Növényvédelem
Növényvédelem

Egy különleges évjáratot követ egy másik… – Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

Egy különleges évjáratot követ egy másik… – Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

Agrofórum Online

A 2019-es év is a szélsőségek éve szőlőtermesztési szempontból. Több tényező is befolyásolja, hogy a szezon végén milyen szüret lesz. Időjárás, gazdasági tényezők, meglévő borkészletek kedvezőtlenül hatnak mind az árakra, mind a pénzügyi eredményekre.

Ha a kezdetektől nézzük, az év korai részében 1/3 mennyiségű csapadék esett márciusig 2018-hoz hasonlítva. Utána a természet próbált kompenzálni, és 10 év tekintetében rekord mennyiségű csapadék hullott az ezt követő hónapokban. A csapadék egyenetlen évszaki és területi alakulása helyenként jelentősen rányomta a bélyegét a szőlő fenológiai fejlődésére.

Az április eleji fakadás nagyon heterogén volt. A hideg május nagyon visszafogta a szőlőt a fejlődésben, és a fakadás és a virágzás között eltelt idő „visszaállt” az átlag 60 napra. A virágzás környéki meleg időjárás szintén rányomta a bélyegét a termékenyülésre. A fürtökön belül a bogyók eltérő módon fejlődtek, így nem csak a szüret, de a növényvédelem is komoly kihívások elé nézett. Július közepén elkezdődött a fürtzáródás, tehát a növényvédelem az utolsó nem kevésbé jelentős célegyenesébe fordult.

Ha a kórokozókat, kártevőket nézzük az idei évben elsősorban a peronoszpórát érdemes kiemelni. A lisztharmat májusban „jelentkezett” először lombon, júniusban lehetett először fürtön megtalálni elsősorban olyan ültetvényekben ahol megcsúsztak a kezelésekkel. Ahol megjelent, főleg a hűvös július okán villámgyorsan felszaporodott lombon és fürtön is.

Ha a peronoszpóráról beszélünk, sokaknak a 2010 juthat eszébe. A csapadékos május okán a védekezések legnagyobb akadálya az volt, hogy nem tudtak bemenni a területekre. Sok esetben a légi védekezés volt az egyetlen lehetséges megoldás.

Kártevőkkel kapcsolatban molykártétellel lokálisan lehetett találkozni, egyre jobban megjelenik a gubacsatka és a filoxéra levéllakó alakjának tünete a lombon.

Ahogy korábban említettük a növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése. A hajtásnövekedés folyamatos, és a zöldmunka jelentősége azért is hatványozott, mert a szellős lombfal, és a fürtök környékének mikroklímája jelentősen befolyásolja a szürkepenész elleni védekezések hatékonyságát. A Syngenta ajánlatában Switch, és Chorus javasolt a szürkepenész elleni programba.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Veszélyes kártevők: a keresztesvirágúak földibolhái

2019. szeptember 16. 04:36

A káposztabolhák legjelentősebb kártételét a kora tavasszal előjövő imágók okozzák, ami akár a csíranövények pusztulását is okozhatja. Kártételük az úgynevezett „lyuggató hámozás”.

Inváziós kártevők: Földközi-tengeri gyümölcslégy

2019. szeptember 12. 13:26

A földközi-tengeri gyümölcslégy 1928 óta kisebb-nagyobb szünetekkel került be ismételten Magyarországra elsősorban citrusfélék szállítmányaival. 2010 decemberében először budapesti lakás ablakán tűnt fel egy nőstény példánya.

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

2019. január 27. 06:25

A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

Szélesatka – Polyphagotarsonemus latus

2019. január 19. 07:36

Egy 2014-ben tapasztalt méhpusztulás után az elhullott rovarok testéből acetamiprid és tebukonazol hatóanyag-maradék volt kimutatható. Ennek alapján merült fel a gyanú, hogy e két, méhekre nem veszélyes hatóanyag együttes kijuttatása okozhatta a pusztulást. A cikk szerzője arra volt kiváncsi, hogy a rovarölő acetamiprid és a gombaölő tebukonazol együttes kijuttatása okoz-e mortalitást, és ha igen, akkor annak mértéke mekkora a házi méhen.

Kedvezmények közvetlenül a felhasználóknak - Arassa le Ön is a hasznot a Bayer-rel!

2018. március 30. 19:24

Azonnal beváltható árkedvezmény, vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon.

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

2018. január 30. 19:50

A lisztharmat és rozsda a Fejér megyei kalászos gabonákon is megjelent, ahogy repcében szárormányossal is lehet már találkozni.