A szőlőfajtákat és klónokat vegetatív részeikkel, zöld hajtásokkal és fás vesszőkkel szaporítjuk. E módon biztosítjuk tulajdonságaik fenntartását, egyöntetű szaporulat előállítását, s belőle egyenletes állományú ültetvények létesítését. A szaporítóanyag nagyban meghatározza az ültetvények élettartamát, benne a tőkék teljesítményét, produktumát. Nem véletlen a mondás: „a szőlőszaporítás az ágazat nehézipara”.
A sikeres szaporítás feltétele az értékes szaporítóanyag, és minden telepítő érdeke a minőségi szaporítóanyaggal történő telepítés.
Az állam „a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvény (2013. évi CXCIX.)” érvényesítésével gondoskodik a certifikált szaporítóanyag előállításáról, forgalomba hozataláról. A törvény betartása mind a szaporítók, mind a telepítők érdeke. Hogy mire kell figyelni a szaporítóanyag megtermesztése során – legyen az alany vagy nemes –, azt a következőkben taglaljuk.
A szőlőtőke fás részei a tartaléktápanyagok tára
A szőlőtőkék évről évre ismétlik életfunkcióikat, a vegetációs és a nyugalmi periódusukat. A két életciklus a mérsékelt égövön évente egyszer, de az Egyenlítő környéki szőlőtermesztésnél egy évben többször ismétlődik. A vegetációs időben a tőkék zöld részei (levelek, vitorlák, szártagok stb.) asszimilálnak. A tőke az asszimilátákat (keményítő) a háncson át a fürtökbe, a hajtásokba, majd az éredő vesszőkbe (1. kép), illetve a törzsbe és a gyökerekbe szállítja.
A nyugalmi állapotban lévő szőlőtőke (2. kép) fás részeiben a vegetáció alatt gyűjtött tartaléktápanyagok raktározódnak.
A betárolt anyagok, főként keményítőszemcsék, a gyökér sejtjeiben (3. kép) és az érett szőlővessző sejtjeiben (4. kép) jól láthatóak mikroszkópos felnagyításban.
Ezt a betárolt energiakészletet a tőke tavasszal a vegetációs ciklusának indításához használja. A tőke fás részei (törzs, kar, szőlővesszők, gyökerek) az asszimiláták (főként a szénhidrátok), de a tápanyagok betározódásának helyei is. A tőkék sejtjeikben tárolják az életfunkciójukhoz szükséges energiatartalékot, a szénhidrátot (keményítőt, cukrot), a vizet és sokféle tápanyagot. A szőlőtőkén fejlődő hajtások jó beérése vesszővé, minden évben kétszeresen fontos.
Egyrészt a vesszők a téli rügyeket (termő részeket) hordozzák és táplálják. A téli rügyekben nevelődnek a virágkezdemények, amelyek a rügyek kifakadása után virágzattá fejlődnek (Hegedűs et al., 1966). A rügyfakadáshoz és a fürtkezdemény fejlődéséhez sok tápanyagra és energiára van szükség. Ehhez a tőke a betárolt energiaforrásból merít. A rügyek és a benne lévő virágkezdemények keresztirányú táplálása a bélrekeszen (diafragmán) keresztül zajlik (5. kép).
A diafragma a tápanyagok szolgáltatása miatt fontos része a vesszőnek. Különös és fontos szerepe van az oltványtermesztésnél, ahol az egyrügyes csapokon lévő rügyet táplálja. Ha a diafragma elfagy, megsérül, vagy egyes szőlőfajtáknál ki sem fejlődik, akkor az mindenképpen hátráltatja az oltványtermesztés sikerét. A diafragma egyébként a vessző legfagyérzékenyebb része.
Másrészt maguk a vesszők a tőke ivartalan szaporító képletei, amelyekből készítjük a telepítésre alkalmas sima és gyökeres dugványokat, illetve a gyökeres oltványokat, tavasszal és nyár elején a helyben oltásokat (tőkenyakba oltást, zöldoltást). Csak jól beérett vesszőből lehet minőségi oltványokat és dugványokat előállítani.
