Szőlő-Bor

Szőlőbirtok a dél-balatoni borvidéken

Agrofórum Online

A Rádpuszta Szőlőbirtokot 1998-ban egy szőlész-borász szakmai-baráti társaság alapította. Az egykor mindössze pár hektárnyi terület ma már megközelítőleg 90 hektárra növekedett, amelyen immár saját telepítésű szőlők találhatóak.

Dr. Podmaniczky Pétert a borvidékről, telepítésekről és a kísérletükbe bevont új magyar rezisztens fajtáról is kérdeztük.  

Jellemezné nekünk a Dél-Balatoni borvidéket?

A borvidék Somogy-megye északi részén található, pontosabban Zamárditól egészen Balatonberényig húzódik. Területe 9980 hektár, amelyből 8200 első osztályú. Ha az adottságokat röviden akarom összefoglalni, akkor azt mondom, hogy a klíma kiegyenlített, a feltételek pedig remek hátteret adnak a szőlőtermesztéshez. A Balaton közelsége kedvezően hat a klímára, hiszen a sekély víz hamar felmelegszik, és kedvező mikroklímát biztosít. A talaj lösz és kötött vályog.

 A borvidék melyik részén található a szőlőbirtok?

 A birtok nagyobb része a kiváló fekvésű Balatonlelle-Rádpusztán, kisebb része a szomszédos Balatonszemesen található. Löszös barna erdőtalalajon gazdálkodunk.

Milyen fajták határozzák meg ezt a borvidéket?

Chardonnay, Irsai Olivér, Királylányka, Olaszrizling, Ottonel Muskotály, Zenit, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Zweigelt, Pinot Noir, Merlot.

Önök milyen fajtákkal dolgoznak?

Szőlőink új telepítésűek, a régi, Téesz időkből származók ugyanis már elöregedtek, ezenkívül nem voltak alkalmasak a korszerű művelési módokhoz. A birtok fő profilja a szőlőtermesztés, a termés 80%-át állandó partnereink dolgozzák fel. A pincészet kapacitása lehetővé tenné, hogy éves szinten 3500-4000 hektoliter bort palackozzunk, de nem szoktunk ennyit, évente 25-30 000 palackot dobunk piacra. A pincészetünk közelében van egy termelői borkimérés, ahol szintén elérhetőek a boraink, illetve a gasztronómiában is értékesítünk. A fehér fajtáink: Chardonnay, Irsai Olivér, Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát. Vörösboraink jellemzően Cabernet sauvignonból, illetve Merlot-ból, a rozénk pedig Pinot Noir-ból készül. A pezsgőkészítéssel is úgymond ’szemezgetünk’, hiszen a Pinot Noir nagyon jó alap lenne ehhez… Azt gondolom, hogy a közeljövőben megtesszük a szükséges lépéseket, hogy a piacon a saját pezsgővel is megjelenhessünk.  

Mielőtt a birtokközpontról beszélgetnénk, térjünk vissza kicsit a dűlőkhöz. Milyen művelési mód a jellemző a Rádpusztai Szőlőbirtokon?

A művelési mód egységesen ernyő művelés. Így szellős lombfal alakul ki, ami kedvezően hat a minőségre.  A céljaink között szerepel a pezsgőkészítés, valamint hosszú távon átálljunk a biogazdálkodásra. A telepítéseket már ennek a jegyében végeztük és ezért is dolgozunk a pécsi kutatóközpont által rendelkezésünkre bocsájtott fajtákkal. Ezek – azt reméljük – csökkentett vegyszerfelhasználás mellett is jól tudnak majd működni. Néhány éve foglalkozunk még csak ezzel, így meghatározó tapasztalataink még nincsenek, és sajnos az sem könnyítette meg a dolgunkat, hogy tavaly a jég nagyon elverte az ültetvényt.

Elérkeztünk a birtokközponthoz, amely az egykori Festetics majorsági épületében kapott helyet.

Igen, a borház az 1800-as évek elején Rádpusztán felépített, majd megújított majorság gazdasági épületeiben létesült. A szemet gyönyörködtető, több, mint 180 éves gerendák, a teret szépen keretező boltívek, ódon falak látványa nem csak a borkedvelőket ejti ámulatba. Túlzás nélkül mondhatom, hogy az épület igazi turisztikai látványosság is. A látványt tovább fokozza, hogy a Rádi-dűlő mindössze néhány méterre a pincétől kezdődnek. Azok, akik előzetes bejelentkezést követően érkeznek hozzánk borkóstolásra, a borok mellett ebben a látványban is gyönyörködhetnek.

Az acéltartályok mellett szerepet kapnak a hordók is?

