Növényvédelem
Növényvédelem

Egy különleges évjáratot követ egy másik… – Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

Egy különleges évjáratot követ egy másik… – Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

Agrofórum Online

A 2019-es év is a szélsőségek éve szőlőtermesztési szempontból. Több tényező is befolyásolja, hogy a szezon végén milyen szüret lesz. Időjárás, gazdasági tényezők, meglévő borkészletek kedvezőtlenül hatnak mind az árakra, mind a pénzügyi eredményekre.

Ha a kezdetektől nézzük, az év korai részében 1/3 mennyiségű csapadék esett márciusig 2018-hoz hasonlítva. Utána a természet próbált kompenzálni, és 10 év tekintetében rekord mennyiségű csapadék hullott az ezt követő hónapokban. A csapadék egyenetlen évszaki és területi alakulása helyenként jelentősen rányomta a bélyegét a szőlő fenológiai fejlődésére.

Az április eleji fakadás nagyon heterogén volt. A hideg május nagyon visszafogta a szőlőt a fejlődésben, és a fakadás és a virágzás között eltelt idő „visszaállt” az átlag 60 napra. A virágzás környéki meleg időjárás szintén rányomta a bélyegét a termékenyülésre. A fürtökön belül a bogyók eltérő módon fejlődtek, így nem csak a szüret, de a növényvédelem is komoly kihívások elé nézett. Július közepén elkezdődött a fürtzáródás, tehát a növényvédelem az utolsó nem kevésbé jelentős célegyenesébe fordult.

Ha a kórokozókat, kártevőket nézzük az idei évben elsősorban a peronoszpórát érdemes kiemelni. A lisztharmat májusban „jelentkezett” először lombon, júniusban lehetett először fürtön megtalálni elsősorban olyan ültetvényekben ahol megcsúsztak a kezelésekkel. Ahol megjelent, főleg a hűvös július okán villámgyorsan felszaporodott lombon és fürtön is.

Ha a peronoszpóráról beszélünk, sokaknak a 2010 juthat eszébe. A csapadékos május okán a védekezések legnagyobb akadálya az volt, hogy nem tudtak bemenni a területekre. Sok esetben a légi védekezés volt az egyetlen lehetséges megoldás.

Kártevőkkel kapcsolatban molykártétellel lokálisan lehetett találkozni, egyre jobban megjelenik a gubacsatka és a filoxéra levéllakó alakjának tünete a lombon.

Ahogy korábban említettük a növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése. A hajtásnövekedés folyamatos, és a zöldmunka jelentősége azért is hatványozott, mert a szellős lombfal, és a fürtök környékének mikroklímája jelentősen befolyásolja a szürkepenész elleni védekezések hatékonyságát. A Syngenta ajánlatában Switch, és Chorus javasolt a szürkepenész elleni programba.

A repcefénybogár piretroid rezisztenciája

2019. november 19. 06:47

A repce-fénybogár Európában széles körben elterjedt kártevő. Az ellene engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból – piretroidok – származik, vagyis azonos hatásmóddal rendelkeznek. Folyamatos használatuk Európa több országában súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. Az utóbbi tíz évben hazánkban is megjelent és gyorsan terjed a piretroid rezisztens fénybogár.

Gondolatok a növényvédőszer-engedélyezés szerepéről – régen és ma (holnap?)

2019. november 18. 15:25

Általánosan ismert jelenség az élet számos területéről, hogy a túlszabályozás ellehetetleníti a legális gazdasági működést, illetve egyre inkább „szürke” vagy „fekete” színek kezdenek eluralkodni a cél elérésének útját szegélyező díszítésen.

Szakmázzunk a Bayer-rel! - A repce keléséhez kedvező időjárás a kártevőknek is kedvez

2019. november 4. 10:23

A kelő és a fiatal repceállományoknál kiemelt figyelmet kell fordítani a kártevők elleni védelemre.

A repce őszi fejlődésének veszélyei

2019. október 27. 06:36

A repce korai vetése esetén a gazdálkodók mesterségesen megnyújtják a repce vegetációs időszakának őszi szakaszát. Ennek eredményeként hatalmas, akár 13-17 levéllel rendelkező repcenövények állománya alakulhat ki.

Inváziós kártevők: az ázsiai lombfacincér

2019. január 26. 08:36

Az Inváziós kártevők sorozatban e hónapban az ázsiai lombfacincér és a citruscincér földrajzi elterjedésével, életmódjával és tápnövénykörével ismerkedhetnek meg. E rovarok egyelőre még nem jelentek meg hazánkban, de érkezésükre számítanunk kell.

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

2018. március 20. 08:06

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.

Színre lép az új generáció: Ascra Xpro

2019. január 16. 06:36

Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászos gabona termesztés: változik (csökken!) a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is.

Baktériumos betegségek elleni védelem újabb kihívása csonthéjasokban

2019. november 16. 12:58

Az elmúlt időszakban (2017-2018) egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépését figyeltük meg.