Tápanyag-utánpótlás

Szerves trágya kijuttatása egy városi parkba

Agrofórum Online

A szervestrágya-kijuttatásról már ugyan írtam, miért jó és fontos talajaink számára és ezzel együtt a termeszteni kívánt növénykultúrának is. Most egy rövid felvezető után leírnám saját tapasztalatomat, amit szemléltetnék képekkel is, hogy egy „nagy városban”, hogy is alakul a parkok szervestrágyázása, a talajok „karban tartása”, a szerves anyag pótlása.

Az istállótrágya kezelését részben üzemi, részben biológiai okok indokolják. Az érlelés célja, hogy a friss istállótrágyára jellemző, igen tág C:N arány (40-50 : 1) szűkebbé váljon (20-30 : 1), továbbá a trágya szerves anyagai minél nagyobb mértékben humifikálódjanak. Továbbá a szalma elkorhadjon és a trágya porhanyós tömeggé alakulva egyenletesen elteregethető legyen, valamint a kezelés során sterilizálódjon, például  a patogén szervezetektől, gyomoktól. A lazán összerakott kazlakban először az oxidációs szakasz kb. 3-4 nap alatt indul be. A hőmérséklet megemelkedik, a gyommagvak egy része elveszti csírázóképességét, valamint a patogén mikroszervezetek elpusztulnak. A gyorsan bomló szénhidrátok vízre és széndioxidra bomlanak, viszonylag nagy a nitrogénveszteség is. A redukciós szakaszban humuszanyagok keletkeznek, a nitrogénveszteség lecsökken, ez a szakasz 3-4 hónapig tart. Az istállótrágya erjesztése során 20-25%-os súlycsökkenés is mutatkozik.

Fotó: Szentes Dóra

Az almos istállótrágya érési fokozatai:

  • friss vagy nyers istállótrágya,
  • félérett trágya (oxidációs szakasz után),
  • érett trágya (bomlás folyamata befejeződött, egynemű),
  • túlérett trágya (földszerű, nagymértékben vesztett tápanyag- és szervesanyag-tartalmából).

Az érett trágyában a szalmaszálak már alig észrevehetők, a trágya színe sötétebb, anyaga egynemű. Ez üzemileg és biológiailag a legértékesebb trágya. Az istállótrágya kijuttatásának jellemző ideje augusztus-november.

Igen, azt hiszem ebbe a periódusba futottunk mi is bele, itt a kerületünkbe, amikor egyszer csak november vége felé (25. után, ha jól emlékszem), egyszer csak sétálunk a szokásos útvonalon és az orrunkat megcsapja valami bűz. Ez eddig sosem volt érezhető, de valószínű a szél járása is közre játszott abban, hogy a központban is érezhető volt a szerves trágya szaga. Először nem értettük mi ez, de aztán ahogy mentünk hazafelé és a parkhoz értünk, nekem leesett, hogy azok a „kupacok”, amik hirtelen elkezdtek megjelenni, szervestrágya-kupacok lesznek. Hát ez nagyon jó… Még gyorsan az Önkormányzat, tartva az előírt határidőt, amíg ki lehet juttatni, és az első talaj menti fagyok nem jönnek, gyorsan kiszórja a trágyát. Ami vicces volt, hogy ez nem szarvasmarha-trágya lehetett vagy volt, mivel annak a szagát megismerem… Ez valami kevert vagy sertéstrágya lehetett, mert a szag napokig terjengett a környéken, mire bedolgozták. Először megérkezett egy kupac… Aztán némi csend. Pár nap vagy lehet egy hét elteltével, aztán megjelent a dömperes, aki az összes trágyát leborította a park különböző pontjain. Mondanom sem kell, egy hatalmas dömper két pótkocsi trágyával, sokszor rövidítette az utat és átvágott itt-ott a parkon… De teljesítette a feladatát, mert 1 nap alatt kiszórta a kiszabott mennyiséget.

Fotó: Szentes Dóra

Namost, ezek a trágyakupacok még egy kicsit álltak, és rá pár napra jöttek a parkrendezők, és szépen végig, egyenletesen széthúzták a park egész területén a trágyát. Ha jól számolok, ez 2 hét leforgási idő alatt történt. Érdekes volt, mert eddig nem megszokott tevékenység volt, mivel a park az elmúlt 3 évben „szépült meg”, felújítás gyanánt és milyen érdekes, hogy a felsőbb vezetők, olyanra is gondoltak, hogy talajvédelem, és a talajnak nem ártana, ha kijuttatnánk egy kis szerves trágyát, hátha szebb lesz. Igazuk is van, mert a talaj a parkokban csak tömörödik, a sok sétáló, kutyás stb. hatására, sok talajművelés nincs és emiatt sok a belvíz is, mert nem tud elfolyni a csapadék. Ami nagyon tetszett még, hogy ez mind szép és jó, de ettől a kutyák többsége meghülyült és belefetrengett a trágyába, hogy felvegye a szagát… Egy szó, mint száz, ez volt egy budapesti park talajmegőrzése a 21. században. Érdekes, groteszk kicsit annak, aki ezeket megéli, de legalább történik valami környezetünk védelme érdekében!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposzt, istállótrágya, szaruőrlemény: melyik a legjobb?

2025. november 5. 08:10

Az organikus trágyák nemcsak a növényeket, hanem a talajt is életre keltik – a fenntartható, egészséges kertészkedés alapjai.

Pétisó, a nitrogén-utánpótlás világbajnoka

2025. október 31. 19:10

A Pétisó 1932 óta a magyar gazdák megbízható nitrogénforrása: nem savanyítja a talajt, sőt kalciummal és magnéziummal is gazdagítja.

A jó indulás fél siker – mi történik a kalászosokban ősszel?

2025. október 22. 15:10

Az őszi kalászosok sikerének háromnegyede már ősszel eldől – a gyökérfejlődés és a bokrosodás most határozza meg a jövő évi hozamot.

A szerves anyagok lebontását elősegítő mikrobiális talajélet

2025. szeptember 29. 09:10

A szerves anyagok lebontása nélkül nincs talajtermékenység – de mi minden befolyásolja a folyamatot?

Miért ritka a lombja a japánfűznek?

2023. május 15. 04:36

Van a kertemben két japánfűz, évente többször is visszametszem, de nem igazán tömörödnek, nem szépülnek. Mit kezdhetek velük, hogy olyanok legyenek, mint máshol?

Hogyan gondozzuk tavasszal a muskátlit?

2023. április 20. 04:38

Szeretnék tájékozódni a muskátli ápolásával kapcsolatban. Kérem segítségüket, hogy miként gondozzuk tavasszal a muskátlit?

Tápanyag-ellátási javaslat támrendszeres konzervuborka termesztéshez II.

2023. május 8. 08:36

Az uborka intenzív termesztése során kulcskérdés a megfelelő mennyiségű és minőségű öntözővíz!

Hogyan vegyünk általában talajmintát?

2023. február 15. 05:36

A talajmintavétel célja általában az adott területre jellemző átlagminta felvétele, mely a talajtulajdonságok és a tápanyagtartalom meghatározására alkalmas.