Szőlő-Bor

Peronoszpóra- és lisztharmat-toleráns hibrid szőlőfajtát nemesítettek idehaza

Agrofórum Online

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. ismét teltház előtt tartotta Szőlészeti és Borászati Szakmai Napját.

Az eseményt dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese nyitotta meg. Elmondta, hogy a MATE Georgikon Campusán arra törekszenek, hogy a következő évtizedekben az élettudományok minden területén tettre kész, gyakorlatias tudású szakembereket képezzenek. Ennek jegyében kezdték meg az oktatási-kutatási háttér, az eszközpark, illetve infrastruktúra teljes modernizálását.

A szőlészeti és borászati kutatási terület érdemeként említette az egyetem új szárazság és víztűrő szőlőfajtáját a Georgikon 10EE-t. Ez egy nagy vesszőhozamú szőlőfajta, amely jól oltható, oltásforradási és gyökeresedő képessége pedig kiváló. Lombozata ellenáll a gombabetegségeknek, a szőlőgyökértetű levéllakó alakjai pedig elenyésző számban fordulnak elő rajta.

Manapság az is kardinális kérdés, hogy szárazság- és mésztűrése is kiemelkedő legyen, amelyet ültetvényben a ráoltott olaszrizlinggel kölcsönhatásban igazolt.

Ígéretes jelölt

A Georgikon Campus cserszegtomaji telepén végzett szőlőnemesítő munka eredményeképpen a közeljövőben kaphat elismerést a rendkívül ígéretes Bianka ´ Cserszegi fűszeres hibrid szőlőfajta jelölt, amit a tavalyi évben, januárban jelentettek be.

A szakemberek szerint igen perspektivikus, hiszen ez a szőlőfajta-jelölt kifejezetten peronoszpóra- és lisztharmat-toleráns.

A gombás betegségekkel szembeni magasfokú tolerancia, valamint a Cserszegi fűszeres aromavilágára jellemző muskotályos íz-illat karakter óriási keresletet biztosíthat a fajtának. További előnyt jelenthet, hogy a rezisztens szőlőfajták alkalmazásával jelentős költségmegtakarítás érhető el a gazdaságokban.

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a „Szőlőfajta-használat aktualitásai” című előadásában kifejtette, miért hozta meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2020-ban azt a döntést, hogy a biológiai alapok kutatására egy saját szakmaközi alapot hoz létre, a termelők befizetéséből képzett szakmaközi járulékkal.

A biológiai alapokat folyamatosan fejleszteni kell, hiszen, mint minden élő vagy élettelen termelési eszköznek, ennek is van avulása. Erre azonban az elmúlt 30 évben nagyon kevés energia jutott.

A szőlő-bor ágazat lassan elveszíti az unikális jellegét és betagozódik nagyon sok tekintetben az egyéb ágazati kutatások területére.

Ültetvénycsökkenés

A Covid-járvány alatt készült egy úgynevezett eredetvédelmi felülvizsgálati program, melynek eredményeként csak 2020-ban 3000 hektárnyi olyan szőlőterületet találtak, amin már nem volt szőlőültetvény évek óta, így ezeket kivezették a rendszerből. Tehát az elmúlt évek ültetvénycsökkenése mögött valójában nem feltétlenül kivágások állnak, hanem sokkal inkább az adatállomány elavultsága.

A termést nézve, az előző öt év átlagában azt lehet mondani, hogy mintegy 42 ezer hektárról szüreteltünk 87 mázsa/hektár szőlőt.

A jelenlegi korfa fenntartásához mintegy 1800 hektár új ültetvény telepítésére lenne szükség minden évben, de még ezt sem érjük el. Tehát valószínűsíthető, hogy a szőlőterület nagysága tovább csökken.