Fitotechnika
A szőlő fitotechnikája a metszés és a zöldmunkák. Tavasszal, a rügyfakadás előtt metsszük a tőkéket, még nyugalmi állapotukban. A metszés célja termőre fordítani minden tőkét a fajtájának megfelelő rügyterheléssel. Azokat a fajtákat, amelyek alsó rügyei termékenyek (pl. Kadarka, Kövidinka) rövid elemekre (rövid- és hosszúcsap), a kisfürtű és felsőbb rügyeikben termékeny fajtákat (pl. Olasz rizling, Piros tramini) inkább hosszú elemekre (fél- és szálvessző) metsszük. Metszéssel már megalapozzuk a zöldmunkákat, a hajtások kívánatos elrendezését.
Rügyfakadás után a vegetációs ciklusban az asszimiláció feltételeit kell biztosítanunk azért, hogy a tőkékben minél több asszimiláta halmozódjon fel. Ezt a lombsátor szellős kialakításával és megfelelő táplálásával biztosítjuk. A hajtásokat, ha túl sok, ki kell ritkítani, különösen a sok hajtást hozó, pl. Bianca, Cserszegi fűszeres, Piros tramini, Sauvignon blanc fajtáknál. Amennyiben a hónaljhajtások hajtanak ki, és gyorsan növekednek, azokat is ki kell törni. Ez főként az alanyoknál halaszthatatlan munka. Sőt, amíg zsengék a hónaljhajtások és pattanva törhetőek, addig kell azokat a hajtásokról eltávolítani.
Miután megfásodtak, már jóval több ideig tart ez a munka, ennek következtében költségesebb is. Az alanyok egyébként olyan vitálisan növekednek az egész vegetáció alatt, májustól augusztus végéig, hogy a hónaljhajtások kitörését (hónaljazást) minden héten ismételni kell. Az anyatelepeken a hónaljazás folyamatos munka. Ha elmarad, akkor csonkos alanyvesszőket kapunk és ezek oltáshoz alkalmatlanok. A szellős lombsátorba bejut a napfény, és segíti nyár végétől egészen a lombhullásig terjedő időben a hajtások beérését. Ugyanakkor a szellős lombozat hatékony növényvédelemre ad lehetőséget a betegségekkel és kártevőkkel szemben. A jól porított permetszer a lomb belsejébe hat és hatékonyan véd.
Az érett szőlővessző jellemzői
A szőlővesszők a kedvező környezeti feltételek között éghajlatunkon ősszel (szeptemberben-októberben) érnek (6,7. kép).
A vessző érési folyamata már a bogyók zsendülésétől elkezdődik, és párhuzamosan folyik a fürtök érésével. Az érett vessző jellemzői:
- morfológiai (alaki) jellemzők:
- kérge parás, fajtajelleges színű, rajta nincsenek már zöld foltok, a levélripacs (cikatrix) is elparásodott és sima tapintatú;
- a szövetrészek differenciálódtak, színben és állományukban egymástól elkülönültek (pl. a bélszövet barna és a zöld faszövettől elhatárolódott);
- a faszövet borsózöld, elfásodott, kemény állományú;
- a fa és a bélszövet aránya: 2-3:1;
- a vessző meghajlítva, roppanva, recsegve és szálkásan törik;
- élettani (fiziológiai) jellemzők:
- a vessző víztartalma (50-55 %);
- a vessző szárazanyag-tartalma (főként az összes szénhidrát-tartalma) 20-25 % (Kozma, 1966; Pongrácz, 1981).
- egészségügyi állapota:
- betegségektől mentes.
