Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Hozamnövekedés és környezettudatosság a Malagrow Kft.-vel

Hozamnövekedés és környezettudatosság a Malagrow Kft.-vel

Malagrow Kft.

A Malagrow Kft. január 26-án, az AgromashExpo-n tartott sajtótájékoztatóján Malatinszki György, a cég ügyvezető igazgatója a legújabb termékekkel és kezdeményezésekkel vezette be a szakmai előadókat.

A Malagrow Kft. 20 évvel ezelőtt indult családi vállalkozásként, innen nőtte ki magát egy mára több mint 30 főt foglalkoztató vállalattá. A céget Malatinszki György kezdte el építeni, majd testvérei, ahogy befejezték tanulmányaikat, csatlakoztak a vállalkozáshoz, amit a mai napig a három fiútestvér vezet. A folyamatos és dinamikus növekedés ellenére is igyekeznek megtartani a vállalat bensőséges, családias hangulatát és eszméit, s ez az egyik olyan nagy erőssége a Malagrow Kft.-nek, melynek köszönhetően több olyan kollégát is magáénak tudhat, akik már több mint 10 éve dolgoznak itt.

A vállalat másik üzletága a Hulladékgazdálkodás, amely komoly piaci szereplőként a szelektív hulladék kezelés területén nyújt kimagasló eredményeket. Fő tevékenysége a különböző hulladéktömörítő, -kezelő gépek forgalmazása és szervízelése, de számos más területen is innovatív megoldásokat kínál. A Malagrow Kft. évek óta próbálja a két üzletágat valamilyen formában összekapcsolni és úgy érzik, az idén elinduló egyik programjuk lesz az első lépés arra, hogy e két terület egy cégen belül való jelenlétének kézzelfogható eredménye legyen. A hulladék kezelés (is) nem egy egyszerű dolog, nagyon sok engedély szükséges hozzá, rengeteg adminisztrációval jár. A cég ez irányú tapasztalatait, szaktudását kihasználva mer belefogni ebbe az új kezdeményezésbe A sajtótájékoztató főbb üzenetei is ezen a szakmai megalapozottságon nyugszanak, melynek eredményeként hozamnövekedésre optimalizált termék és környezettudatos jutalom program is bemutatásra kerül.

Szakmai előadóként, PremWarrior, a Valagro cégcsoport globális értékesítési igazgatója a globális biostimulátor trendek piaci kihívásait, általános piaci trendjeit ismertette. PremWarrior a Valagro előtt Bill Gates és Melinda Gates Foundation Mezőgazdasági divíziójának senior regionális tanácsadójaként dolgozott, elősegítve a Dél-Ázsiai együttműködések megvalósulását. Nevéhez több, mint 70 szakmai publikáció, 30db lezárt mezőgazdasági készítménnyel kapcsolatos szabadalom kötődik. Prem szakmai múltja és előző munkahelyének köszönhetően olyan szemléletet hozott a cégbe, amit nem sok európai vállalat tudhat magáénak. Egy rendkívül eredményorientált üzleti szemléletet hozott, ami talán a Bill Gates-el való közös munkának is köszönhető.

Elődadásában felhívta a figyelmet arra a paradoxonra, hogy a föld népesedése rohamosan nő és ugyanakkor a föld agrártermelésének üteme inkább lassul. Ahhoz, hogy ennek a kihívásnak megfeleljünk, óriási beruházásokra van szükség. A konvencionális mezőgazdasági megoldások (vetőmag+növényvédőszerek+ NPK műtrágyák) további növelésével nem tudjuk elérni a kívánt célt. Valami más komplexebb megoldás szükséges. Kiemelte, hogy milyen fontos a komplex gondolkodás és megoldás, melyben nem elég csak egy-egy termék. Bemutatta továbbá, hogy egy valódi biostimulátor előállítás ma mennyi munka, idő és pénz. Ebben a Valagro missziója, víziója és értékei: A világ élelmezése sem tisztán természetes úton sem tisztán kemikáliákkal nem megoldható meg, hiszen az élő környezet fenntarthatósága elengedhetetlen. A Valagro egy olyan, köztes, harmadik útban hisz, ahol a különböző tudományágak együttműködéséből egy olyan egészen új megoldás születik, amely a természet igényeit is figyelembe veszi.

