Szőlő-Bor

Nehéz a kárpátaljai borász dolga, de lehetne rosszabb is

Agrofórum Online

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár alkalmával nemcsak az anyaország termelői, de a külhoni, elcsatolt területeken élő magyar gazdák is bemutatkozhatnak a fővárosban élőknek. Székely pálinkák, vajdasági fűszerpaprika, felvidéki lekvárok és kárpátaljai borok...

Utóbbiról rövid interjút is készítettem az OMÉK-on, hiszen a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének standján Bereczky István kárpátaljai borászba botlottam, aki készségesen válaszolt kérdéseimre – többször is megemlítve, hogy milyen nagy dolog számára, hogy Budapesten is népszerűsítheti borvidékét.

Azt tudom, hogy Kárpátaljáról, de ha belenagyítunk a pultra is kirakott, történelmi Magyarországot ábrázoló térképre, akkor pontosan honnan érkeztél?

Nagymuzsalyról jöttem, ami Beregszásztól nagyjából hét kilométerre fekszik. Hála Istennek, a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete szervezésében – aminek a sokak által ismert Maurer Oszkár délvidéki borász az elnöke – idén megjelenhettünk az OMÉK-on, ami egy különleges alkalom számunkra. A borászat mellett egyébként feleségemmel együtt falusi turizmussal is foglalkozunk, úgyhogy próbáljuk a borászat és a turizmus kapcsolatát erősíteni.

Mióta készítesz bort, mióta foglalkozol ezzel a különleges szakmával?

Több mint tíz éve. Úgy gondolom, hogy a terrior (önálló karakterrel rendelkező vidék – a szerk.) a legfontosabb, amit nem lehet megvásárolni, ez az egyediségünk adott. A technológia pótolható, de ezt nem. Nagymuzsaly pedig kiváló hely a borászok számára, régen nagyon sokan foglalkoztak szőlővel – több mint 5000 hektáron. Sajnos, napjainkban kevésbé kedvező a helyzet Kárpátalján, de mi hiszünk abban, hogy előbb-utóbb lesz jobb is. Ennek érdekében alapítottuk meg a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületét, aminek segítségével próbáljuk szakmai képzésekkel, illetve egyéb módon a borászat vérkeringésébe becsatlakoztatni a mi régiónkat. Ettől aztán még különlegesebb alkalom, hogy itt lehetünk az OMÉK-on, ahol az egész Kárpát-medence borait meg lehet kóstolni Felvidéktől Kárpátalján, Délvidéken, Erdélyen át a Muravidékig. Úgy gondolom, hogy ilyen lehetőség nem sok van.

Ha már szóba kerültek a majdnem 100 éve elcsatolt területek, adódik a kérdés, hogy milyen kihívásokkal kell szembe néznie egy külhoni borásznak? Különösen akkor, ha Kárpátalján munkálkodik, ahol úgy tűnik, az elmúlt néhány évben még nehezebb lett minden.

Tény, hogy teljesen más kávéházban kávézunk. Más gondokkal, más kihívásokkal állunk szembe, sokszor olyanokkal, amik máshol fel sem vetődnének problémaként, amik önmaguktól értetődőek lennének. De én úgy gondolom, hogy mindenben a lehetőséget kell látni. Az adott helyzetben kell megtalálni a helyes utat, és borászként úgy vélem, hogy egyszer talán még az én életemben eljutunk arra a szintre, ahol nagyapám is volt annak idején. Neki pedig még nehezebb időszakban kellett helyt állnia. Ha ezt vesszük, akkor mi nem panaszkodhatunk, hiszen nálunk nincsen háború, nem viszik el az embereket munkatáborokba… Ezért aztán úgy gondolom, hogy nehéz a helyzetünk, de lehetne rosszabb is, lehetőségeink pedig akadnak.

Minden bizonnyal ennek a hozzáállásnak a kiváló minőségű terméke az a fehér bor, amivel megkínáltál…

A beregi borvidék egy klasszikusan fehérszőlős borvidék vulkanikus hegyekkel. Leginkább a tokajihoz hasonlítható, régen úgy is hívták, hogy „kistokaj”. Ez egy onnan származó, fiatal, 2018-as Ottonel muskotály. Egészségünkre!

Egészségünkre!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szőlőlisztharmat előrejelzésének fejlesztése a Szekszárdi borvidéken

2024. november 12. 12:10

A szőlőlisztharmat előrejelzése napjainkra sokat fejlődött, s mára a legjobban prognosztizálható szőlőbetegségként számolunk vele.

Borászkodás egy fiatal magyar vulkánon

2024. november 9. 16:10

A turisták közül, akik ellátogatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe, igen kevesen folytatják útjukat a szatmári látványosságokon túl ide, a Beregbe.

A fiatalok egyértelműen a „szörpi” rozé felé fordultak, de ez nem kihívás Villánynak

2024. augusztus 21. 16:10

A borvidék borai, az oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása szerint super premium, premium, classicus és táj/asztalibor kategóriában elérhetőek.

Nyári teendők a szőlőben

2024. július 10. 07:40

A gyors növekedés időszakában a szőlő érzékenyebb a különböző betegségekre, mint például a lisztharmatra és a peronoszpórára.

Áprilistól igényelhető a szerkezetátalakítási támogatás kifizetése

2019. március 4. 12:03

A kifizetési kérelem az egyéni tervben szereplő tevékenység végrehajtását követően, de legkésőbb a jóváhagyott egyéni tervben megjelölt tevékenység végrehajtásának borpiaci évét követő borpiaci évben nyújtható be.

Testes francia borüzlet a láthatáron

2020. július 6. 15:33

Az átvétel új lépés lehet az InVivo francia mezőgazdasági szövetkezeti csoport borpiaci terjeszkedésében.

150 tétel az Olaszrizling Október Nagykóstolón

2020. október 12. 14:02

Több mint 80 borászat mintegy 150 tételét kóstolhatják meg az érdeklődők az Olaszrizling Október Nagykóstolón október 17-én a Corinthia Hotel Budapestben.

Aláírták a II. Kárpát-medencei Borszerződést

2018. január 22. 20:40

A mostani adtatok alapján a tavalyi magyarországi szüret jobban sikerült a vártnál, mivel 3,1 millió hektoliter bor került a pincékbe, szemben korábban várt 2,8-2,9 millió hektoliterrel.