A vesszőérést befolyásoló külső tényezők
A tőkék hajtásainak vesszővé éréséhez több feltételt kell biztosítani. A legfontosabb, hogy a tőke generatív és vegetatív részei egyensúlyban legyenek, mert csak akkor várható a termés és a vesszők együttes beérése. Kevés az a fajta – megfelelő y/n arány (fürttermés/vesszőtermés) tekintetében –, amely vesszőbeérése a termés beéréséhez viszonyítva késik. A kedvező víz- és tápanyag-ellátás szintén feltétele a vesszőérésnek. A vesszőérés fajtafüggő. A korai érésű szőlőfajták előbb, a késői érésűek később érlelik vesszőiket. A vesszők beérését külső és belső élettani tényezők befolyásolják. Közülük néhány, a vesszőérést meghatározó tényezőről szólunk.
Az időjárás hatásai
Minden évjárat más és más feltételeket biztosít a szőlővesszők beéréséhez. A fény- és hőellátottság a szőlő számára elegendő a hazai környezeti viszonyok között.
Hazánkban a csapadék átlagos évi mennyisége 500-550 mm, ami kedvező eloszlás mellett kielégítő lenne a szőlő életfunkciói számára. Azonban a csapadék a vegetációban a legtöbb borvidéken gyakran kedvezőtlenül oszlik meg, pedig ekkor a tőkéknek egyenletesen lenne rá szükségük. A csapadékmennyiség tekintetében két szélsőséges év (2010-2011) adatait soroltuk fel az 1. táblázatban.
Hónap | Csapadék (mm) | |
2010 | 2011 | |
Január | 48,4 | 14,1 |
Február | 89,4 | 7,2 |
Március | 24,0 | 34,3 |
Április | 71,3 | 12,8 |
Május | 143,8 | 72,1 |
Június | 117,1 | 69,0 |
Július | 51,6 | 94,6 |
Augusztus | 96,5 | 9,0 |
Szeptember | 214,1 | 18,8 |
Október | 34,1 | 24,1 |
November | 58,1 | 0,0 |
December | 84,5 | 60,8 |
Összesen: | 1032,9 | 416,8 |
1. táblázat: A lehullott csapadék mennyisége (SzBKI Kecskemét, 2010-2011) |
Az egyik évben (2010-ben) túl sok, a másikban (2011-ben) túl kevés csapadék hullott az érés idején. Az eredményekből látható, hogy az egyenlőtlen eloszlásának mi a hatása.
Ha a vesszőéréskor (augusztus, szeptember, október hónapokban) tanulmányozzuk a csapadék mennyiségét, akkor nagy eltérést tapasztalhatunk a lehullott eső havonkénti megoszlásában. Amíg 2010-ben a jelzett hónapokban 344,7 mm, addig 2011-ben, ugyanabban az időtartamban csak 51,9 mm csapadék esett. A vizsgált időszakban a csapadék mennyisége között lényeges, majdnem hatszoros a különbség (292,8 mm). A sok csapadék és a vízkínálat a szőlővesszők laza szövetállományát idézi elő, ami miatt fagyérzékenyebbek, és károsodnak is a téli nagy lehűléseknél.
A sok víz hatására a talaj vízben könnyen oldódó tápelemeit is könnyebben felveszik a tőkék, mint pl. a szöveteket lazító nitrogént. A laza szövetű vesszők nehezen érnek, és fagyérzékenyek maradnak, nem megfelelő minőségűek sem termőalapnak, sem szaporítóanyagnak. Ezen kívül felborul a tőke számára felvehető tápelemek aránya a talajban, ami szintén fejlődési és beérési problémákat okozhat.
Ha viszont kevés a csapadék az érési időben, akkor a vesszőkbe nem halmozódik fel elegendő tápanyag és szénhidrát. Ekkor kevés az „energiaforrás” a tőke tavaszi életfunkcióinak indulásához. Sem a túl sok, de a túl kevés csapadék sem kedvező a vesszőéréshez. Egyik esetben sem érnek be jól a vesszők, melynek következménye a súlyos fagykár. Ennek igazolására jó példa az 1984/1985. és az 1986/1987. évi téli fagyhullám.
