Tápanyag-utánpótlás

Megkérdeztük! Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátorával szőlőben

Agrofórum Online

Tóth Marianna, a Ker-Bor Kft. termelésirányítójának és résztulajdonosának, és Körmendi József, a Nyakas Pince Zrt. szőlészeti vezetőjének és növényvédő szakmérnökének véleménye és tapasztalata a a Goemar BM-86 biostimulátorról.

Tóth Marianna, Ker-Bor Kft.

Tóth Marianna vagyok, a Ker-Bor Kft. termelésirányítója és résztulajdonosa. Cégünk – immáron közel 10 éve – kizárólag bioszőlő-termesztéssel foglalkozik Pest-megyében, a Monorierdő-Gomba-Bénye községek határolta területeken, melyek a Kunsági-borvidékhez tartoznak. Édesapám, Tóth László szellemi örökségeként folytatom a bio-szőlőművelést, aki elhivatottan kereste az új és hatékony alternatívákat a technológiában.  Az általa szerzett ismereteket hasznosítani tudom a jövőben is. 

250 ha termő bioszőlő ültetvényünk tavaly egy 20 ha-os, újonnan eltelepített területtel bővült. A szőlők átlagéletkora rendkívül változatos, 40 évestől a 10 évesig terjed. Talajtípusunk Pest megye ezen részére jellemző humuszos homok. Művelési módok közül az ernyő- és kordonművelést választottuk. Fajtáink között megtalálható a Rizlingszilváni, Karát, Olaszrizling, Chardonnay és Sauvignon és vörös fajták közül pedig a Cabernet franc és Cabernet sauvignon. A termés 10%-át feldolgozzuk és borként értékesítjük, a többit szőlőként adjuk el. A biostimulátor készítményeket az átállás óta folyamatosan használjuk, egyrészt a mennyiség fokozására (a kötődés javítása) és minőségi paraméterek (cukorfok) javítására, másrészt mikro- és mezoelemek pótlása céljából, hiszen műtrágyázást-lombtrágyázást nem végezhetünk a területeken.


Kezeletlen

Az Arystával 3 éve kezdtük el a szorosabb együttműködést, mivel a cég portfoliójában több készítmény is engedélyezett az ökológiai gazdálkodásban. Tavalyelőtt 40 ha-on, tavaly már 156 ha-on permeteztünk Arysta bio technológiával, melynek egyik sarkalatos eleme volt a Goemar BM-86 biostimulátor. A területi képviselők javaslatára a virágzás kezdetétől 3 alkalommal egészen kötődés végéig juttattuk ki a tengerialga-bázisú készítményt a növényvédelmi kezelésekkel kapcsoltan, 3,0 l/ha egyszeri dózist használva. Az alkalmazott lémennyiség 500 l/ha volt. A kezelt fajtákon (Olaszrizling, Sauvignon, Szürkebarát, Chardonnay) kiváló kötődést tapasztaltunk és szüretkor egységesebb fürtátlagtömeget kaptunk.


Goemar BM-86

Ezt a tápanyagtartalmán kívül (jelentős Mg és Bór tartalom) az algaextraktum hatásának is tulajdonítom. Keverhetőségével a réz- és kéntartalmú szerek esetében egyáltalán nem volt problémánk.  Bár a tavalyi évünk elég nehéz volt növényvédelmi téren, hiszen a folyamatos esőzések hatására mind a három, fontos kórokozó fertőzött a területen, de a konvencionális művelésű ültetvényekkel összehasonlítva sem volt nagyobb problémánk velük. Átlagos mennyiség átlagos minőséggel párosult a 2016-os esztendőben.

A jövőben is tervezem a Goemar BM-86 használatát, mert elégedett vagyok a termék termésmennyiségre és minőségre gyakorolt hatásával, valamint a készítmény tápanyag-összetételével is, amely virágzó szőlő igényihez van szabva.

Körmendi József, Nyakas Pince Zrt.

Körmendi József vagyok, a Nyakas Pince Zrt. szőlészeti vezetője és növényvédő szakmérnöke. Cégünk az Etyek-Budai borvidékhez tartozó, Tök és Budajenő határában telepített szőlőültetvényekről származó szőlő alapanyag-előállítását és feldolgozását, valamint a belőlük készült borok forgalmazását végzi. A 172 ha-os jelenlegi területünkhöz ebben az évben 16 ha új ültetvény telepítését tervezzük. Régebbi telepítésű szőlőink (110 ha) GDC és egyesfüggöny művelésmódban, míg a 2003-tól telepített új ültetvényeinken (60 ha) középmagas kordonon termesztünk. Fajta-szortimentünkben megtalálhatóak a ma divatos fehér fajták: Irsai Olivér, Chardonnay, Rizlingszilváni, Sauvignon Blanc, Szürkebarát és Rajnai rizling és a rosé alapanyagként termelt Kadarka, Kékfrankos, Pinot noir és Merlot is. Egy 3 ha-os parcellán pedig biotermesztést folytatunk. A korszerűbb ültetvényeinkben 2 db alagutas rendszerű (LIPCO) permetezőgéppel végezzük a növényvédelmet, amelyek rendkívül létakarékos kivitelezést biztosítanak. Meggyőződésem szerint ugyanis az a szermennyiség fejti ki hatását, ami a növény levélzetére kerül.  Cégünk gyakorlatában ezért az alkalmazott vegyszereket nem ha-dózis, hanem koncentráció alapon juttatjuk ki a fiatalabb ültetvényekben, amely technológia több évjáratban is kiállta már a próbát. Még a szezon derekán sem permetezünk 350 l/ha-os lémennyiség fölött ebben a permetezési módban.

