26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Szőlő-Bor

Szőlőbirtok a dél-balatoni borvidéken

Agrofórum Online

A Rádpuszta Szőlőbirtokot 1998-ban egy szőlész-borász szakmai-baráti társaság alapította. Az egykor mindössze pár hektárnyi terület ma már megközelítőleg 90 hektárra növekedett, amelyen immár saját telepítésű szőlők találhatóak.

Dr. Podmaniczky Pétert a borvidékről, telepítésekről és a kísérletükbe bevont új magyar rezisztens fajtáról is kérdeztük.  

Jellemezné nekünk a Dél-Balatoni borvidéket?

A borvidék Somogy-megye északi részén található, pontosabban Zamárditól egészen Balatonberényig húzódik. Területe 9980 hektár, amelyből 8200 első osztályú. Ha az adottságokat röviden akarom összefoglalni, akkor azt mondom, hogy a klíma kiegyenlített, a feltételek pedig remek hátteret adnak a szőlőtermesztéshez. A Balaton közelsége kedvezően hat a klímára, hiszen a sekély víz hamar felmelegszik, és kedvező mikroklímát biztosít. A talaj lösz és kötött vályog.

 A borvidék melyik részén található a szőlőbirtok?

 A birtok nagyobb része a kiváló fekvésű Balatonlelle-Rádpusztán, kisebb része a szomszédos Balatonszemesen található. Löszös barna erdőtalalajon gazdálkodunk.

Milyen fajták határozzák meg ezt a borvidéket?

Chardonnay, Irsai Olivér, Királylányka, Olaszrizling, Ottonel Muskotály, Zenit, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Zweigelt, Pinot Noir, Merlot.

Önök milyen fajtákkal dolgoznak?

Szőlőink új telepítésűek, a régi, Téesz időkből származók ugyanis már elöregedtek, ezenkívül nem voltak alkalmasak a korszerű művelési módokhoz. A birtok fő profilja a szőlőtermesztés, a termés 80%-át állandó partnereink dolgozzák fel. A pincészet kapacitása lehetővé tenné, hogy éves szinten 3500-4000 hektoliter bort palackozzunk, de nem szoktunk ennyit, évente 25-30 000 palackot dobunk piacra. A pincészetünk közelében van egy termelői borkimérés, ahol szintén elérhetőek a boraink, illetve a gasztronómiában is értékesítünk. A fehér fajtáink: Chardonnay, Irsai Olivér, Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát. Vörösboraink jellemzően Cabernet sauvignonból, illetve Merlot-ból, a rozénk pedig Pinot Noir-ból készül. A pezsgőkészítéssel is úgymond ’szemezgetünk’, hiszen a Pinot Noir nagyon jó alap lenne ehhez… Azt gondolom, hogy a közeljövőben megtesszük a szükséges lépéseket, hogy a piacon a saját pezsgővel is megjelenhessünk.  

Mielőtt a birtokközpontról beszélgetnénk, térjünk vissza kicsit a dűlőkhöz. Milyen művelési mód a jellemző a Rádpusztai Szőlőbirtokon?

A művelési mód egységesen ernyő művelés. Így szellős lombfal alakul ki, ami kedvezően hat a minőségre.  A céljaink között szerepel a pezsgőkészítés, valamint hosszú távon átálljunk a biogazdálkodásra. A telepítéseket már ennek a jegyében végeztük és ezért is dolgozunk a pécsi kutatóközpont által rendelkezésünkre bocsájtott fajtákkal. Ezek – azt reméljük – csökkentett vegyszerfelhasználás mellett is jól tudnak majd működni. Néhány éve foglalkozunk még csak ezzel, így meghatározó tapasztalataink még nincsenek, és sajnos az sem könnyítette meg a dolgunkat, hogy tavaly a jég nagyon elverte az ültetvényt.

Elérkeztünk a birtokközponthoz, amely az egykori Festetics majorsági épületében kapott helyet.

