Ökológiai gazdálkodás
Ökológiai gazdálkodás

Példátlan támogatás az európai zöld megállapodás megvalósításáért

Példátlan támogatás az európai zöld megállapodás megvalósításáért

Agrofórum Online

Eddig példátlan nagyságú összeget különített el az Európai Unió promóciós költségvetéséből annak érdekében, hogy segítse a „Green Deal Europe”, vagyis európai zöld megállapodás koncepciójának megvalósulását.

Az egyezség cselekvési tervében – többek között – az erőforrások felhasználásának elősegítése; a tiszta, körforgásos gazdálkodásra való átállás; a biológiai sokféleség helyreállítása; és a környezetszennyezés mértékének csökkentése szerepelnek. (A felsorolás természetesen csak részleges, hiszen a növényvédő szerek használatának csökkentésétől kezdve, a talajok tápanyag-megtartási kapacitásának növelésén át, számos pontot érint még.) Tervként jelenik meg többek között 2030-ra a mezőgazdasági területek 25%-ának biogazdálkodásra alakítása is. 2050-ig Európa klímasemlegességi státuszt tűzött ki célul, melyet az európai klímarendelet segítségével kíván jogi környezetbe helyezni.

Az EU költségvetéséből lehívható, 86 millió eurós támogatás segítségével megkezdhető a „termelőtől a fogyasztóig” (Farm to Fork) stratégia megvalósítása, amely az ökológiai termékek piacának fejlesztését célozza. Az összeg olyan kampánytevékenységre használható, amely az ökológiai gazdálkodás, a fenntartható mezőgazdaság, és az agrár-élelmiszeripari ágazat éghajlatváltozással és ökológiával kapcsolatos hatásaira hívja fel a figyelmet. Az összeg közel 50 %-a fordítható a fenntartható termelési módszerek, ökogazdálkodás és -termékek népszerűsítésére. Nagyon jó hír az ökoszektor számára, hiszen a promóció hatására növekvő kereslet várható az ilyen kategóriával fémjelzett termékek iránt.

A sikeres támogatások megvalósulásának azonban elengedhetetlen feltétele, hogy az említett ágazat szereplői aktívan részt vegyenek a pályázati folyamatban. Christina Gerstgrasser, az Európai Bizottság Kommunikációs és Promóciós Politikájának osztályvezetője kiemelte, hogy a költségvetési tervek szerinti megoszlások átcsoportosításra kerülnek abban az esetben, ha nem érkeznek be elég magas színvonalú pályázatok. A pályázati rendszer egy eszköz lehet a vásárlók véleményalkotásának befolyásolásához, valamint ezáltal a fenntartható élelmezési rendszerek fejlesztéséhez is.

„Ezek a stratégiák létfontosságúak ahhoz, hogy végbe menjen az a nagy ívű átmenet, melynek most tesszük meg első lépéseit” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

A 2021. év pályázati felhívásaival kapcsolatos információs nap anyagai elérhetők az Európai Bizottság honlapján.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyar szabadalom: így komposztálhatók a gyógynövények

2024. január 5. 09:10

Új gyógynövénykomposztálási technológia a lényege annak a Széchenyi István Egyetemen megszületett szabadalomnak, amit az intézmény nemrégiben sikeresen bejegyeztetett. A fejlesztés a hulladékfelhasználás csökkentéséhez járul hozzá.

Gyógynövénytermesztés, orvostudomány által is elismert módon

2023. december 3. 13:10

Gyógyteák, fűszerkészítmények, majd illóolajok, most pedig itt vannak a levesek is. Mindezek a győrújfalui Sudár Birtokról származnak, ahol a kilencvenes évek elejétől kezdve már ökológiai gazdálkodást folytattak Boros Erzsébet szülei. A birtok tulajdonosa az elődök értékrendszerét szem előtt tartva szervezte újjá a gazdaságot. Ennek a munkának az eredményei, többek között, a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek is.

200 literes tartályokban modellezik a tavakat az ökológusok

2023. október 3. 08:40

Legfőképpen az emberi tevékenység természetes élőhelyekre gyakorolt hatását kutatja az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetben működő Biodiverzitás és Metaközösség-ökológia Kutatócsoport, hiszen e vizsgálatok természetvédelmi jelentősége felbecsülhetetlen.

Gazdálkodás ártéren: felelőtlen kockázat vagy áldás?

2023. szeptember 26. 13:10

Az ártereken való gazdálkodás sokak számára meggondolatlanságnak tűnhet, de akik ezt a gyakorlatot követik, azok több előnyét látják, mint kockázatát.

Gyümölcsöseinkben előforduló környezeti stresszhatások

2022. november 10. 12:24

A növényvédelemben a növényt érő külső hatásokat két nagy csoportra osztjuk.

Betekintés a bio partnerségbe - II. rész

2020. november 24. 15:08

Ha minden évben meg akarja kapni az aktuális státuszt igazoló tanúsítványát, ezeket a szabályokat be kell tartania.

Egészségesebbek és nyugodtabbak a nyalkai biosertések

2022. május 12. 13:46

A Virágzó Öko Kft. tulajdonosa elkötelezett a biogazdálkodás mellett, ez pedig az általa tenyésztett sertések húsában, annak ízében, textúrájában is visszatükröződik.

Mit hozott a tavalyi év az ökológiai mezőgazdaságnak?

2023. január 10. 10:34

Így értékeli a 2022-es évet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.