Szőlő-Bor

Trendek a folyóbor piacán – a Chardonnay van, ahol már elfogyott

HNT

Fontos információ, hogy az export borok majdnem fele tartályban érkezik a rendeltetési helyére szerte a világban. Szakértők azt állítják, hogy a környezetünk és a fogyasztók egyaránt profitálnak belőle. Ma már a minőségre is figyelnek, díjnyertes borok is vannak közöttük.

A nagy kiszerelésben szállítás csak a múlt felelevenítése, hiszen például a 20. századig minden bort így szállítottak a bordeaux-i termelők, köztük a leghíresebb borászatok, amelyek a legkiválóbb borokat állították elő. A váltás a filoxéra járványhoz kötődik, amikor olcsó borokat tartalmazó hordókra a legjobb pincészetek és borok jelölése került. Ezután kezdték el lepalackozni a borokat, ami egyfajta minőségbiztosításnak tekinthető.

A folyóbor ismételt előretörésének főként pénzügyi, környezeti és minőségi okai vannak és a folyamat Ausztráliából indult el. A valuták egymáshoz viszonyított árfolyama, a termelési és üzemanyag-költségek növekedése, valamint a vámok jelentősen megdrágították az Európai Unióba érkező importborokat. Viszont a folyóbor utaztatása a szállítási költségeket a felére csökkentette, nem beszélve egyéb járulékos költségekről, mint a palack, a dugó, a kapszula és a címke. Fontos az ár érték arány is, szakemberek szerint 7 fontnál (mai áron kb. 2650 forint) húzzák meg a gazdaságossági határt, ennél drágább borokat ugyanis nem rendelnek nagy tételben.

A Ciatti Global Wine & Grape Brokers, az egyik legnagyobb amerikai folyóbor-kereskedő cég idei őszi jelentéséből tájékozódhatnak a megrendelők a friss piaci trendekről.

Összegzésük szerint a kaliforniai, a spanyolországi és olaszországi szőlők a sok évi átlagot hozták az idén, a franciaországi termés pedig potenciálisan emelkedik. Európa vegetációs szezonjának vége szélsőséges éghajlati események nélkül telt el, de az Egyesült Államok nyugati partvidékén hatalmas tűzvész sújtotta az ültetvényeket, illetve aggályokat vet fel a jelentős méretű füst jelenléte éppen a szüreti időszakban.

Ez hatással van a keresletre, hiszen a fennmaradó 2018-as és 2019-es tételek felvásárlására ösztönzi a kiskereskedőket. Ez a vásárlási hullám a kaliforniai folyóborok piacán tovább folytatódik, amelyet a koronavírus-járvány generált. Hasonló kiskereskedelmi növekedés tapasztalható az Egyesült Királyságban is. Mindkét helyen jól teljesítenek az amerikai és nemzetközi márkák – a chilei Sauvignon Blanc-tól az olasz Pinot Grigio-ig – és jelentős tételekre van igény belőlük.

Chilében már a 2020-as folyóbor készleteket is lefoglalták és elkelt az összes Sauvignon Blanc, valamint fogyóban van a Pinot Noir és a Chardonnay is. Argentínában is egyre nehezebb beszerezni néhány fehér fajtát, például a Chardonnay-t a szükséges mennyiségben. Ausztrália 2020-as Chardonnay-je majdnem elfogyott, míg Franciaország a pandémia ellenére az év folyamán egyenletes teljesítményt mutat a fehérek és a rozé területén.

Összefoglalva, a fehérborok jelenleg sokkal közelebb vannak a kereslet-kínálat egyensúlyához – globálisan nézve -, mint a vörösek, amelyek piaca több területen is határozottan lassú volt az elmúlt évben. Ez a piaci különbség a jelenleg uralkodó trendeknek köszönhető, vörösről a jól iható, könnyű fehérre történő váltás miatt, de betudható a termelési aránynak is. Ezenkívül az elmúlt két évben a kínai kereslet visszaesése valószínűleg nagy űrt hagyott a vörösbor értékesítésében, ezt főként a bordeaux-i termelők igazolhatják.

Összességében, a folyóbor valódi rugalmasságot mutatott a világjárvány során az értékesítés és a szállítás szempontjából. A tömegpiac következésképpen az amerikai északi félteke 2020-as évjárata felé fordult, ahol alacsonyabb készletre kell számítani a Covid-járvány és a tűzvész okozta füstterhelés miatt. Továbbá Franciaországban a vészhelyzeti lepárlást segítő intézkedések, Spanyolországban és Olaszországban pedig a zöldszüret hatására csökkentek a mennyiségek. Ezért a bort kereső vásárlóknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a rendelkezésre álló mennyiségekre és árakra ebben az évben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Negyedik generáció a kádárkodásban

2024. december 18. 17:10

A Hotyek család Erdőbényén már hosszú ideje foglalkozik a tokaji borokhoz leginkább megfelelő hordók készítésével.

Az új szőlőfajták jelenthetnek megoldást

2024. november 26. 17:10

Rendelkezésre állnak olyan szőlőfajták, amelyek alkalmasak lehetnek a klímaváltozás folytán bekövetkező környezeti átalakulások ,,lekövetésére".

A szőlőlisztharmat előrejelzésének fejlesztése a Szekszárdi borvidéken

2024. november 12. 12:10

A szőlőlisztharmat előrejelzése napjainkra sokat fejlődött, s mára a legjobban prognosztizálható szőlőbetegségként számolunk vele.

Borászkodás egy fiatal magyar vulkánon

2024. november 9. 16:10

A turisták közül, akik ellátogatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe, igen kevesen folytatják útjukat a szatmári látványosságokon túl ide, a Beregbe.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Németországtól egészen a villányi borvidékig

2022. szeptember 18. 07:34

Mi kell ahhoz, hogy egy heidbergi német jogásznő, akinek a hobbija a ló és a lovaglás, Pécsdevecserben telepedjen le, és szőlészetbe-borkészítésbe kezdjen?

Korábban kezdődött a csabagyöngye szüretelése

2018. július 25. 07:30

A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.

Hogyan készítsünk karácsonyi forralt bort?

2024. december 23. 08:10

A német „Glühwein” majdnem ugyanolyan, mint a svédek gyümölcsös forralt bora, vagy akár a spanyolok vörösbora, a sangria.