Igen, a borház az 1800-as évek elején Rádpusztán felépített, majd megújított majorság gazdasági épületeiben létesült. A szemet gyönyörködtető, több, mint 180 éves gerendák, a teret szépen keretező boltívek, ódon falak látványa nem csak a borkedvelőket ejti ámulatba. Túlzás nélkül mondhatom, hogy az épület igazi turisztikai látványosság is. A látványt tovább fokozza, hogy a Rádi-dűlő mindössze néhány méterre a pincétől kezdődnek. Azok, akik előzetes bejelentkezést követően érkeznek hozzánk borkóstolásra, a borok mellett ebben a látványban is gyönyörködhetnek.

Az acéltartályok mellett szerepet kapnak a hordók is?

Igen, a fehérborok egy részénél is előfordul, hogy hordós érlelést alkalmazunk, de a vörösboraink, mint pl. a 2018-as Cabernet Sauvignon érlelése jellemzően fahordóban történik. Ennek időtartalma sok mindentől függ, az említett tétel két évig pihent így.  

Miként jellemezné a boraikat?

Azok a borvidék többi boraihoz hasonlóan frissek, gyümölcsösek. A rozénk, a Pinot Noir fajtára jellemző élénk, jellegzetes eper illatú bor, amelyet a finom, karakteres savak jellemeznek. Az Irsai, amely kiemelten nagy népszerűségnek örvend, intenzíven gyümölcsös-citrusos-muskotályos illatú és zamatú, elegáns, könnyű bor, harmonikus élénk savakkal.

Ez idáig milyen évet tudhatnak maguk mögött, és legfőképp, milyenek a kilátások?

Csendes bizakodás jellemez bennünket, hiszen az ültetvények szépek, és úgy tűnik, hogy az idei év mind a mennyiség, mind pedig a minőség tekintetében megfelelő lesz. Az viszont már biztosan látható, hogy a szüret időpontja idén a megszokottól korábbra esik majd.

Szöőr Bea

A borvidéken a szőlőművelést egészen a római korig lehet visszavezetni. Szintén mérföldkő a borvidék történetében 1091, amikor Szent László franciaországi szerzetesekkel megalapítatta a Somogyvári Apátságot. Az adományozó levelek tanúskodnak arról, hogy a szerzetesek igen jelentős birtokokhoz jutottak hozzá: erdőköz, szántókhoz és közel sem utolsó sorban szőlőskertekhez. Ezen pedig a kor legmagasabb szintű szőlőművelési és bortermelési technológiáját alkalmazták. A lakosság az apátság közelében egyre több szőlőt telepített, majd 1498-ban II. László királytól megkapta Somogy Vármegye a címerét, amin egy nagy szőlőfürtöt tartó kar látható. A királyi adománylevelek szerint ebben az időben már olyan jelentős a bortermelés Somogy Vármegyében, hogy ezáltal a leggazdagabb vármegyék közé sorolták. Ennek a virágzó szőlőtermesztésnek -mint ahogyan az ország számos bortermelő vidékén- a török idők vetettek véget. A hosszú kihagyás után újrainduló szőlőtermesztést és borkészítést pedig a filoxéra vész pusztította el teljesen. A járvány után az egykori Festetics birtokokon és a Tihanyi Bencés Apátság birtokain indult újra el a bortermelés. (Forrás: vinopédia)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Lehetséges egész évben csak rézgáliccal permetezni a szőlőt?

2023. szeptember 14. 04:40

Kérdésem az lenne, hogy rézgáliccal lehet-e permetezni egész évben? A következő évben szeretném kizárólag ezt használni.

Melyik kártevő miatt jelentek meg fehér, vattaszerű képletek a szőlőn?

2024. szeptember 15. 11:10

Mi károsíthatja a szőlőt? A szőlő levelén és friss hajtásain fehér, vattaszerű képletek jelentek meg, melyek egyre nagyobb mértékben terjednek.

Növénybetegségek korai felismerése a robotika segítségével

2021. szeptember 12. 04:38

A Cornell Egyetem kutatói kifejlesztettek egy BlackBird nevű kamerarendszert, amely az optikai mikroszkópokkal egyenértékű információt képes összegyűjteni a növény leveleinek felületéről.

Miért lettek feketék a zöld szőlőlevelek?

2018. augusztus 3. 06:27

S. Mihály kérdése: A szőlőlugasomban elkezdett feketedni a szőlő levele, olyan mintha penészes lenne. Tudok még tenni valamit a növényekért?