Az 1985-ben érkezett téli fagyokat (januárban –20,1 ˚C, februárban –21,6 ˚C) megelőző őszt: 1984. évi csapadékos szeptember (56,4 mm) és október (29,1 mm) (összesen 85,5 mm csapadék), majd az 1987-es téli fagyokat (januárban –26,6 ˚C, februárban –25,5˚C és márciusban –15,1˚C) megelőző őszt: 1986. évi, száraz szeptember (0,4 mm) és október (1,1 mm) (összesen 1,5 mm csapadék) jellemezte. A tőkék és rajtuk a vesszők egyik őszön sem tudtak jól felkészülni a télre és a téli fagyok beálltakor a vesszőkben, sőt a több éves részekben is országszerte igen nagy fagykárok keletkeztek.
A természetes csapadék mennyisége és eloszlása is adott, ellene nem tudunk védekezni. Bár nagy beruházással a szőlő öntözése szárazság idején megoldható lenne. A téli fagyok ellen a még –23 ˚C-ot tűrő szőlőfajták használatával tudunk biztonságosan védekezni. Azonban ennél nagyobb fagyokat a szőlőtőkék már fagysérülés nélkül nem viselnek el.
Az is nagyon fontos, hogy a vesszőbe beépülő víz szerkezete milyen formájú: ’kötött víz’ vagy ’szabad víz’. A ’biológiai kötött víz’ pozitívan hat a fagytűrésre (Misik és Eifertné, 1983), aminek kialakulását és mennyiségét a kálium jelenléte segíti.
Hazánk borvidékein számítani kell a téli fagyokra, de e mellett a késő őszi fagyokra is. Főként a mélyen fekvő területek szőlőültetvényeit károsítják. Elég gyakran előfordulnak a kora őszi fagyok. Ezek már szeptember végén megjelenhetnek, de leggyakrabban október második felében. Hátráltatják a hajtások beérését, mélyebb lehűlésnél (–3, –5 ˚C) a még le nem szüretelt termést is tönkre teszik.
A kora őszi fagyok gyakorisága 1962-2006. közötti években az Alföldön (Kecskemét környékén): szeptember 3. dekádjában 8,8 %, október 1. dekádjában 6,6 %, október 2. dekádjában 26,8 %, október 3. dekádjában 37,8 % és november 1. dekádjában 20,0 % (Hajdu és Borbásné, 2009). Ezek az adatok bennünket arra figyelmeztetnek, hogy a tengerszint feletti 200 m-es magasság alatt elterülő vidékeken olyan szőlőfajtákat célszerű termeszteni, amelyek már szeptember végéig biztosan beérlelik termésüket és vesszőiket.
Káros lehet a csapadék, ha különféle formában hull (jég, ónos eső). A jég csökkenti a vesszők szaporíthatóságát. Az ónos eső bevakítja a rügyeket, ami főként a nemes fajtáknál káros. De a vesszőkre fagyott jég a súlyánál fogva eltörheti a vesszőket, ami megint csak előnytelen a szaporítóanyag feldolgozásánál. Az időjárási tényezők tehát a szőlőtőke élettani folyamatait, általa a vesszőérést ilyenképpen befolyásolja.
A tápanyagok szerepe
A csapadék mennyiségének függvényében vizsgáltuk a 2010-2011. években a szőlőtőkék tápanyag-ellátottságát. Ezt a szőlővesszők tápanyag-koncentrációjával teszteltük 15 szőlőfajtánál.
A fenti két évjáratnak eltérő csapadékmennyisége eltérő tápanyagfelvételt eredményezett. A 2. táblázat adatai szerint egyrészt megállapítható, hogy a vesszők nóduszaiba több tápanyag tározódott, mint az internódiumaikba.
