Terményárak
Terményárak

A kukorica határidős ára most a legalacsonyabb augusztus óta

A kukorica határidős ára most a legalacsonyabb augusztus óta

Agrofórum Online

Még mindig az eladók vannak elsöprő fölényben a terménypiacokon. Csütörtökön Chicagóban a búza 3,2 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab 0,3 százalékkal, a repce pedig 0,6 százalékkal lett olcsóbb. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A chicagói határidős piacon a kukorica árszintje augusztus óta a legalacsonyabb értékre csökkent csütörtökön, mivel arra számítottak a kereskedők, hogy az El Niño éghajlati jelenség fellendítheti az Egyesült Államokban a termést, valamint az emelkedő kamatlábak is szerepet játszottak az értékcsökkenésben.

Az amerikai Meteorológiai Szolgálat Klíma-előrejelző Központja csütörtökön közölte, hogy a La Nina véget ért, és az El Niño 2023 nyarán kialakulhat, és őszig fennmaradhat. Az El Niño az óceán felszíni hőmérsékletének felmelegedése a Csendes-óceán keleti és középső részén, ami növelheti a csapadékot, és jobbá teheti az Egyesült Államokban a növények terméskilátásait.

Az, hogy a La Nina haldoklik, és a növekedési körülményeinket a közép-nyugaton az El Niño körülményeinek kialakulása segítheti kedvezőek a növekedéshez

– mondta Don Roose, a US Commodities elnöke.

Elemzők szerint a kukoricát is sújtotta a tőzsdei pozíciók lezárása, miután a Federal Reserve a héten közölte, hogy folytatja a kamatemelést.

Emellett a brazil élelmiszer-ellátási és statisztikai hivatal, a Conab megemelte a kukorica termésbecslést, és csökkentek az aggodalmak Argentína aszály sújtotta betakarítása miatt.

A búza új 18 hónapos mélypontot ért el az amerikai export iránti gyenge kereslet miatt.

A szójabab is mínuszban zárt. Az USDA 23 200 tonnás nettó törlésről számolt be az ótermésű amerikai szójabab exportértékesítésében a március 2-án zárult héten, ami a várakozások alatt van.

Az amerikai búzapiacra nyomást gyakorolt az orosz exportverseny, és az a várakozás, hogy az ukrajnai háborús gabonafolyosót ezen a hónapon túl is kiterjesztik, mindez növeli a rendelkezésre álló globális készleteket.

A Kreml azonban azt közölte, hogy „sok kérdés” maradt a fekete-tengeri gabonával kapcsolatos megállapodással kapcsolatban.

Európában a malmi búza 3,25 eurós mínusz után 263,5 euróba, a kukorica 1,75 eurós árcsökkenést követően 260,25 euróba, a repce 14,25 eurós lejtmenet hatására 499 euróba, a takarmánybúza pedig 4 angol fontos mínusz után 210 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Szójabab: a vártnál jobbak a betakarítási adatok

2020. szeptember 25. 06:33

Az amerikai kukorica- és szójabab árak több mint egy hetes mélypontra csökkentek, a befektetők realizálták a legutóbbi emelkedésből származó nyereséget.

Csaknem két hónapos mélyponton a szója ára

2019. november 22. 09:17

Fél százalékkal 900,68 dollárcentre csökkent a szója vékánkénti ár Chicagóban. Hasonló szinteken utoljára szeptember végén járt a termény árjegyzése.

Négyéves csúcson a szójabab ára

2020. november 6. 06:05

A chicagói szójabab-határidők négyéves csúcsot értek el csütörtökön, mivel a szárazság Dél-Amerika termőterületein már komoly kínálati aggályokat vet fel az egyre inkább élénkülő kínai kereslet idején.

Hol számít a repce?

2022. augusztus 5. 10:29

Természetesen elsőként ott, ahol a termesztésének növekvő kihívásai mellett értékelik előnyeit is, és továbbra is a vetésforgó értékes elemének tartják.