Szőlő-Bor

Különösen értékes lehet a Chardonnay törköly

Agrofórum Online

Egy új kutatás nyomán számos, potenciálisan egészségjavító hatású vegyületet és oligoszacharidot azonosítottak a chardonnay törkölyében.

Kaliforniában évente megközelítőleg 4 millió tonna világszínvonalú bor előállítása történik. Emellett azonban hatalmas mennyiségű borászati melléktermék is keletkezik. Úgy tűnik, hogy a tudománynak sikerül kiaknáznia a maradékokban rejlő lehetőségeket.

A University of California élelmiszerkutatói az LWT – Food Science and Technology folyóiratban közzétett munkájukban rámutattak, hogy a Chardonnay törkölyéből számos – az egészségre nézve kedvező hatású – molekula, valamint oligoszacharid vonható ki.

Az oligoszacharidok számos növényi és állati szövetben megtalálhatók, beleértve az emberi anyatejet is. Az utóbbi időben született adatok alátámasztották a bélrendszer egészségének támogatásában betöltött jelentős szerepét is. Amanda Sinrod, a kutatás vezető szerzőjének elmondása szerint megdöbbentő volt a felismerés, hogy milyen gazdagságban tartalmazza a Chardonnay törkölye a molekulákat, beleértve az anyatejben is megtalálható szerkezeti elemeket.  A kutatónő elmondta, hogy a Chardonnay törkölyre eddig, mint alacsony értékű vagy értéktelen melléktermékre tekintettek.

Az anyatejből származó oligoszacharidok nem vesznek részt közvetlenül a gyermek táplálásában, azonban elősegítik olyan, a csecsemő bélrendszerében élő baktériumtörzsek fennmaradását, amelyek elengedhetetlen szerepet játszanak a gyermek immunrendszerének fejlődésében. Daniela Barile professzor, egyben társkutató laboratóriuma innovatív technológiákat fejlesztésére specializálódott az egészségjavító vegyületek mezőgazdasági melléktermékekből (tejsavó, hüvelyesek) történő kinyerése céljából.

A Chardonnay törköly jelenleg nagyon ígéretesnek tűnik, mint az egészséget javító tápanyagok forrása. Az oligoszacharidok előfordulása különösen a bogyóhéjban volt bőséges. Előzetes kutatások magából a borból is kimutatták a vegyületek jelenlétét, jóllehet alacsonyabb koncentrációban, de a leírás tárgyát képező kutatás nem tért ki borminták elemzésére. A minták szintén nagy mennyiségben tartalmaztak flavonoidokat, amelyek számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható jótékony hatású vegyületek.  A kutatók azt vizsgálják, hogy az oligoszacharidok függetlenül vagy szinergikusan működnek-e ezekkel a bioaktív vegyületekkel a bélrendszer egészségének támogatása szempontjából.

A kutatócsoport vizsgálja továbbá, hogy a termesztési körülmények, az évjárathatás és a feldolgozás módja miként befolyásolhatják a borászati melléktermék egészségügyi potenciálját.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

A szőlő lombozatának értékelése vegetációs indexek alapján

2025. május 21. 14:10

A MATE-n fejlesztett program segítségével lehetőség nyílik az egyedi levelek RGB-alapú vegetációs indexeinek értékelésére.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

Mitől színeződik már a szőlő levele?

2018. július 20. 11:51

F. Mária kérdése: A szőlőink levele sárgulni, kezdett, olyan, mintha már ősz lenne. Csapadékhiány okozza, vagy valamilyen betegség?

Várhatóan csökkenti a bürokratikus terhet az új bortörvény

2021. február 21. 03:36

Az újraszervezett folyamatok lényeges eleme, hogy az ágazatban dolgozó gazdasági szereplők érdekeit vegye figyelembe. Cél, hogy a kötelező adminisztratív feladatok elvégzése minél kevesebb erőforrást kössön le.

A Pannonhalmi borvidéknek fekszik a rajnai rizling

2021. május 25. 10:38

A borvidéknek nagyon "fekszik" a rajnai rizling, jól érzi itt magát. Mind a talaj, mind a klimatikus szempontok kedvezőek számára.

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

2018. július 19. 08:18

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.