Igen, a fehérborok egy részénél is előfordul, hogy hordós érlelést alkalmazunk, de a vörösboraink, mint pl. a 2018-as Cabernet Sauvignon érlelése jellemzően fahordóban történik. Ennek időtartalma sok mindentől függ, az említett tétel két évig pihent így.  

Miként jellemezné a boraikat?

Azok a borvidék többi boraihoz hasonlóan frissek, gyümölcsösek. A rozénk, a Pinot Noir fajtára jellemző élénk, jellegzetes eper illatú bor, amelyet a finom, karakteres savak jellemeznek. Az Irsai, amely kiemelten nagy népszerűségnek örvend, intenzíven gyümölcsös-citrusos-muskotályos illatú és zamatú, elegáns, könnyű bor, harmonikus élénk savakkal.

Ez idáig milyen évet tudhatnak maguk mögött, és legfőképp, milyenek a kilátások?

Csendes bizakodás jellemez bennünket, hiszen az ültetvények szépek, és úgy tűnik, hogy az idei év mind a mennyiség, mind pedig a minőség tekintetében megfelelő lesz. Az viszont már biztosan látható, hogy a szüret időpontja idén a megszokottól korábbra esik majd.

Szöőr Bea

A borvidéken a szőlőművelést egészen a római korig lehet visszavezetni. Szintén mérföldkő a borvidék történetében 1091, amikor Szent László franciaországi szerzetesekkel megalapítatta a Somogyvári Apátságot. Az adományozó levelek tanúskodnak arról, hogy a szerzetesek igen jelentős birtokokhoz jutottak hozzá: erdőköz, szántókhoz és közel sem utolsó sorban szőlőskertekhez. Ezen pedig a kor legmagasabb szintű szőlőművelési és bortermelési technológiáját alkalmazták. A lakosság az apátság közelében egyre több szőlőt telepített, majd 1498-ban II. László királytól megkapta Somogy Vármegye a címerét, amin egy nagy szőlőfürtöt tartó kar látható. A királyi adománylevelek szerint ebben az időben már olyan jelentős a bortermelés Somogy Vármegyében, hogy ezáltal a leggazdagabb vármegyék közé sorolták. Ennek a virágzó szőlőtermesztésnek -mint ahogyan az ország számos bortermelő vidékén- a török idők vetettek véget. A hosszú kihagyás után újrainduló szőlőtermesztést és borkészítést pedig a filoxéra vész pusztította el teljesen. A járvány után az egykori Festetics birtokokon és a Tihanyi Bencés Apátság birtokain indult újra el a bortermelés. (Forrás: vinopédia)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szokások: vegán, és csökkentett alkoholtartalmú bor + videó

2025. március 9. 07:25

Nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő terméket az új fogyasztói igények terén, de a bor alternatívái kiutat jelenthetnek.

Negyedik generáció a kádárkodásban

2024. december 18. 17:10

A Hotyek család Erdőbényén már hosszú ideje foglalkozik a tokaji borokhoz leginkább megfelelő hordók készítésével.

Az új szőlőfajták jelenthetnek megoldást

2024. november 26. 17:10

Rendelkezésre állnak olyan szőlőfajták, amelyek alkalmasak lehetnek a klímaváltozás folytán bekövetkező környezeti átalakulások ,,lekövetésére".

A szőlőlisztharmat előrejelzésének fejlesztése a Szekszárdi borvidéken

2024. november 12. 12:10

A szőlőlisztharmat előrejelzése napjainkra sokat fejlődött, s mára a legjobban prognosztizálható szőlőbetegségként számolunk vele.

A Neszmélyi borvidék

2019. március 23. 05:47

Eleink különféle idők óta jártak-keltek ezen a vidéken, „ették a gyümölcsét és itták a levét”. Hogyan szolgálta ez a föld az itt élők javát?

Elkezdődött a szüret a Villányi borvidéken

2020. augusztus 14. 12:26

Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret Villány környékén is.

Németországtól egészen a villányi borvidékig

2022. szeptember 18. 07:34

Mi kell ahhoz, hogy egy heidbergi német jogásznő, akinek a hobbija a ló és a lovaglás, Pécsdevecserben telepedjen le, és szőlészetbe-borkészítésbe kezdjen?

Hogyan védhetjük meg a szőlőt a kutya kártételétől?

2020. október 31. 04:36

N. Miklósné kérdése: Kutyánk imádja a szőlőt, idén majdnem az összes fürtöt "lecsipegette" a kertben a tőkékről. Milyen kíméletes módszerrel tudnám leszoktatni a szőlőevésről?