Tápanyag-utánpótlás

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, IV. (Érettség, trágyaadagok, kihelyezésük és talajba munkálásuk – mint gyakori termesztői kérdések)

Agrofórum Online

Kedves Olvasónk! A szerves trágyákról és használatukról készült cikksorozatunk végén szeretnénk azokra a kérdésekre választ adni, amit eljuttattak a szerkesztőségünkbe, azokra, amiket a zöldségtermesztési tanácskozások és beszélgetések alkalmával gyakran feltesznek, felvetésként elhangzanak.

Meddig tartják meg a szerves trágyák kedvező szerkezetjavító és tápanyag-szolgáltató képességüket?

Nagyon fontos tudni, hogy a szerves trágyák idővel elvesztik hatásukat. A földdé érett szerves trágya legfeljebb 3-4 évig fejti ki kedvező hatását, ezt követően ásványosodik (mineralizálódik), elbomlik, szerkezet javító hatása is elmúlik (1. táblázat). Laza talajon, nedves évjáratokban általában 2-3 évig, kötöttebb talajon, száraz évjáratok esetén három, csapadékosabb években négy évig lehet hatásával számolni.


Talaj
1234
a talajba munkálástól eltelt idő években
Kötött talaj40302010
Vályogtalaj5030155
Homoktalaj603010
1. táblázat: Szerves trágyák tápanyagtartalmának feltáródása az idő és a talaj kötöttségének függvényében (%)

Mely zöldségfajok hálálják meg leginkább a szervestrágyázást?

Ilyen szempontból a zöldségféléket alapvetően két nagy csoportra lehet osztani: szerves trágyát igénylőkre és szerves trágyát nem igénylőkre (pontosabban nem feltétlenül igénylőkre). Ez utóbbiak esetében néhány növénynél nem csak arról van szó, hogy felesleges számukra a szerves trágya, az is előfordulhat, hogy bizonyos esetekben kifejezetten káros hatást válthat ki (pl.: rosszabb tárolhatóság, elhúzódó fejképzés, stb.). 

Az első csoporthoz, a szerves trágyát igénylőkhöz tartoznak azok a fajok, amelyek csak kiváló szerkezetű talajon képesek jövedelmező mennyiségű és minőségű termést produkálni. Ilyenek: 

  • Solanaceae (burgonyafélék) családjához tartozó fajok: paprika, paradicsom, padlizsán, burgonya; 
  • Brassicaceae (keresztesvirágúak) családjába tartozók: fejes és kelkáposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó, karalábé, kínai kel; 
  • Cucurbitaceae (tökvirágúak vagy kabakosok): uborka, dinnye, spárgatök, sütőtök, cukkini, patisszon. 
  • Ide soroljuk még a csemegekukoricát és a zellert is, amelyek lényegesen jobban teremnek szerves trágyával javított talajon. 

A többi gyökérzöldségféle (sárgarépa, petrezselyem, paszternák, cékla, retek), a levélzöldségfélék (fejes saláta, spenót, endívia saláta, stb.), hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma), a pillangósok (bab, borsó) esetében nem szoktunk, csak kivételesen rossz szerkezetű talaj esetében szerves trágyázni.

Mennyi szerves trágyát célszerű kijuttatni és milyen célból?

A szervestrágyázás esetében egységnek a 30 t/ha mennyiséget (3 kg/m2) tekintjük, ennél kisebb adagot nem érdemes zöldségféléknek adni. Szabadföldi körülmények között 60 t/ha-t, azaz a 6 kg/m2-t tartunk megfelelő adagnak, ami nem jelenti azt, hogy ennél több trágya károsan hatna. Hajtatásban ennek kétszeresét-háromszorosát, azaz 10-20 kg/m2 mennyiség a javasolt mennyiség. 

Homok és kötött talaj esetében is kedvező a szerkezetjavító hatása?

Homok talajok esetében a szerves trágya javítja a gyökér közeg víz- és tápanyag megtartó képességet, ezért primőr termesztésben, ahol a gyorsabb talaj melegedés miatt elsősorban homokot választunk, nélkülözhetetlen az eredményes gazdálkodáshoz. Kötöttebb talajokon (pl.: vályog) a levegőzöttséget javítja, ezzel fokozza a gyökér tevékenységet, elősegíti a tápanyagok hasznosulását, kedvezőbb feltételeket teremt a talajműveléshez.

Jár-e veszéllyel a szervestrágyázás a növényre, és ha igen, milyennel? 

A szervestrágyázás a zöldségfélékre nézve általában semmi veszéllyel nem jár. De! Az éretlen istállótrágyából elpárolgó ammónia, főleg zárt térben a levelek és a hajszálgyökerek perzselődését okozhatja. Ezért fontos az érett trágyák alkalmazása.

Másik gondot az istállóknál, tyúkólaknál használatos fertőtlenítők, mindenek előtt a klórtartalmúak jelenthetik. Kevés klórt elviselnek a növények, több műtrágyában is található klór, de vele szembeni érzékenységük változó. A zöldségféléket klór érzékenységük alapján négy csoportba szokás sorolni:

  • nagyon klórérzékenyek: uborka, dinnye-félék, paprika, vöröshagyma, bab, burgonya.
  • kismértékben klórérzékenyek: paradicsom, borsó, káposzta, saláta,
  • klór-toleránsak: sárgarépa, fokhagyma, póréhagyma, cékla, cikória és 
  • klórt kedvelők (igénylők): zeller, spárga, mángold.

