Tápanyag-utánpótlás

Kén: növényvédő szer vagy növényi tápanyag?

Agrofórum Online

A kén mint a gombás betegségek ellen használatos kémiai elem jól ismert a növénytermesztésben, de sokan nem tudják, hogy fontos növényi tápanyag is.

Már a múlt század közepén kimutatták sokoldalú növényélettani szerepét az enzimatikus reakciókban, a fehérje képzésben, vitaminok (pl. B1) kialakulásában, redukciós-oxidációs rendszerek működésében. Továbbá fontos eleme több gazdasági növény illóanyagának is (hagymafélék, gyógy- és aromanövények).

Korábban a kénhiány szinte ismeretlen volt a növénytermesztésben, de az intenzív termesztési módszerek alkalmazásával egyre gyakoribb élettani betegség lett. Felvetődik a kérdés: Miért az utóbbi időkben jelentkeznek gyakrabban a kénhiány és a vele összefüggésbe hozható fejlődési rendellenességek?

Alapvetően három tényezőre vezethető vissza a termesztett növények kénhiánnyal kapcsolatos fejlődési zavarai, illetve a hozzá köthető terméskiesés:

  • légkörben a kénvegyületek (kéndioxid) koncentrációjának jelentős csökkenése,
  • kéntartalmú növényvédő szerek használatának visszaesése, és
  • terméseredmények jelentős növekedése mellett az egyoldalú (kénmentes, illetve kénszegény) NPK műtrágyázás.

Kén a növényben

A kén növényi szövetekben felhalmozott tömege alapján nevezhető makroelemnek is (szárazanyagra számítva 0,2-0,7%) a növényben található mennyisége, közel azonos a foszforéval. 60%-át szulfát formában tárolja a növény, amit hiány esetén könnyen képes a fiatalabb levelekből mobilizálni az élettani folyamatokhoz, ugyanakkor az idősebb növényi részekből és az alsó levelekből nem, vagy nehezen, lassan tud a hajtásokba átépülni.

Jelentős mértékben eltér a termesztett növények kénigénye, vannak kifejezetten kénigényes fajok, a zöldségfélék közül a káposztafélék és a hagymafélék mondhatók annak, a szántóföldi növények közül a lucerna, a káposztarepce és a dohány sorolható ide. Ezeknek a növényeknek a levelében 3-4-szer magasabb koncentráció mérhető, mint a gabonafélékében.

A termesztett növények kénszükséglete kisebb, mint a nitrogén vagy a kálium igénye, ugyanakkor nagyságrenddel nagyobb, mint a mikroelemeké (1. táblázat). Ezzel magyarázható, hogy több szakirodalom a magnéziummal és a vassal együtt úgynevezett mezoelem néven külön csoportba, a mezoelemekhez sorolja.

Növényfaj:kénigény (kg/ha)
gabonafélék20-25
szemeskukorica20-25
silókukorica15-20
cukorrépa35-45
takarmányrépa40-45
burgonya20-22
repce50-70
bab30-35
borsó15-25
napraforgó20-40
zöldségfélék15-30
(káposztafélék)30-60
gyümölcsfélék20-65
szőlő20-30
1. táblázat: Néhány termesztett szántóföldi és kertészeti növény kénigénye (S)

Kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, gátolt a sejtosztódása, és a fehérje szintézise is akadályozott. Egészséges növényekhez képesti különbség elsősorban a lombozaton jelentkezik, jelentősebb kénhiány esetében is fejlett, elágazó gyökérzet képződik.

A hiánytünetek a nitrogénhiányhoz hasonló, elmosódó levél-klorózissal kezdődnek (1. kép), amitől abban térnek el, hogy nem az idősebb, hanem a fiatalabb leveleken mutatkoznak először. Tekintettel arra, hogy a kén csak akropetálisan (felfelé) mozog, a termesztett növények nem képesek bazipetálisan (a gyökérzet irányába) szállítani.

1. kép: Kénhiánytünet paprikanövényen (4. kénhiányos növény, 1. kontroll)

Súlyos, úgynevezett akut tünetek a termesztésben (fonáki oldalon vörös elszíneződés, durva tapintású levélzet, merev levéltartás, kanalasodás, összefüggő nekrotikus foltok a levélen) a termesztési gyakorlatban csak nagyon ritkán tapasztalhatók.

A kénhiány szimptómái akkor észlelhetők, ha a levelek kéntartalma (S) szárazanyagra számítva alacsonyabb, mint 0,03%. (Egészséges növényeknél 0,2-0,7% sza., de kénigényes fajoknál elérheti az 1% sza-t.) A nitrogén túladagolása is zavarhatja a kén hasznosulását, optimális esetben a levelekben a N/S arány 30-40/1 között változik, beteg (kénhiányos) növényeknél ez az érték 70-80/1 is lehet.