A szőlőfajtákat tekintve ma a top 20 fajta adja a termőterület 80 százalékát. Az első helyen a Kékfrankos áll, majd azt követi a telepített fajták közül a Bianka, a Cserszegi fűszeres, a Furmint, az Olaszrizling, az Irsai Olivér, az Aletta, a Merlot, a Chardonnay, a Cabernet sauvignon,  a Szürkebarát, a Cabernet franc, a Zöld veltelini, a Hárslevelű, a Zweigelt, a Pinot noir, a Ottonel muskotály, a Rajnai rizling, a Rizlingszilváni és a Generosa. Erre kellene piacot és marketinget építeni.

Amíg a ’80-as években, illetve a ’90-es évek elején „bezzeg” ország voltunk a fajtanemesítés, a klónszelekció tekintetében, mára visszacsúsztunk.

A versenyképesség szempontjából saját kezünkbe kell venni a saját ügyeinknek az intézését, és a versenyképesség szempontjából a szakmaközi piacszervezési intézkedésnek a kiterjesztése biztosítaná azt a saját forrást, amivel ezt finanszírozni tudjuk. A kitűzött cél – a magas minőségű borászati termékek előállítását szolgáló alapanyag biztosítása mellett – természetesen a szakemberképzés folytatása.

A klíma az elsődleges

Dr. Németh Krisztina, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének tudományos főmunkatársa a klimatikus körülményekhez való alkalmazkodás technológiai sajátosságairól szóló előadásában vázolta, milyen változásokat kell eszközölni ahhoz, hogy a szőlőtermesztés sikeres és mindenképpen a körülményekhez alkalmazkodó legyen. Ezzel kapcsolatosan az első fő dolog, amivel foglalkozni kell, a klíma. Ugyanis ez az a környezet, amiben a szőlőnek jól kell érezni magát.

A hőmérsékletváltozás mit hoz magával? Változnak a biológiai tényezők, a kórokozók, a kártevők. Változik a biológiai ciklusuk, az alkalmazkodóképességük és más-más virulenciával fognak majd megjelenni. Tehát más növényvédelmi problémákkal állunk majd szemben.

De ugyanez elmondható a csapadékkal kapcsolatosan is. Az, hogy extrém mértékű a csapadéktöbblet vagy -hiány, és máskor esik, mint ahogy mi szeretnénk, az a problémák egyik része, de a tél és a tavasz is nagyon-nagyon csapadékszegény.

Ez viszont abból a szempontból fog óriási jelentőséggel bírni, hogy akkor, amikor a kihajtás van, és a szőlőnek a legnagyobb szüksége van a csapadékra, akkor nincs.

Utána már hiába pótoljuk, a növény nem fogja kiheverni azt az időszakot, ami számára a legérzékenyebb volt. Viszont fontos megjegyezni, hogy a túl sok csapadék is stressz, és nemcsak a kórokozók tekintetében.

Ami még kiemelendő, az a fagyok gyakoriságának a változása. Az elmúlt években nem télen fagytak el az ültetvények, hanem tavasszal. Valamilyen szinten kompenzálni kell technológiával, hogy március-április-májusban a növény olyan állapotban legyen, hogy ez a késő tavaszi fagy ne tudjon maradandó mértékben károsodást okozni.

A legek éve

Dr. Varga Zoltán, a Syngenta Magyarország Kft. kalászos növényvédelmi termékfelelőse a 2023-as év növényvédelmi tanulságairól beszélt. 2023 a „legek” éve volt. Ezek a „legek” egyre gyakrabban és egyre intenzívebben jelennek meg a klimatikus tényezők között, akár a hőmérséklet, akár a csapadékviszonyokat nézzük.

A fenológiai fázisok megjelenésén egyértelműen látszott, hogy a korai szakaszban lassú volt a fejlődés, és a bogyókötődés környékén kezdte a szőlő utolérni magát, akkor kezdett beállni a normális ütem.

