Szőlő-Bor

Különösen értékes lehet a Chardonnay törköly

Agrofórum Online

Egy új kutatás nyomán számos, potenciálisan egészségjavító hatású vegyületet és oligoszacharidot azonosítottak a chardonnay törkölyében.

Kaliforniában évente megközelítőleg 4 millió tonna világszínvonalú bor előállítása történik. Emellett azonban hatalmas mennyiségű borászati melléktermék is keletkezik. Úgy tűnik, hogy a tudománynak sikerül kiaknáznia a maradékokban rejlő lehetőségeket.

A University of California élelmiszerkutatói az LWT – Food Science and Technology folyóiratban közzétett munkájukban rámutattak, hogy a Chardonnay törkölyéből számos – az egészségre nézve kedvező hatású – molekula, valamint oligoszacharid vonható ki.

Az oligoszacharidok számos növényi és állati szövetben megtalálhatók, beleértve az emberi anyatejet is. Az utóbbi időben született adatok alátámasztották a bélrendszer egészségének támogatásában betöltött jelentős szerepét is. Amanda Sinrod, a kutatás vezető szerzőjének elmondása szerint megdöbbentő volt a felismerés, hogy milyen gazdagságban tartalmazza a Chardonnay törkölye a molekulákat, beleértve az anyatejben is megtalálható szerkezeti elemeket.  A kutatónő elmondta, hogy a Chardonnay törkölyre eddig, mint alacsony értékű vagy értéktelen melléktermékre tekintettek.

Az anyatejből származó oligoszacharidok nem vesznek részt közvetlenül a gyermek táplálásában, azonban elősegítik olyan, a csecsemő bélrendszerében élő baktériumtörzsek fennmaradását, amelyek elengedhetetlen szerepet játszanak a gyermek immunrendszerének fejlődésében. Daniela Barile professzor, egyben társkutató laboratóriuma innovatív technológiákat fejlesztésére specializálódott az egészségjavító vegyületek mezőgazdasági melléktermékekből (tejsavó, hüvelyesek) történő kinyerése céljából.

A Chardonnay törköly jelenleg nagyon ígéretesnek tűnik, mint az egészséget javító tápanyagok forrása. Az oligoszacharidok előfordulása különösen a bogyóhéjban volt bőséges. Előzetes kutatások magából a borból is kimutatták a vegyületek jelenlétét, jóllehet alacsonyabb koncentrációban, de a leírás tárgyát képező kutatás nem tért ki borminták elemzésére. A minták szintén nagy mennyiségben tartalmaztak flavonoidokat, amelyek számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható jótékony hatású vegyületek.  A kutatók azt vizsgálják, hogy az oligoszacharidok függetlenül vagy szinergikusan működnek-e ezekkel a bioaktív vegyületekkel a bélrendszer egészségének támogatása szempontjából.

A kutatócsoport vizsgálja továbbá, hogy a termesztési körülmények, az évjárathatás és a feldolgozás módja miként befolyásolhatják a borászati melléktermék egészségügyi potenciálját.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Negyedik generáció a kádárkodásban

2024. december 18. 17:10

A Hotyek család Erdőbényén már hosszú ideje foglalkozik a tokaji borokhoz leginkább megfelelő hordók készítésével.

Az új szőlőfajták jelenthetnek megoldást

2024. november 26. 17:10

Rendelkezésre állnak olyan szőlőfajták, amelyek alkalmasak lehetnek a klímaváltozás folytán bekövetkező környezeti átalakulások ,,lekövetésére".

A szőlőlisztharmat előrejelzésének fejlesztése a Szekszárdi borvidéken

2024. november 12. 12:10

A szőlőlisztharmat előrejelzése napjainkra sokat fejlődött, s mára a legjobban prognosztizálható szőlőbetegségként számolunk vele.

Borászkodás egy fiatal magyar vulkánon

2024. november 9. 16:10

A turisták közül, akik ellátogatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe, igen kevesen folytatják útjukat a szatmári látványosságokon túl ide, a Beregbe.

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21. 12:37

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

Újragondolt hagyományok a Badacsonyi borvidéken

2022. március 12. 05:36

Ezúttal a Badacsonyi borvidéken jártunk, ahol beszélgetőtársunk Laposa Bence volt.

Hogyan védhető meg a szőlő a peronoszpórától?

2019. június 6. 04:36

B. Szabolcs kérdése: Hogyan hat a sok csapadék a szőlő peronoszpórára? Hogyan védhető meg a szőlő?

Miként előzhetem meg, hogy "barna borzalmakká" váljanak a szőlőfürtök?

2023. szeptember 1. 04:38

A kertemben lévő, két általam ismeretlen nevű szőlőfajta idei várható terméséről egy-egy fényképét mellékelek. Több, mint tíz évi termesztés során, még ennyire szörnyű szőlőfürtöket nem láttam. Úgy 3-4 hét alatt változtak normálisnak látszó fürtökből a képeken látható borzalmakká. Milyen módon és egyáltalán, meg lehetett volna akadályozni a probléma kialakulását?