11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Talajélet
Fizetett tartalom

BactoFil Kukorica, a biológiai STARTER!

AGRO.bio Hungary Kft.

A kukorica termesztésében is a vegetáció első felében a csírázás, gyökeresedés, azaz a lendületes START a meghatározó a termés szempontjából.

Mikrobiológiai támogatás a termésbiztonság növeléséért!

Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

A mikrobiológia STARTER módszerével, azaz a BactoFil Kukoricával történő talajoltás alkalmazása az ismert kumulatív (azaz együttes és összegzett) hatások révén a következő módon támogatja a kukorica START-ját:

  1. tápanyagok hozzáférhetőségének biztosítása

A BactoFil® Kukorica talajoltó baktérium törzsei a levegő nitrogénjének megkötésével nitrogént, a talajban kötött állapotban lévő tápelemek felvehetővé tételével pedig további makro-, mezo -és mikroelemeket biztosítanak a gyökérzet számára. Ezzel gyorsabb, egyöntetűbb fejlődést, a biomassza tömegének növekedését segítik.

  1. bioaktív anyagok termelése

A gyökérzónába juttatott talajbaktériumok közössége a növény igényeinek megfelelő összetételben a csírázást és a gyökeresedést stimuláló hormonokat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat állít elő. Ezek az anyagok a növény fejlődésében játszanak kulcsszerepet, és hatásuk a növekedés mértékében jelentkezik.

  1. biokontroll tevékenység

A BactoFil® Kukorica talajbaktérium törzsei jelentős mennyiségű antibiotikumot és ún. sziderofor (Fe+++ megkötő) vegyületeket termelnek. Ezek a gyökérzónában fejtik ki a hatásukat, és alapvető céljuk, hogy egészségessé tegyék a gyökérzónát a káros szervezetektől, biztosítsák gyökérzet higiéniáját. Ezzel a tevékenységükkel tehát a mikróbák önmagukat és az élőhelyüket védik (mikrobiológiai önvédelem).

  1. talajszerkezet építés

A talaj építő elemeit többek között a BactoFil® Kukorica talajbaktériumai által termelt különféle anyagok (pl. cukrok, nyálkaanyagok) ragasztják össze és képeznek ezáltal ún. aggregátumokat. Segítségükkel javul a talaj szerkezetessége, illetve annak levegő-, víz- és tápanyag-gazdálkodása.

  1. cellulózbontás

A holt szerves anyag lebontásában, a humifikációban jelentős szerepe van a BactoFil® Kukorica baktérium törzseinek. Levegős viszonyok között segítik és stimulálják a elhalt növényi részek bontását, amelyek így a növények és más mikrobák számára is felvehető tápanyaggá (táphumusz) alakulnak. A szerves anyagok bontásához szükséges nitrogént a készítmény törzsei a levegőből kötik meg, csökkentve a káros pentozán hatás kialakulását.

Az elmúlt években számos üzemi kísérletben igazoltuk a BactoFil® talajoltás pozitív STARTER hatását.

A vegetáció alatt végzett fenometriai értékelések azt mutatták, hogy a gyökér- és zöldtömeg átlagosan 12-15 %-kal növekedett. Ez – a növényi növekedést és fejlődést támogató (biostimuláló) hatás – többek között a gyökérzóna megnövekedett aktivitásának (hormontermelés, tápanyagok mobilizálása) köszönhető.

A javuló növényi paraméterek (nagyobb gyökérzet és vegetációs felület) hatására a kukorica a vegetáció során jobban tudta hasznosítani a rendelkezésre álló alapanyagokat (pl. tápanyagok, víz, napfény). Ezt az értékelések során a csövek tömegének, illetve a hosszának a változása mutatta a kontroll terület 100%-hoz viszonyítva.

Mikrobiológiai készítményeinkkel komplex mikrobiológiai START-kezelést tud biztosítani növényének, amelynek eredményességét e grafikon mutatja, a BactoFil® Kukorica, az Amalgerol® vagy a TrichoMax® készítményekkel való kombinációjának hatékonyságát az Algater talajalgás kontroll 100 %-hoz viszonyítva.

A starter hatás mellett a folyékony starterműtrágya hatásfokát is jelentősen javítja.