Mikor célszerű kijuttatni a szerves trágyát?

A szerves trágyákat legjobb ősszel, műtrágyákkal együtt, a talajforgatás idején (szántás, ásás) a talajba dolgozni. Ha az őszi munkálatok során a trágyakijuttatás elmaradt, a később ültetésre kerülő zöldségfélék esetében még kora tavasszal pótolható, de (!) ilyenkor már csak érett trágya használata javasolt.  Fejtrágyaként, sorok közé (pl.: uborka) talajtakarás céljából földdé érett, tőzegszerű szerves trágya adható.

Felvetődik a kérdés: a növényre gyakorolt hatásában, miben hasonló és miben különbözik egymástól a szerves és a műtrágya? Helyettesíti-e a szerves trágyát a műtrágya?

A korszerű műtrágya ipar tömegével gyártja azokat a szilárd és folyékony halmazállapotú termékeket, amelyek valamennyi növényi tápanyagot, mint a szerves trágyák is tartalmaznak. Sőt a gyártás során sokkal pontosabban, az egyes növényfajok igényéhez igazítva tudják azok összetételét, az egyes tápelemek arányát szabályozni, mint ahogy azok természetes formában, a szerves trágyákban találhatók.

További nagy előnyük, hogy könnyebben kezelhetők, azaz tárolhatók, szállíthatók. Kijuttatásuk is egyszerűbb, olcsóbb, adagolásuk is lényegesen pontosabban lehetséges, mint az állati eredetű trágyáknak. Vagyis abban hasonlítanak, hogy a növényi tápanyagokat mind a kettő tartalmazza, talán még ilyen szempontból a komplex műtrágyák és műtrágya keverékek összetétele kedvezőbb is.

A szerves trágyák igen, de a műtrágyák a talaj szerkezetére nem képesek kedvező hatást gyakorolni. A szerkezetre gyakorolt hatás a jobb víz- és levegő gazdálkodásban nyilvánul meg, de kedvezően hat a talaj hőháztartására is – mind emellett a bomlása során jelentős mennyiségű tápanyag is felszabadul.

Zárt rendszerekben (fóliasátrakban és üvegházakban) különös szerepük van a bomló humuszanyagoknak, mivel a növények által felhasznált szén-dioxidot is pótolják (széndioxid trágyázás).  Újabban gyakran szó esik a talajélet mesterséges – baktériumokkal történő – pótlásáról, fokozásáról, amire a műtrágyák alkalmatlanok, ugyanakkor a szerves anyagok rendelkeznek ilyen mikroorganizmusokkal. 

Minél rosszabb egy talajszerkezet (víz- és tápanyag megtartó képesség, levegőzöttség) annál hatékonyabb a szerves trágyák alkalmazása!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4 takarékos tipp az őszi nitrogénkijuttatáshoz

2024. szeptember 16. 09:40

Csak ott és akkor érdemes ősszel nitrogénnel trágyázni, ahol várhatóan kevés lesz a veszteség, és a talaj nedvességtartalma is megfelelő.

Miért érdemes a tarlót szakszerűen mikrobiológiai készítménnyel kezelni?

2024. szeptember 11. 12:10

Szakirodalmi adatok alapján a szántóföldekben ezerszer kevesebb talajbaktérium él, mint a bolygatatlan talajokban.

Kén: növényvédő szer vagy növényi tápanyag?

2024. szeptember 9. 09:40

Korábban a kénhiány szinte ismeretlen volt a növénytermesztésben, de az intenzív termesztési módszerek alkalmazásával egyre gyakoribb élettani betegség lett.

Az őszi búza alaptrágyázása

2024. szeptember 5. 12:10

Az alaptrágyázás során dől el, mennyi foszfort és káliumot kap a növény. Ezt a két makrotápelemet később már csak csekély mennyiségben tudjuk a növény rendelkezésére bocsájtani.

Variációk szervestrágyára a sok termésért

2022. január 19. 09:45

A tápanyag-utánpótlás világában a szervestrágyázás az, ami a legtermészetesebb, legfenntarthatóbb megoldást nyújtja még mindig, bár az is igaz, hogy ezt a műtrágyával észszerűen kombinálva lehet a legjobb eredményeket elérni. Nézzük, milyen alternatívák lehetnek szervestrágyákra!

Ha büdös lett a keze, és nem viszi a szappan

2024. július 28. 16:10

A mezőgazdaságban szinte foglalkozási ártalom, hogy a gazdálkodók keze, mondjuk ki, időnként büdös lesz. Mivel tudjuk a szagokat eltávolítani?

Hígtrágya vagy fermentációs maradék: melyik jobb a földnek?

2024. július 23. 08:10

Svájci kutatók azt vizsgálták, hogy a biogázüzemekből kikerülő, fermentált biotrágyának változik-e a hatása a termőföldre.

Így hálálja meg a talaj a szervestrágya-használatot

2023. október 5. 15:10

Magasabb terméshozamokat érhetnek el a gazdálkodók, ha nem csak a növények, hanem a talaj egészségére is odafigyelnek. A szerves trágyák - beleértve a feldolgozott formákat is - felhasználásával sokat javulhat a talaj szerkezete, vízmegkötő képessége, ami amellett, hogy kedvezőbb feltételeket teremt a növények számára, a termelési költségeket is csökkenti.