Szőlő-Bor

Nehéz a kárpátaljai borász dolga, de lehetne rosszabb is

Agrofórum Online

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár alkalmával nemcsak az anyaország termelői, de a külhoni, elcsatolt területeken élő magyar gazdák is bemutatkozhatnak a fővárosban élőknek. Székely pálinkák, vajdasági fűszerpaprika, felvidéki lekvárok és kárpátaljai borok...

Utóbbiról rövid interjút is készítettem az OMÉK-on, hiszen a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének standján Bereczky István kárpátaljai borászba botlottam, aki készségesen válaszolt kérdéseimre – többször is megemlítve, hogy milyen nagy dolog számára, hogy Budapesten is népszerűsítheti borvidékét.

Azt tudom, hogy Kárpátaljáról, de ha belenagyítunk a pultra is kirakott, történelmi Magyarországot ábrázoló térképre, akkor pontosan honnan érkeztél?

Nagymuzsalyról jöttem, ami Beregszásztól nagyjából hét kilométerre fekszik. Hála Istennek, a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete szervezésében – aminek a sokak által ismert Maurer Oszkár délvidéki borász az elnöke – idén megjelenhettünk az OMÉK-on, ami egy különleges alkalom számunkra. A borászat mellett egyébként feleségemmel együtt falusi turizmussal is foglalkozunk, úgyhogy próbáljuk a borászat és a turizmus kapcsolatát erősíteni.

Mióta készítesz bort, mióta foglalkozol ezzel a különleges szakmával?

Több mint tíz éve. Úgy gondolom, hogy a terrior (önálló karakterrel rendelkező vidék – a szerk.) a legfontosabb, amit nem lehet megvásárolni, ez az egyediségünk adott. A technológia pótolható, de ezt nem. Nagymuzsaly pedig kiváló hely a borászok számára, régen nagyon sokan foglalkoztak szőlővel – több mint 5000 hektáron. Sajnos, napjainkban kevésbé kedvező a helyzet Kárpátalján, de mi hiszünk abban, hogy előbb-utóbb lesz jobb is. Ennek érdekében alapítottuk meg a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületét, aminek segítségével próbáljuk szakmai képzésekkel, illetve egyéb módon a borászat vérkeringésébe becsatlakoztatni a mi régiónkat. Ettől aztán még különlegesebb alkalom, hogy itt lehetünk az OMÉK-on, ahol az egész Kárpát-medence borait meg lehet kóstolni Felvidéktől Kárpátalján, Délvidéken, Erdélyen át a Muravidékig. Úgy gondolom, hogy ilyen lehetőség nem sok van.

Ha már szóba kerültek a majdnem 100 éve elcsatolt területek, adódik a kérdés, hogy milyen kihívásokkal kell szembe néznie egy külhoni borásznak? Különösen akkor, ha Kárpátalján munkálkodik, ahol úgy tűnik, az elmúlt néhány évben még nehezebb lett minden.

Tény, hogy teljesen más kávéházban kávézunk. Más gondokkal, más kihívásokkal állunk szembe, sokszor olyanokkal, amik máshol fel sem vetődnének problémaként, amik önmaguktól értetődőek lennének. De én úgy gondolom, hogy mindenben a lehetőséget kell látni. Az adott helyzetben kell megtalálni a helyes utat, és borászként úgy vélem, hogy egyszer talán még az én életemben eljutunk arra a szintre, ahol nagyapám is volt annak idején. Neki pedig még nehezebb időszakban kellett helyt állnia. Ha ezt vesszük, akkor mi nem panaszkodhatunk, hiszen nálunk nincsen háború, nem viszik el az embereket munkatáborokba… Ezért aztán úgy gondolom, hogy nehéz a helyzetünk, de lehetne rosszabb is, lehetőségeink pedig akadnak.

Minden bizonnyal ennek a hozzáállásnak a kiváló minőségű terméke az a fehér bor, amivel megkínáltál…

A beregi borvidék egy klasszikusan fehérszőlős borvidék vulkanikus hegyekkel. Leginkább a tokajihoz hasonlítható, régen úgy is hívták, hogy „kistokaj”. Ez egy onnan származó, fiatal, 2018-as Ottonel muskotály. Egészségünkre!

Egészségünkre!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Negyedik generáció a kádárkodásban

2024. december 18. 17:10

A Hotyek család Erdőbényén már hosszú ideje foglalkozik a tokaji borokhoz leginkább megfelelő hordók készítésével.

Az új szőlőfajták jelenthetnek megoldást

2024. november 26. 17:10

Rendelkezésre állnak olyan szőlőfajták, amelyek alkalmasak lehetnek a klímaváltozás folytán bekövetkező környezeti átalakulások ,,lekövetésére".

A szőlőlisztharmat előrejelzésének fejlesztése a Szekszárdi borvidéken

2024. november 12. 12:10

A szőlőlisztharmat előrejelzése napjainkra sokat fejlődött, s mára a legjobban prognosztizálható szőlőbetegségként számolunk vele.

Borászkodás egy fiatal magyar vulkánon

2024. november 9. 16:10

A turisták közül, akik ellátogatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe, igen kevesen folytatják útjukat a szatmári látványosságokon túl ide, a Beregbe.

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Magyar furmintünnep Angliában

2021. február 16. 11:02

Idén már harmadik alkalommal rendezték meg a Furmint February eseményt, melyen most 21 magyar bor online mesterkurzus keretében mutatkozott be az Agrármarketing Centrum és a Wines of Hungary UK kommunikációs ügynökség közös szervezésében.

Kiemelt támogatásokat kap a hazai borágazat

2018. október 1. 10:25

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvények korszerűsítését továbbra is fontosnak tartja, ezért 2020-ig 45 millió eurós keretre lehet ezen a jogcímen pályázni 2018 februárjától.

A Tokaj-hegyaljai borvidéken tartott ellenőrzést a Nébih

2018. október 12. 06:42

Az ellenőrzés rámutatott, hogy a vizsgált egységekben a technológiai és adminisztrációs fegyelem jellemzően magas, bár kisebb hiányosságok több esetben előfordultak.