18℃ 14℃
július 9. Lukrécia, Veronika, Hajnalka
Talajélet

Talajoltó termékek első évi vizsgálatának eredményei

Agrofórum Online

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezete kezdeményezésére és a NÉBIH jelentős támogatásával 2016-ban összehasonlító kisparcellás kísérlet került beállításra Pécs mellett, melynek célja az volt, hogy a hazai talajbaktérium termékek működésének eredményességét olyan független – hatósági jogkörrel rendelkező intézmény – kísérleti helyszínén vizsgáltathassuk, amelynek eredményét a gyártók, a hatóság, illetve a felhasználó termelők, a szakma is elfogadják.

E kísérlet egy 3 éves projekt, melyben a termékeket mindig ugyanazon a területen, előre egyeztetett vetésforgóban állítják be véletlenszerűen. A kísérletben a forgalomba hozatali és felhasználási engedélyük előírásai szerint hét talajoltó készítménnyel kezelt, valamint kezeletlen terület terméseredményeinek összehasonlítását végzik szántóföldön. A vizsgálatban résztvevő termékek: Azoter, BactoFil A10, Bactonit mikrobiológiai termésnövelő, BIOFIL Savanyú talajoltó baktérium készítmény, Phylazonit talajoltó, Mikro-vital, Natur micro.

A kísérlet – a NÉBIH-hel közösen meghatározott célja –, hogy eloszlassuk a talajbaktériumokkal szemben néha még fennálló – sokszor ismerethiány okozta – ellenállást, valamint így megfelelő ismereteket, eredményeket adhassunk közre a meglévő és leendő felhasználóknak.
Az első vizsgálatba vont kísérleti növény a kukorica (DKC4590) volt (Szalánta, Baranya megye). A genetikai talajtípus barna erdőtalaj, KA:38, pH: 5,43, közepes humusztartalommal (1,63 m/m%). Az összehasonlításban 2 kezeletlen és egy standard kezelés (50 kg N hatóanyag) szerepelt.

Tápanyag-ellátottság értékelése:
II. sz. szántóföldi termőhely
P2O5: 98,2 mg/kg – közepesen ellátott
K2O: 190 mg/kg – jól ellátott
NO2+NO3-N: 31 mg/kg – közepesen ellátott

A táblázat tápanyagmennyiségeket mind a 10 kezelés megkapta, ami mellé a 7-féle talajbaktérium terméket, illetve a standard kezelés esetében további 50 kg N-hatóanyagot juttattak ki.
A vetés időpontja: 2016. 05. 06.

.

Az első állományvizsgálat a kelés vizsgálata 2016.05.18-án volt, amely szerint a két kontroll és a standard egyformán kelt. A talajoltókészítmények parcellái ennél nagyobb szórást mutattak, de összességében az átlaguk 3-4 %-kal jobb volt (1. ábra).


1. ábra: Az állomány kelésének vizsgálata

A csőszám és a szemmel borított csőhossz vizsgálatnál is hasonlóan szóródó eredményt kaptunk. A kezelt területek a vegetáció során különböző fenofázisú vizsgálatokban akár eltérően is szerepelhettek, de összességében elmondható, hogy a talajbaktérium termékek felveszik a versenyt a hagyományos műtrágya technológiával.

A végső vizsgálatok a termés mennyiségét és minőségét mutatták.

A kisparcellák termésmennyiségeit hektárra átszámolva beszédesebbek az eredmények, melyek szerint valamennyi talajbaktérium-termék által kezelt parcellában a szemtermés mennyisége meghaladta mind a kontroll, mind a standard kezelés termésmennyiségét (2. ábra).


2. ábra: Az állomány betakarításkori termés vizsgálata

A termés minőségi jellemzőjeként a keményítőtartalmat értékeltettük, mely szerint – 1 kivételével –valamennyi talajoltó termék keményítőtartalma meghaladta a kontroll szintjét (3. ábra).

Összefoglalva: az első év alapján bizonyításra lelt, hogy a talajoltó termékek szerepe és jelentősége a szántóföldi növénytermesztésben megvan, továbbá biztos alternatívát és környezetkímélő megoldást biztosít a talajuk termőképességét hosszútávon javítani kívánó termőtalaj-tulajdonos termelőknek.


3. ábra: A termés minőségi vizsgálatának eredményei

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztály, MIKROBIOLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK KISPARCELLÁS VIZSGÁLATA KUKORICÁBAN, Regulátor vizsgálat, 2016.

Daoda Zoltán
alapító tag
Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezete

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

7 növény, amelyek új életet lehelnek a talajba

2025. június 29. 11:10

A kert talajának állapota kulcs a sikerhez. Ezek a növények szépek és észrevétlenül javítják a talaj szerkezetét és termőképességét is.

Egészséges talaj, növény, és klíma: nagyobb teljesítőképesség + videó

2025. május 20. 16:10

A rendezvényen, melyet tavasszal rendezett meg a Profeed, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a talaj, talajegészség, tápanyag-utánpótlás, vízmegtartás és növényegészség kerültek górcső alá.

Talajélet: összefüggések a talajélet-javítás mentén

2025. május 4. 05:40

A talajélet a talajban élő mikroorganizmusok - baktériumok, gombák, egysejtűek, fonálférgek -, valamint makroorganizmusok, például földigiliszták, rovarok tevékenységét foglalja magában.

Tényleg növeli a pocokkártétel kockázatát és súlyosságát a talajbolygatás elhagyása?

2025. április 5. 08:10

A csökkentett mértékű talajbolygatás legnyilvánvalóbb előnyei mellett, a károsítók fennmaradásának megnövekedett kockázata mindig felmerül.

Emelkedett a kukorica ára az amerikai választások előtt

2024. november 5. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A szárazság miatt ugrott meg a búza ára

2021. július 18. 04:36

A malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza plusszal, a repce pedig mínusszal zárta a pénteket Európában.

A globális ellátási gondok miatt tovább drágult a búza

2020. október 17. 08:13

Az amerikai búza határidős ára pénteken közel hat éves csúcsra emelkedett, mivel a világ legfontosabb termőterületein a száraz időjárás miatt növekedtek az ellátási aggályok.

Nagy szükség lenne a csapadékra!

2020. április 24. 09:32

A tavaszi szántóföldi munkáknak kedvez az időjárás, a gazdálkodók jó ütemben haladnak a tervezett feladatokkal. Folyamatban van a gyomirtás is, azonban annak hatékonyságát az éjszakai fagy közeli állapot jelentősen hátráltatja.