BactoFil Kukorica + KITE Start FL a kép bal oldalán és a kontroll a jobb oldalon

A talajoltó anyagok az ún. biostimulátorok közé tartoznak, és mint ilyenek a kukorica növekedését, fejlődését támogatják, javítják a tápanyagok felvételét. Képessé teszik a növényt egy magasabb terméshozam elérésére, illetve megnövelik a termésbiztonságot.

A BactoFil Kukoricával történő talajoltás nem önálló technológiai elem, hatása a komplex termesztés-technológia részeként érvényesül.

Alkalmazásával javul a terméspotenciál kihasználása, amit az egyéb agrotechnikai elemek és a termesztési feltételek optimalizálása is befolyásol. A következő grafikonon a Demo Farm Projekt keretében végzett vizsgálatok eredménye is igazolja a fenti állítást. A kontroll terület 100% -hoz viszonyítva mutatja a talajoltás potenciált növelő hatását (13-14%), amely aztán a termesztési feltételek korlátozó hatásának ellenére is hozamnövekedésben (8%!) realizálódik. (Megjegyzés: a grafikon első három paramétere a növény, míg a hozam a terület „teljesítménye”, értékét egyéb tényezők befolyásolhatták.)

Az AGRO.bio talajoltó készítményei és termékpárjai kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2020-as szezonban is. A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra (www.agrobio.hu)!

Növelje a növénytermesztés biztonságát és őrizze meg talajainak termőképességét az AGRO.bio mikrobiológiai termékeinek használatával!

Küldetésünk:
Adjuk vissza az életét a termőföldnek, hogy az emberiség tiszta környezetben és egészségesen élhessen a Földön!

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A baktériumos talajoltásról

2025. március 4. 08:10

Egyes kutatások szerint a talajbaktériumok száma mintegy ezerszer kevesebb, mint az optimális állapot.

A talajkímélő gazdálkodásról készült hasznos videósorozat, gyakorlati tapasztalatokkal

2025. február 26. 16:10

A fenntartható talajkezelési módszerek segítenek megőrizni a biodiverzitást, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és javítani a vízgazdálkodást.

Biogazdálkodás, regeneratív gazdálkodás: ne keverjük a fogalmakat

2025. február 12. 14:40

Nyilvánvalóan minden alternatívnak számító termesztési módozat esetében törekedni kell a termesztés gazdaságosságára.

UV álló baktériumok?

2025. február 3. 11:10

Sok ilyen álhírt hallani mostanában. A valóság azonban szerencsére az, hogy mint minden élő szervezet, a baktériumok sem kedvelik az UV sugarakat, és ha nem forgatjuk be azokat a talajba, akkor a talajfelszínre történő kijuttatás után rövidesen elpusztulnak.

A műtrágyák hatékonyságának növelése talajoltással

2019. február 12. 06:36

A szántóföldi növények közül a napraforgóról reagál a leglátványosabban a talajoltó technológiára. Az elmúlt három évben az AGRO.bio Demo Farm Projektjében résztvevő gazdaságoknál végzett vizsgálataink során a kezeletlen területhez képest átlagosan 11%-kal mértünk magasabb értékeket a talajoltásban részesült területen.

Szédítő műtrágyaárak vs. apró tápanyaggyárak

2021. október 18. 07:07

Az energiahordozók áremelkedése nehéz helyzetbe hozta a műtrágyagyártókat. A gyárak kapacitás-csökkenése, esetleges leállása pótolhatatlan űrt fog hagyni a gazdák többségének inputanyag beszerzésében. Úgy kell neki menni az őszi és tavaszi vetéseknek, hogy a műtrágya magas ára, illetve hiánya esetén nem csak a hozam és a gazdaságosság lesz kérdés, hanem már maga a termesztés technológiája is.

Szárbontás és talajoltás Natur Technológiával – tegye meg az első lépést!

2023. szeptember 11. 06:40

A Natur Agro Technológia szárbontásra, talajkezelésre és célzott állománykezelésre épül. Jön a tarlóbontás és a talajkezelések ideje!

A kukorica többre képes - tegyük azzá! – Mikrobiológiai támogatás a termésbiztonság növeléséért

2018. március 14. 09:17

A talajoltó anyagok az ún. biostimulátorok közé tartoznak, és mint ilyenek a kukorica növekedését, fejlődését támogatják, javítják a tápanyagok felvételét.