Tápelem | 2010 | 2011 | Eltérés | ||||
nódusz | internódium | nódusz | internódium | nódusz | internódium | ||
Nitrogén (N) | % (m/m) | 0,77 | 0,70 | 0,61 | 0,50 | -0,17 | -0,21 |
Foszfor (P) | 0,08 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | 0,00 | 0,00 | |
Kálium (K) | 0,89 | 0,82 | 0,77 | 0,73 | -0,12 | -0,09 | |
Kalcium (Ca) | 0,80 | 0,65 | 0,98 | 0,80 | +0,18 | -0,16 | |
Magnézium (Mg) | 0,20 | 0,16 | 0,25 | 0,21 | +0,05 | +0,05 | |
Vas (Fe) | mg/kg | 25,13 | 12,60 | 47,80 | 22,93 | +22,67 | +10,33 |
Cink (Zn) | 50,54 | 38,34 | 36,07 | 18,27 | -14,47 | -20,07 | |
Mangán (Mn) | 31,40 | 27,33 | 33,26 | 26,80 | +18,60 | -0,53 | |
2. táblázat: Tápelem-koncentráció a szőlővesszők nóduszaiban és internódiumaiban 15 fajta átlagában, 2 évjáratban (SzBKI Kecskemét, 2010-2011) |
A nóduszokba tárolt tápanyagok elsősorban a rügyeket táplálják. Másodszor a csapadékos időszakban (2010) a csapadék hatására több nitrogén, kálium és cink került a vesszőbe, mint a csapadékban jóval szegényebb időszakban, 2011-ben. A többi elemből (Ca, Mg, Fe, Mn) viszont 2011-ben nagyobb mennyiség halmozódott a vesszőkbe. Ez a tápelemek lassú oldódására és lassúbb betárolására is utal. Tehát a talajban levő vízkészlet befolyásolja a tápanyagok oldódását, felvételét és felboríthatja a talaj tápanyagainak egyensúlyát, arányát. A tőkék vízháztartását nagyban befolyásolja a kálium (K) egyéb funkciói mellett, ezért fontos tápelem a vesszőkben.
Ebben a cikkben a vizsgált 15 fajta közül példaként az Ezerjó vesszők analízisének eredményeit mutatjuk be. Az Ezerjó vesszőiben a tápanyag-koncentráció értékeket diagrammokkal szemléltetjük. A 1. ábra a nitrogén (N), a foszfor (P), a kálium (K), a kalcium (Ca) és a magnézium (Mg), a 2. ábra a vas (Fe), a cink (Zn) és a mangán (Mn) koncentrációját szemlélteti.
Mindegyik diagrammon látható, hogy a foszfor kivételével minden tápelem koncentrációja a nóduszokban nagyobb értékű, mint az internódiumokban. A vesszőkben a foszfor kivételével minden elem nagyobb mennyiségű 2010-ben, mint 2011-ben, minden bizonnyal a több csapadéknak köszönhetően. S ugyanebben az évben (2010-ben) nagyobb a nóduszok és az internódiumok tápanyag-koncentrációja közötti különbség is. Abszolút értékeit tekintetbe véve, a nóduszokban a nitrogén, a kálium, a kalcium, a cink és a vas halmozódott fel legnagyobb mennyiségben. Ez azt igazolja, hogy a tőke a rügy közelébe (nóduszba) gyűjt több tápanyagot, mint az internódiumba, és így a rügyek életfunkcióit segíti.
Az oltványtermesztésnél kimondottan szükséges a vesszők érettsége, ezen belül a rügy közelében kialakult diafragmában (nódusz belsejében) felhalmozódott tápanyagkészlet. Az oltásnál egyrügyes csapokat használunk, és ennek az egyetlen rügynek a kihajtására alapozunk. Amennyiben ez a rügy sérült, vagy kevés tápanyagot kap, akkor az oltások eredése elégtelen lesz. Ezért a szaporítóanyag-termesztésnél gondoskodnunk kell a talajok fajtaigényének megfelelő tápanyag-ellátottságáról. Külön szakmai meggondolással kell évről évre a talajba pótolni a nitrogént és a káliumot a szükséges mennyiségben.