Ez a kezdeti lassúság nagyon rányomta a bélyegét a növényvédelmi technológiákra, illetve a növényvédelmi védekezéseknek az időzítésére. Fontos kiemelni, hogy a Syngenta egyértelműen a tömeges felszaporodást megelőző védekezés mellett tette le a voksát, amelyet számos provokációs kísérlet is igazol országszerte.

Vaszily Zsolt, a Huminisz Kft. dunántúli területi vezetője, szőlészeti szaktanácsadója „Növénykondicionálás és növénytáplálás szőlőben” című előadásában rávilágított, hogy milyen nagymértékű összefüggés van a különböző tápanyagoknak a hasznosulása között, vagyis mennyire tudja az egyik tápanyag, a másik tápanyagnak a felvehetőségét, hasznosulását gátolni.

Az integrált növényvédelemnek fontos része a megfelelő tápanyag-utánpótlás. A tápanyag a betegségekkel szembeni ellenállóságot is javítja, hiszen egy legyengült kondíciójú növénykultúrában a különböző kórokozók sokkal komolyabb károkat okozhatnak.

A hévizi tőzegnek kiemelkedően jó a huminsav tartalma. A huminsavnak szerepe van a növények élettani folyamatainak támogatásában, erősíti a növény stressztűrőképességét. Tankeverékben, növényvédő szerekkel kijuttatva – kelátképző hatásuk révén – hatékonyabbá válnak a különböző növényvédelmi kezelések.

Az ebédszünetet követően a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepén folytatódott a gyakorlati program. Ez egy több mint 220 éves múltra visszatekintő szőlészet, borászat. A birtokon 7,5 hektáron termesztenek szőlőt, melyből mintegy 250 hektoliter bort állítanak elő évente. Az oktatás, kutatás, termelés, génmegőrzés mellett nagyon komoly nemesítői munka is folyik a telepen.

A résztvevők virágot helyeztek el dr. Bakonyi Károly szobránál, a nemzetközi szinten is elismert szőlőnemesítő emléke előtt tisztelegve, majd interaktív metszésre került sor dr. Lukácsy György, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusának vezetésével.

A programot a Cserszegi fűszeres és a Pátria fajtából készült borok kóstolója zárta, melyet dr. Szőke Barna, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet állomásvezetője, valamint Szládovics László, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. telepvezetője tartott.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

A szőlő lombozatának értékelése vegetációs indexek alapján

2025. május 21. 14:10

A MATE-n fejlesztett program segítségével lehetőség nyílik az egyedi levelek RGB-alapú vegetációs indexeinek értékelésére.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

Hogyan indul a vegetációs időszak a kalászos gabonákban?

2020. március 16. 08:57

A március első felében gyakori melegebb időjárás hatására feléledt a természet. Meglehetősen jól látható ez az őszi kalászos gabonák tábláin, amelyek (az „éhező”, fejtrágyázásban még nem részesített őszi árpák élénksárga állományait leszámítva) élénkzöld színe egészséges növényállományokra enged következtetni. Ez az idillinek mondható kép ugyanakkor durván megtévesztő is lehet. Az egészségesnek látszó lombozat mélyén esetenként több kórokozó is feléledt már a sikeres áttelelésből és éppen készül arra, hogy a lombozat elpusztításával hatékonyan csökkentse a későbbi termést.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Mi okozhatja a kajszibarack termésein vörös foltok kialakulását?

2024. május 3. 04:36

Kajszibarackfák termésein foltokat vettem észre. Vörösek, nagyok, esetenként 4-8 mm-esek, szélük elmosódott. Mi okozhat ilyet, érdemes-e védekezni ellene?

Mi idézi elő a szürkés bevonat kialakulását a lonc levelein?

2024. május 14. 04:38

Tegnap vásárlási céllal nézelődtem egy kertészeti árudában, ahol találtam egy szép sárga virágú konténeres loncot. Valami furcsa volt rajta, bár erőteljesen növekedett, levelei halvány szürkés színűek voltak, és sok lehullott róla. Mi okozhatja a problémát?