A biostimulátorok alkalmazása területeinken minden évben rendszeres, hiszen jelentős részt képvisel az Irsai Olivér fajta, melyre jellemző a partenokarpia és a fürtön belüli bogyóméretek heterogenitása. Ezért is próbáltuk ki 2015-ben ebben a fajtában az Arysta javaslatára a Goemar BM-86 tengeri alga bázisú biostimulátort, melyet a cég ennek a problémának a kezelésére is ajánlott. A kísérletet 3 ha-on, GDC művelésű szőlőben végeztük el, melynek mért eredményei igen meggyőzőek voltak számomra a kezeletlen kontrol területhez képest. Kijuttatása 2X3 l/ha-os dózisban történt a fürtlehajlás és teljes virágzás stádiumában, a növényvédelmi kezelésekkel kapcsoltan, hagyományos ha-dózis alapon alkalmazva. A szüret idején végzett értékelésben egyértelműen jelentkezett a készítmény termékenyülésre és fürtátlagsúlyra gyakorolt pozitív hatása.

A tavalyi évben már egy 40-ha-os blokkban (Irsai, Sauvignon, Rizlingszilváni, stb. fajtákon) használtuk a készítményt szőlész kollégáim jó tapasztalata és a 2015-ös eredményeink alapján. Az első kezelés ideje teljes virágzás stádiumában, a második kezelésé sziromhulláskor volt 250 literes lémennyiséggel kipermetezve, –az előző évi gyakorlattól eltérően – már koncentráció alapon kijuttatva. A kezelés célja az Irsai Olivér fajtában a 2015-ös év aszályos periódusában végbemenő rossz fürtdifferenciálódás miatt kialakult kevés számú fürtön a lehető legjobb kötődés elérése volt. Azt gondolom, hogy ez sikerült is elérnünk, köszönhetően a Goemar BM-86-nak és a lombtrágyázási programunknak. A kezelt fajtákat 10-12 t/ha termésmennyiséggel takarítottuk be, amely az évjárathatásnak köszönhetően egy jó-közepes borminőséget adott. Visszatekintve egyébként elmondható, hogy a tavalyi év növényvédelmi szempontból nem volt egyszerű.


Kezelt                             –                             Kezeletlen

A Goemar BM-86 biostimulátort 2017-es évben is fogjuk használni, mert egyre több évben jelentkeznek szélsőségek időjárásunkban a kötődés időszakában, melyek negatívan hathatnak a termékenyülésre, különösen az arra érzékeny fajtáknál. A biostimulátorok használatával ez a rizikófaktor mérsékelhető.

 

 

(Arysta LifeScience Magyarország Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan csökkentsük a terméskiesés kockázatát őszi búzában?

2025. szeptember 2. 10:10

Az őszi búza gyökérfejlődésének támogatása kulcsfontosságú a stressztűrés és a magasabb terméshozam eléréséhez.

A repce tápanyag-dinamikája, avagy az intenzív tápanyagfelvételi időszakoknak megfelelő tápanyag-kijuttatás

2025. augusztus 27. 17:10

A repce termését és olajtartalmát döntően befolyásolja a precízen időzített, komplex tápanyag-utánpótlási technológia.

Házi káliumpótlás kertészeknek: mi működik, mi nem?

2025. augusztus 20. 14:10

A kálium kulcsfontosságú a növények víz- és cukorháztartásában. Megnéztük, mely házi módszerek adnak tényleges káliumpótlást – és melyeket érdemes elfelejteni.

Nyári szárbontás: hatékony tápanyag-utánpótlás a szántóföldeken

2025. július 24. 16:10

Mikor célszerű nyáron szármaradványok bontását végezni, és mikor nem?

Mi okozhatja fehér csomók kialakulását a szőlővesszőkön?

2018. november 29. 15:33

H. Antalné kérdése: A szőlő vesszőin fehér színű, puha csomókat vettem észre. Milyen kártevő okozhatja a vattaszerű képletek kialakulását? Hogyan védekezhetek a károsító ellen?

Mit tehetünk a szőlő agrobaktériumos betegsége esetén?

2019. február 23. 05:36

P. Mátyás kérdése: A kertemben az egyik szőlőtőkén jókora daganatokat vettem észre. Mi okozhatja az elváltozást? Mit tehetek a betegség ellen?

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

2022. augusztus 26. 10:39

Idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

Tokaji sanzon

2021. november 22. 05:36

Rácz Erika borásszal, a SanzonTokaj tulajdonosával beszélgettünk.