A nitrogén túlsúlya lazítja a szöveteket, s ezáltal érzékennyé teszi a fagyokkal szemben. A kálium jelenléte segíti a tőkék anyagcsere-folyamatait, a vesszők vízháztartását és az enzimreakciókat (Balogh – Tóthné, 2000). A magnézium, mint a klorofill építőköve, meghatározza a fotoszintézist, fokozza a cukortranszportot, serkenti a tőke nyugalmi stádiumában a hideg-stressz kivédésénél aktív szerepet játszó ATP-áz enzim aktivitását. Ez az enzim segíti a keményítő cukorrá alakítását (Eifert et al., 1961). Amikor a vesszőkben a szénhidrátok cukor formájában vannak jelen, akkor a vessző nagyobb fagyhatást visel el károsodás nélkül, mint amikor a szénhidrát keményítő formájú.
A tőketerhelés
A termésszabályozást a termő ültetvényekben metszéskor a szőlővesszők különböző méretű és rügyszámú elemeinek meghagyásával biztosítjuk (rövid- és hosszúcsap, félszál- és szálvessző). Csepregi szerint minél több rügyet hagyunk meg a tőkén, annál több termést kapunk és annál kisebb lesz a hajtások növekedése (Hegedűs et al. 1966). Sok rügy esetén nagy vagy igen nagy a terméstömeg, ami a következő években negatívan érezteti hatását. Nagyon fontos a tőke terheltségét, azaz fürttermés hozamát metszéssel szabályozni. Amennyiben túl sok termést nevelnek a tőkék, akkor a bogyókba kerülnek a tartaléktápanyagok, ezen belül az összes szénhidráttartalom, és kevesebb jut belőlük a vesszőkbe.
Ilyenkor a vesszők rövidebbek, vékonyabbak és beltartalmukban szegényebbek maradnak. A megfelelő termőegyensúlyi mutató, azaz a fürttermés/vesszőtermés (y/n) arányát szem előtt tartva, a rügyterhelést a fajta igényének megfelelően kell kialakítanunk. Az y/n arány egy biotechnikai mutató, ami a fajta genetikai potenciálját fejezi ki, s amit metszéssel alakíthatunk. Az y/n arányt a kálium hiánya, a csonkázás ideje és mértéke, a természeti csapások (jégverés) nagyon felboríthatja (Csepregi, 1982). Amennyiben az y/n arány megváltozik, a termesztőnek gondoskodnia kell helyreállításáról. Sokfelé már november végén, decemberben megkezdik a törzsültetvények metszését a szaporítóanyag begyűjtésekkel együtt. A nemes (termő) fajtáknál legkésőbb december 15-ig ajánlatos a vesszőket szaporításhoz begyűjteni.
Ezt a munkát mindenképpen még a téli fagyok beállta előtt kell elvégezni. Az alanyok kevesebb károsodással viselik a nagy lehűléseket, mint a nemes fajták. Ezért az alanyvesszőket – enyhe télen –, közvetlenül az oltás előtti időszakban (januárban, februárban) gyűjtik be, csökkentve a tárolási költségeket. Mivel az alanyokat az oltásuk előtt rügytelenítik, a fagy miatti rügypusztulás nem okoz gondot.
A törzsültetvényeknél nagyon fontos a vessző mennyisége és annak minősége. Mivel a törzsültetvényekben és az anyatelepeken elsődleges feladatunk a szaporítóanyag-termelés, ehhez kell illeszteni a fürttermés tömegét és a talaj tápanyag feltöltését, ahol prioritást kell kapnia a kálium és a magnézium tápanyagok kijuttatásának megfelelő mennyiségben és arányban. Hogy mi a megfelelő mennyiség, azt a növényi részek, illetve a talaj analitikai értékei fogják megmutatni.