Balogh Ernő, a Malagrow Kft. technológiai fejlesztő munkatársa egy a világon egyedülálló kutatástermékfejlesztési platform útján mutatatta be legújabb termékük, a YieldON, szántóföldre specializált biostimulátor működését. Ki ne szeretne szignifikáns hozamnövekedést elérni? A YieldON különböző növényélettani folyamatok szabályozásával növeli a tápanyagok felvételét, szállítását, a sejtosztódás intenzitását, valamint segíti az olajsav-bioszintézist és a transzport folyamatokat. Ennek köszönhetően pedig szignifikánsan emelkednek a hozamok és javulnak a szemek beltartalmi értékei. Bizonyítja ezt az a számos Magyarországon elvégzett kísérleti eredmény is, melyet a YieldON-nal kapcsolatban, az utóbbi években kisparcellán és üzemi körülmények között végzett közösen a Malagrow Kft. a Valagro-val. Balogh Ernő részletesen ismertette és szemléltette a kísérleteket és az értékes tapasztalatokat.

Erdélyi Krisztina, a Malagrow Kft. marketing vezetője végül egy ígéretes környezettudatos program koncepcióját ismertette, melyet az idei év során fog elindítani a vállalat. A lombtrágya piacon évek óta fennálló  problémára ad választ a program, melyben a gazdák nem tudnak mit kezdeni a felhalmozódott, üres csomagolóanyagokkal. Lényege, hogy a Valagro készítményeket használó termelőknek lehetősége lesz a felhasznált készítmények üres csomagolóanyagait leadni az ország több pontján működő átvételi pontokon annak érdekében, hogy ezek szakszerű, környezetkímélő módon kerüljenek megsemmisítésre, illetve újrahasznosításra. Az összegyűjtött és leadott üres Valagro-s csomagolóanyagok után, pedig „jutalmat” is kapnak, mellyel a környezetvédelemben és hulladékgazdálkodásban elhivatott Malagrow Kft. díjazza a környezettudatos gazdálkodókat. A szorgalmas gazdák, vásárlási utalványt kapnak, melyet későbbi vásárlásuk során tudnak majd igénybe venni.

A program pontos részletei hamarosan megtalálhatóak lesznek a www.malagrow.hu oldalon.

Rekord búzatermés a Brexit árnyékában

2019. október 20. 06:47

Becslések szerint az idei brit búzatermés 16,19 millió tonnára növekszik az előző szezon 13,56 millió tonnájával szemben.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

2019. október 1. 12:03

Az őszi betakarítású növények között kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

Számoljon le a szármaradványokkal!

2018. február 23. 08:40

A kultúrnövények termesztése során a termés mellett jelentős mennyiségű gyökér- és szármaradvány is keletkezik.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor

2018. február 13. 15:02

Az utóbbi évtizedben jelentős változások zajlanak a szántóföldi növénytermesztés területén úgy világszerte, mint hazánkban.

Hozamnövekedés a gazdaságosság jegyében - Idén is sok érdeklődőt vonzott a Malagrow Növénytermesztési Konferencia

2019. január 21. 13:47

Az előző évekhez hasonlóan neves, a szakterületükön elismert vendégelőadók prezentációi is színesítették a programot. A színvonalas előadások mellett a Malagrow Kft. hivatalosan is bejelentette romániai és szlovákiai terjeszkedését a Valagro minőségi termékeinek kizárólagos forgalmazójaként, továbbá átadásra került a Valagro Év Legjobb Termelője 2018 díj.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor

2018. május 7. 06:30

Az utóbbi évtizedben jelentős változások zajlanak a szántóföldi növénytermesztés területén úgy világszerte, mint hazánkban.