Kénforrások

Kén a talajban szerves és szervetlen formában fordul elő. A magas humusztartalmú talajok jelentős kéntartalommal rendelkeznek, a humuszszegény, lazább szerkezetű, durva szövetű homoktalajok kénben szegényebbek. Utóbbiakban a szervetlen kénformák dominálnak (szulfátok, szulfitok), amelyek könnyebben kimosódnak a gyökérzónából, mint a szerves kénvegyületek.

A növény szulfátion formájában veszi fel a ként, a szerves kötésű kén mineralizálódik előbb kénhidrogén, majd elemi kén képződik, ami a növények számára hasznosítható szulfáttá, szulfátsókká oxidálódik. Levegőtlen talajon az előzőektől eltérően a szulfátból szulfidok alakulnak, amelyekből a növénytoxikus kénhidrogén képződhet, illetve fémekkel oldhatatlan fémsók.

A növények a levegő kéntartalmát is tudják hasznosítani, noha a kéntartalmú tüzelőanyagok visszaszorulása következtében az ilyen forrás jelentősége az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent.

Kénpótlás lehetőségei, kéntrágyázás

A növénytermesztő gazdaságok korábban és jelenleg is a hangsúlyt a nitrogén-, foszfor- és káliumtrágyázásra helyezik, a kén visszapótlásával kevésbé foglalkoznak. Az aránytalan NPK-hoz viszonyított szerény kénellátás jelei a magas kénigényű növények esetében egyre gyakrabban megfigyelhetők.

Tiszta ként trágya formában nem adunk, más tápelemek (műtrágyák) kísérőanyagaként visszük a talajba. Legtöbbet tartalmazó műtrágyák a szulfát típusú káliumtrágyák (pl. kénsavas káli, káliumszulfát, Patentkáli), elsősorban a kertészeti kultúrákban használatosak bizonyos zöldségfélék, gyümölcsfélék és a szőlő klórérzékenysége miatt.

Az ammóniumszulfát alkalmazása, erősen savanyító hatása miatt, csak mészben gazdag talajokon javasolható, viszont mint kénforrás jelentős, kéntartalma meghaladja a 23%-ot.

Foszfor utánpótlásra általánosan használt szuperfoszfát is tartalmaz 12-14% ként. (Gyártás során a hatóanyagot nyersfoszfátból kénsavval tárják fel.)

Viszonylag széles körben alkalmazott lombtrágya a keserűsó (magnéziumszulfát), amit elsősorban magnéziumtartalma miatt használnak, de jelentős mennyiségben ként is tartalmaz. Előnye, hogy keverhető növényvédő szerekkel, alacsony sóindexe miatt alig van perzselő hatása, és kéntartalma a lombozaton keresztül gyorsan hasznosul. (Talajon keresztül adható változata a Kieserit.)

Kevés ként (0,5-1,5%) a klorid tartalmú káliumműtrágyák is (pl. kálisó) tartalmazhatnak, de kén pótlására a legtöbb kertészeti kultúrákban kevésbé alkalmasak kedvezőtlen mellékhatásuk miatt.

Vas, mangán, magnézium és cink hiánytünetek megszüntetésére javasolt egyszerű lombtrágyák is legtöbbször szulfát-sók, amelyekből a kén jól és gyorsan hasznosul a leveleken keresztül.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nyári szárbontás: hatékony tápanyag-utánpótlás a szántóföldeken

2025. július 24. 16:10

Mikor célszerű nyáron szármaradványok bontását végezni, és mikor nem?

Táplálja a talajt – ne pazarolja a műtrágyát!

2025. július 9. 16:10

A talaj nem igényel állandó műtrágyázást. Okos tápanyag-utánpótlással egyszerre lehet kertje szép és a környezet is hálás érte.

A földnek ára, a termőtalajnak értéke van

2025. június 23. 14:10

A szármaradványok tudatos talajba forgatása értékes tápanyagot és jobb vízháztartást biztosít a következő kultúrák számára.

A kukorica életútja a tápanyagigény függvényében

2025. június 11. 14:10

A kukorica tápanyagigénye kritikus pontokon változik. A TIMAC AGRO célzott megoldásokkal segíti a stresszhelyzetek kezelését.

A magas repce terméshozam az őszi alaptrágyázással kezdődik

2021. augusztus 13. 13:56

A repce tápanyag-utánpótlást megelőző legfontosabb művelet a tervezés. A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a Borealis L.A.T digitális eszközei kiváló segítséget nyújtanak.

Mely növényeknél és hogyan alkalmazzuk a lemosó permetezést?

2025. március 2. 04:37

Információt szeretnék kérni arról, hogy milyen növényeket és hogyan érdemes lemosó permetezésben részesíteni?

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.

Miért kell a kén? -  Legyél profi a búza nitrogén- és kéntrágyázásában!

2024. április 19. 05:40

A nitrogén hatékony beépüléséhez megfelelő mennyiségű kénre van szükség. Ezenfelül a kén serkenti a növények növekedését, fokozza a fehérje- és a sikérképződést, az ellenálló képességet, javítja a sütőipari értéket, javítja a termésbiztonságot.