Növénytermesztés
Növénytermesztés

Napraforgók ideje

Napraforgók ideje

Agrofórum Online

Július elejére már szép magasan sárgállanak az utak mentén végig a nagy napraforgó táblák. Érdekessége, hogy a virága mindig a nap felé néz és a nap járásával együtt forog.

A napraforgóról olvasni olyat, hogy talajzsaroló növényként tartják számon. Ez azt jelenti, hogy rengeteg vizet, tápanyagot képes felvenni a talajból. Nagy az alkalmazkodó képessége, e tekintetben megelőzi a búzát és a kukoricát is. Ebből a tulajdonságából ered, hogy a talaj iránt nem túlzottan igényes, és a szárazságot még aszályos idő esetén is jól bírja. Általános szabály azonban, hogy nagy termés elérésére (akár 4 t/ha) mély termőrétegű csernozjom talajokon, valamint középkötött barna erdőtalajokon van reális esély. De biztos termés várható humuszos homoktalajokon és jó kultúrállapotban tartott javított szikeseken is.

A termőhely fizikai, biológiai kultúrállapotban tartása nagyon fontos követelmény legkiválóbb termőhelyi körülmények között is, ami elsősorban azt jelenti, hogy a vetés idejére kellően nyirkos magágyat kell kialakítani ahhoz, hogy a kelés gyors és egyenletes legyen. Gyakorlati tapasztalat, hogy száraz talajba történő vetés esetén elhúzódik a kelés, egyenetlen lesz az állomány, és tetemes lehet a madárkár is.

Napraforgótábla

A rendkívül szélsőséges rossz minőségű talajok kivételével mindenütt megterem, viszont nagy termést mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajon termesztve várhatunk.

  • Legjobbak: jó hő- és vízgazdálkodású, jó kultúrállapotú, középkötött vályogtalajok. 
  • Legjobb: csernozjom talajok.
  • A gyengébb talajadottságok hasznosítására is alkalmas.
  • Kiterjedt termesztés: középkötött barna erdőtalaj, réti és öntéstalajok, humuszos homok, javított szikesek.
  • Erodált, sekély termőrétegű váztalajok, kis humusztartalmú homoktalajok, gyenge termőképességű szikes talajok: gyengébb termésbiztonság, kockázat.

Ideálisnak nevezhető a semleges, 7-es pH-érték vagy az enyhén savanyú pH-tartomány (6,7-7 pH), amely a legtöbb szántóföldi kultúra számára a legmegfelelőbb, így a napraforgónak is. A kalcium fokozatos eltűnésével a pH-érték egyre alacsonyabb lesz, amelynek velejárója az alacsonyabb teljesítmény, a növény élettevékenységének korlátozódása.

A napraforgót jó néhány esetben akár még a kukoricánál is korábban vetjük. A korai vetés sikerességének egyik záloga a megfelelő talajhőmérséklet. Az a talaj, amely optimális szerkezetét, porozitását elvesztette, annak a hőháztartása sem megfelelő, amely egyébként egy nem várt lehűlés esetén kompenzálni tudna. Ha a talajunk a savanyodás következtében szerkezetileg leromlott, tömörödött, esetleg cserepesedésre hajlamos, az nagymértékű többletterhet ró a fiatal növényre már a fejlődése kezdetén, így a napraforgónak jóval több energiát kell fordítania a talaj áttörésére.

Forrás:

Bicskei Károly: Hogyan termesszünk napraforgót tananyag

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Innovatív megoldások repcében a Bayertől

2024. június 21. 17:10

A DEKALB repcevetőmag-portfóliója a Magyarország klimatikus viszonyainak leginkább megfelelő, középkorai, középérésű szegmensre fókuszál.

Öntözés szaktanácsadás mellett vagy anélkül? Higgye el, a növényei megérzik a különbséget

2024. június 14. 15:10

A szélsőségesebbé váló klíma és a növekvő termésingadozások kiküszöbölésére egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

Többet ésszel, mint erővel! - Talajlazítás pró és kontra talajszkenner alapján

A változó mélységű talajművelés alkalmazásakor talajszkenner segítségével megállapítható a tömörödött rétegek felszíntől mért távolsága és a tábla heterogenitása a kötöttség szempontjából. Az információ birtokában, mért eredmények alapján, költséghatékonyan és környezetkímélően végezhetünk talajművelést.

A barna erdőtalajok típusai: karbonátmaradványos, csernozjom, Ramann-féle, agyagbemosódásos, podzolos barna erdőtalajok

2022. október 22. 06:37

A barna erdőtalajok típusai közül most a karbonátmaradványos, csernozjom, Ramann-féle, agyagbemosódásos, podzolos barna erdőtalajok kerülnek ismertetésre.

Aratás utáni talajművelés fontossága: tarlóhántás

2022. július 19. 05:36

A tarlóhántást az aratás után a lehető leggyorsabban el kell végezni. Ott, ahol altalajlazítást terveznek, legkézenfekvőbb a szalmát szétteríteni.

Quivogne Demeter univerzális kultivátor - a sokoldalú munkagép

2018. február 28. 11:16

A Demeter a tarlóápolás feladatai mellett a magágykészítést és szántáselmunkálást is magas minőségben tudja elvégezni.