Vadélőhely fejlesztési lehetőség

2019. szeptember 21. 04:38

Az Országos Magyar Vadászkamara 2017-ben elfogadta a Vadgazdálkodási Alap működési szabályzatát. Idén harmadik alkalommal nyitja meg élőhelyfejlesztési pályázatát a vadászatra jogosult szervezetek számára. A vadásztársaságok 2019. október 1. és 31. között adhatják be pályázati anyagaikat a 2020/2021-es vadászati évre.

Pókok szerepe és jelentősége a biológiai növényvédelem területén, különös tekintettel a gyümölcsültetvényekre

2019. szeptember 13. 04:38

A legtöbb „bioágens” – hasznos ragadozó – specialista, vagy legalábbis szűk gazdakörrel/zsákmánykörrel rendelkezik, ami gazdasági szempontból támadható felület. Az utóbbi évtizedekben kezdtek részletesebben foglalkozni a polifág predátorokkal (széles zsákmánykörrel rendelkező ragadozók), így a pókokkal is. Jelen cikk a pókok jelentőségéről, és a velük kapcsolatos eredményekről ad tájékoztatást.

Integrált termesztés a kertészeti és szántóföldi kultúrákban

2018. december 10. 12:06

A technika napjainkban zajló robbanásszerű fejlődése következtében a mezőgazdaságban is nő a kutatás-fejlesztés súlya, fokozódik az igény arra, hogy új tudományos eredményeken alapuló technológiák váljanak elérhetővé.

Inváziós kártevők: a burgonyabogár

2019. január 25. 04:36

Az inváziós kártevők című sorozatunkban ez alkalommal a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) rendszertani helyét, morfológiáját, földrajzi elterjedését, tápnövényeit és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Ellepték a kiskertet a burgonyabogarak

2018. június 24. 04:20

P.Gábor kérdése: Hogyan tudok védekezni a burgonyabogár ellen, ellepték a növényeimet?

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.