Amennyiben telepítés előtt szabályosan feltöltöttük a talajt a hiányzó tápanyagokkal, akkor évenként a talajból a fürt- és vesszőterméssel kivett tápanyagokat kell visszapótolni. Ehhez ad támpontot az évenként vett levélminták és legalább 3 évente vett talajminták analízise. Aki az analitikai eredmények alapján végzi szőlőültetvényének tápanyag-gazdálkodását, biztosan eredményesen és jó minőségben tud szaporítóanyagot termeszteni. A szakember még szakszerűbben végzi munkáját, ha mindezeket a vizsgálatokat a fajták igényeit szem előtt tartva hajtja végre.
A betegségek
A szőlőnek sokféle betegsége ismert. Köztük vannak olyanok, amelyek ellen kémiai szerekkel védekezhetünk, és velük elpusztíthatjuk a kórokozókat. Hazánkban a szőlőn leggyakrabban előforduló gombabetegségek a szőlőlisztharmat, a szőlőperonoszpóra, a fekete rothadás, a szőlőorbánc, a fakó rothadás. Azonban vannak betegségek, amelyekkel szemben kémiai védekezésünk eredménytelen és szaporítóanyaggal terjednek. Ezek között ismertek a viroidok, a vírusok, a fitoplazma és a baktériumok által okozott betegségek. Törekednünk kell tehát ezek távoltartására mind a termőültetvények, mind a szaporítóanyag-termesztés céljára telepített törzsültetvények és anyatelepek fenntartásában. Ha csak egy tőke beteg a törzsültetvényben, akkor a szaporítóanyagba kerülve a beteg egyedek nagymérvű felszaporodására és elterjedésére számíthatunk. Ez nem lehet cél, ezt meg kell gátolni. A törzsültetvények és anyatelepek minden tőkéjét évről évre ellenőrizni kell, s ha köztük valamelyik megbetegszik, azt azonnal likvidálni szükséges. A szaporítóanyaggal terjedő betegségek is gátolják a vesszők minőségi beérését, és csökkentik a fagyokkal szembeni ellenállóságukat. A szaporítást szolgáló ültetvények betegségei patogénmentes szaporítóanyag telepítésével megelőzhetőek.
Irodalom
- Balogh I. – Tóthné Surányi K. (2000): A kálium szerepe és jelentősége a szőlőtermesztésben IPIB-SZIE. Budapest. (57) 15-17.
- Csepregi P. (1982): A szőlő metszése, fitotechnikai műveletei Mezőgazdasági Kiadó. Budapest. (357) 119. 216.
- Eifert, J. – Páncél, M. – Eifert, A. (1961): Änderungen des Stärke- und Zuckergehaltes der Rebe während der Ruheperiode Vitis, Geiweilerhof. (2) 257-265.
- Hajdu E. – Borbásné S. É. (2009): Abiotikus stresszhatások a szőlő életterében Agroinform Kiadó. Budapest. (227) 54.
- Hegedűs Á. – Kozma P. – Németh M. (1966): A szőlő Akadémiai Kiadó. Budapest. (325) 91, 149.
- Kozma P. (1966): Szőlőtermesztés 2. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest. (561) 81.
- Misik S. – Eifert J-né (1983): A szőlő fagytűrőképessége és vizének kötöttségi foka közti összefüggés vizsgálata mikrohullámú mérési módszerrel Szőlőtermesztés és Borászat. Kecskemét. 5 (1) 15-18.
- Pongrácz, D.P. (1981): Practical Viticulture David Philip Publisher. Cape Town. (240) 74.
Fotó: A mikroszkópos fotók kivételével Dr. Hajdu Edit felvételei
Dr. Hajdu Edit szőlőnemesítő
Kecskemét
Borbásné Saskői Éva kertész üzemmérnök
Kecskemét