Talajélet
Fizetett tartalom

Számoljon le a szármaradványokkal!

Malagrow Kft. (x)

A kultúrnövények termesztése során a termés mellett jelentős mennyiségű gyökér- és szármaradvány is keletkezik. Ennek a főleg cellulóz-, illetve lignocellulóz-komplex tartalmú szerves anyagnak a teljes bomlása természetes körülmények között akár évekig is eltarthat.

A gazdálkodó érdeke azonban a minél gyorsabb bomlás, hiszen az el nem bomlott szármaradványok számos probléma okozói lehetnek a következő évek termesztésének ideje alatt. A nagyméretű, vastag szármaradványok gátjai lehetnek a megfelelő talajmunkák elvégzésének, az optimális talajállapot kialakulásának. Ezenkívül a szármaradványok hordozói lehetnek különböző gombás betegségeknek is, melyek megnövelhetik a következő kultúra növényvédelmi kezeléseinek költségeit. Valamint, nem utolsó sorban, a szármaradványok teljes bomlása során javulhat a talaj tápanyag-szolgáltató képessége is, hiszen nő a talajból felvehető foszfor és egyéb makro-, illetve mikroelemek mennyisége.

A lebontó folyamatokat különböző mikroorganizmusok végzik, a talaj típusa, fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai által meghatározott hatékonysággal. A bontó folyamatokhoz a mikrobák nitrogént igényelnek, a cellulóz pedig szénforrásként szolgálhat. A nitrogéntartalmú lignin bontása nehezebb „feladat”, ezt a talajban megtalálható mikroorganizmus fajok közül csak néhány tudja elvégezni. Emiatt kiemelt jelentősége van annak, hogy betakarítás után erre alkalmas baktériumfajokat juttassunk a talajba.

A francia FCA cég hazai piacon új terméke, a Cell’Buster nagy hatékonysággal bontja a talajba dolgozott szármaradványokat, megfelelő környezetet biztosítva ezzel a következő növénykultúra számára. A termék két, a kecskék emésztőrendszeréből izolált tejsavbaktériumot tartalmaz.

Miért pont a kecske?!

Mindenki számára ismert tény, hogy a kecske a legnehezebben emészthető szerves anyagot is képes feldolgozni és hasznosítani. Erre a felismerésre alapozva az FCA fejlesztői, a párizsi Pasteur Intézettel karöltve kétféle Lactobacillus törzset (CNCM-I-3698 és CNCM-I-3699) tenyésztettek ki, melyek francia (n°8909583) és európai (n°904005584) szabadalommal is rendelkeznek.

A tejsavbaktériumok tevékenységük során cukrokból és egyéb szénhidrátokból állítanak elő tejsavat. További jellemzőjük, hogy erős talajfertőtlenítő hatással rendelkeznek: elnyomják a káros mikroorganizmusokat, fokozzák a szerves anyagok átalakulásának sebességét, emellett elősegítik a lignin és a cellulóz átalakulását is. A tejsavbaktériumok képesek a Fusarium elnyomására, mely folyamatos termesztés esetén jelentősen legyengítheti a növényeket.

A Cell’Buster használata széles hatásspektrumot biztosít, mert aerob és anaerob baktériumokat is tartalmaz, melyek így szárazabb időszakokban is életképesek. A készítményben megtalálható két baktérium tág talajhőmérsékleti körülmények között (10-50 °C) és savas kémhatású talajokon (pH 5,5-7) is működik, s ez nagyban növeli a Cell’Buster felhasználhatóságát. A termék a két baktériumtörzsön kívül azok bontó enzimjeit, valamint a mikroorganizmusok felszaporodását garantáló szerves anyagot, nitrogént, ként és káliumot is tartalmaz.

MALAGROW Kft.
Szolnok, Újszászi út 38.
Telefon: +36 56 514-160
Fax: +36 56 515 050
www.malagrow.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg növeli a pocokkártétel kockázatát és súlyosságát a talajbolygatás elhagyása?

2025. április 5. 08:10

A csökkentett mértékű talajbolygatás legnyilvánvalóbb előnyei mellett, a károsítók fennmaradásának megnövekedett kockázata mindig felmerül.

Tudományos érdekességek a növények és a mikrobák kapcsolatáról

2025. március 27. 16:10

Már a magokban is ott vannak a hasznos mikrobák, amik kulcsszerepet játszanak a csírázásban, a tápanyagfelvételben és a stressztűrésben.

A baktériumos talajoltásról

2025. március 4. 08:10

Egyes kutatások szerint a talajbaktériumok száma mintegy ezerszer kevesebb, mint az optimális állapot.

A talajkímélő gazdálkodásról készült hasznos videósorozat, gyakorlati tapasztalatokkal

2025. február 26. 16:10

A fenntartható talajkezelési módszerek segítenek megőrizni a biodiverzitást, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és javítani a vízgazdálkodást.

Nagy bajba került egy termelő, szó szerint megnyílt a földje

2024. április 11. 10:10

Pontosan ez történt Szász-Anhalt tartományban egy gazdával. Errefelé szinte már rendszeresen akár 10 méter mély lyuk jelenik meg hirtelen a földeken. A veszélyes jelenségnek geológiai magyarázata van.

Megdöbbentő: évente 80–110 millió köbméter talajt veszítünk el Magyarországon

2023. december 6. 12:40

December 5-én ünnepeljük a talaj világnapját. A neves nap alkalmából szerte a világon eseményekkel és ismeretterjesztő kampányokkal hívják fel a figyelmet az egészséges termőtalaj fontosságára.

Miért nem növekednek a paprikapalánták?

2023. augusztus 18. 04:39

Május közepén kiültetett paprikapalántáim miért nem növekednek?

Nagy esők után csökken a talaj pH-értéke

2024. augusztus 8. 12:10

A csapadékot követő pH-érték-csökkenés a mély gyökérzónájú, jó kapillaritású talajokon hamar rendeződik. Ahol nem, ott meszezésre van szükség.