11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Talajélet

Talajoltó termékek első évi vizsgálatának eredményei

Agrofórum Online

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezete kezdeményezésére és a NÉBIH jelentős támogatásával 2016-ban összehasonlító kisparcellás kísérlet került beállításra Pécs mellett, melynek célja az volt, hogy a hazai talajbaktérium termékek működésének eredményességét olyan független – hatósági jogkörrel rendelkező intézmény – kísérleti helyszínén vizsgáltathassuk, amelynek eredményét a gyártók, a hatóság, illetve a felhasználó termelők, a szakma is elfogadják.

E kísérlet egy 3 éves projekt, melyben a termékeket mindig ugyanazon a területen, előre egyeztetett vetésforgóban állítják be véletlenszerűen. A kísérletben a forgalomba hozatali és felhasználási engedélyük előírásai szerint hét talajoltó készítménnyel kezelt, valamint kezeletlen terület terméseredményeinek összehasonlítását végzik szántóföldön. A vizsgálatban résztvevő termékek: Azoter, BactoFil A10, Bactonit mikrobiológiai termésnövelő, BIOFIL Savanyú talajoltó baktérium készítmény, Phylazonit talajoltó, Mikro-vital, Natur micro.

A kísérlet – a NÉBIH-hel közösen meghatározott célja –, hogy eloszlassuk a talajbaktériumokkal szemben néha még fennálló – sokszor ismerethiány okozta – ellenállást, valamint így megfelelő ismereteket, eredményeket adhassunk közre a meglévő és leendő felhasználóknak.
Az első vizsgálatba vont kísérleti növény a kukorica (DKC4590) volt (Szalánta, Baranya megye). A genetikai talajtípus barna erdőtalaj, KA:38, pH: 5,43, közepes humusztartalommal (1,63 m/m%). Az összehasonlításban 2 kezeletlen és egy standard kezelés (50 kg N hatóanyag) szerepelt.

Tápanyag-ellátottság értékelése:
II. sz. szántóföldi termőhely
P2O5: 98,2 mg/kg – közepesen ellátott
K2O: 190 mg/kg – jól ellátott
NO2+NO3-N: 31 mg/kg – közepesen ellátott

A táblázat tápanyagmennyiségeket mind a 10 kezelés megkapta, ami mellé a 7-féle talajbaktérium terméket, illetve a standard kezelés esetében további 50 kg N-hatóanyagot juttattak ki.
A vetés időpontja: 2016. 05. 06.

.

Az első állományvizsgálat a kelés vizsgálata 2016.05.18-án volt, amely szerint a két kontroll és a standard egyformán kelt. A talajoltókészítmények parcellái ennél nagyobb szórást mutattak, de összességében az átlaguk 3-4 %-kal jobb volt (1. ábra).


1. ábra: Az állomány kelésének vizsgálata

A csőszám és a szemmel borított csőhossz vizsgálatnál is hasonlóan szóródó eredményt kaptunk. A kezelt területek a vegetáció során különböző fenofázisú vizsgálatokban akár eltérően is szerepelhettek, de összességében elmondható, hogy a talajbaktérium termékek felveszik a versenyt a hagyományos műtrágya technológiával.

A végső vizsgálatok a termés mennyiségét és minőségét mutatták.

A kisparcellák termésmennyiségeit hektárra átszámolva beszédesebbek az eredmények, melyek szerint valamennyi talajbaktérium-termék által kezelt parcellában a szemtermés mennyisége meghaladta mind a kontroll, mind a standard kezelés termésmennyiségét (2. ábra).


2. ábra: Az állomány betakarításkori termés vizsgálata

A termés minőségi jellemzőjeként a keményítőtartalmat értékeltettük, mely szerint – 1 kivételével –valamennyi talajoltó termék keményítőtartalma meghaladta a kontroll szintjét (3. ábra).

Összefoglalva: az első év alapján bizonyításra lelt, hogy a talajoltó termékek szerepe és jelentősége a szántóföldi növénytermesztésben megvan, továbbá biztos alternatívát és környezetkímélő megoldást biztosít a talajuk termőképességét hosszútávon javítani kívánó termőtalaj-tulajdonos termelőknek.


3. ábra: A termés minőségi vizsgálatának eredményei

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztály, MIKROBIOLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK KISPARCELLÁS VIZSGÁLATA KUKORICÁBAN, Regulátor vizsgálat, 2016.

Daoda Zoltán
alapító tag
Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezete

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A talajkímélő gazdálkodásról készült hasznos videósorozat, gyakorlati tapasztalatokkal

2025. február 26. 16:10

A fenntartható talajkezelési módszerek segítenek megőrizni a biodiverzitást, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és javítani a vízgazdálkodást.

Biogazdálkodás, regeneratív gazdálkodás: ne keverjük a fogalmakat

2025. február 12. 14:40

Nyilvánvalóan minden alternatívnak számító termesztési módozat esetében törekedni kell a termesztés gazdaságosságára.

UV álló baktériumok?

2025. február 3. 11:10

Sok ilyen álhírt hallani mostanában. A valóság azonban szerencsére az, hogy mint minden élő szervezet, a baktériumok sem kedvelik az UV sugarakat, és ha nem forgatjuk be azokat a talajba, akkor a talajfelszínre történő kijuttatás után rövidesen elpusztulnak.

2025 mezőgazdasági kihívásai: fókuszban a talajélet

2025. január 30. 16:10

Az elmúlt 10 évben azt lehet mondani, hogy felgyorsult és folyamatos a klímaváltozás és az átlaghőmérséklet emelkedése. Ez globális szinten 2024-ben 1,5 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1850-es évek környékén.

Hogyan biztosítható a termésstabilitás? Bemutatót tart a KWS

2023. szeptember 6. 07:10

Szántóföldi bemutatót tart a KWS Magyarország Kft., amelyen a termésstabilitás biztosításának lehetőségei állnak majd a középpontban.

Mi okoz furcsa elváltozásokat a kukoricán?

2023. augusztus 23. 04:37

Mi okozza a képen látható furcsa elváltozást a kukoricán? Köszönöm a válaszukat!

Svájcból hozott no-till technológia a Tisza mellett - a fenntarthatóságért

2021. május 14. 08:12

A no-till rendszerrel is elérhető magas hozam, de a cél nem ez, hanem az optimális termés. Ez az egyik legfontosabb elve a svájci születésű, 2018 óta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaföldvár határában gazdálkodó, és az Alföldön a direktvetést, a no-till rendszert bérmunkában is sokfelé alkalmazó Reto Stockernek.

Házikert Videó

Több mint két százalékos plusszal kezdte a hetet a kukorica

2023. június 13. 06:13

Még mindig szembe kell néznünk azzal a kockázattal, hogy a kukorica és a szójabab trend alatti hozamot hoz, amíg ez az átállás be nem fejeződik az időjárásban.