Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom
Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.

Unos-untalan elhangzik, mindenki tudja, és nagyjából be is tartja, hogy az alaptrágyázás semmivel nem pótolható. Ennek hiányában csökkentjük a talaj tápanyagtőkéjét, kevesebb lesz a termés. Ezzel kockáztatjuk a teljes termelési folyamat megtérülését, rontjuk a többi input hatékonyságát. Természetesen az abszolút mennyiség mellett az NPK arány is fontos. A rendkívül szélsőséges időjárást csak egy szempontból emelem ki: törekedni kell, hogy a különböző intenzitású élettani folyamatoknál (amelyek elsősorban csapadék-/hőmérsékletfüggőek), mindig legyen elegendő felvehető tápanyag, a megfelelő arányban.

Elsőként a repce alaptrágyázása kerül terítékre. Azt a mindenki által ismert tényt, hogy a repce tápanyagigényes növény, talán nem kell bizonyítani. A mögötte lévő információk már érdekesebbek. Káliumból többet igényel (vegetáció alatt 150-200 kg/ha), de ez természetesen nem azt jelenti, hogy a foszfor kevésbé fontos, csak kevesebb kell belőle. Külön jelentősége van a minőségnek! Azok a termékek, amelyekben a foszfor azonnal és gyorsan felvehető a talajban, már a kezdeti gyökérképződéstől előnyt biztosítanak. Az idei év is egyértelműen bebizonyította, hogy az erősebb gyökér, amely mélyebbre hatol, sok esetben életmentő lehet az aszályos időszakban.

A hazai talajok általában foszforból gyengébben ellátottak, ezért szerepel a Yara javaslatának első helyén a YaraMila 8-24-24 alkalmazása 250 -350 kg/ha dózisban. Ha jobb a foszfor helyzet, akkor mehetünk a tágabb arányok felé: úgymint a YaraMila 7-20-28, vagy a még inkább kálium-túlsúlyos YaraMila 9-12-25. Ezen termékek különböző arányban tartalmaznak mezo- és mikroelemeket: ként, magnéziumot, bórt, mangánt, vasat, cinket. A repcetermesztők a nitrogén kérdésre fokozottan figyelnek. Itt sok esetben a megosztás, az időzítés a kérdés. A kelés, majd az azt követő időszakban relatíve kevés nitrogénnel is beéri a repce. Majd az ősz második fele lesz kérdés: az, hogy mennyire meleg, csapadékos.

Ilyenkor esetenként alig történik valami; stagnál az állomány, más esetekben pedig robbanásszerű fejlődés indul be. Egyre inkább elfogadott tény, hogy az ősz folyamán szükség lehet fejtrágyázásra, amit nem célszerű vetés előtti nagyobb adaggal kiváltani, mert annak a sorsa bizonytalan. Az őszi fejtrágyázás optimális adagja 30-50 kg/ha N hatóanyag-tartományban keresendő.

Az őszi búza kapcsán a YaraMila 16-27-7 összetételű termékre hívom fel mindenki figyelmét. A javasolt dózis 250 kg/ha. A megfelelő mennyiségű foszfor (60-70 kg/ha), majd a vegetáció későbbi időszakában kiadott minimum kétszeres nitrogén mennyiség garantálja a magas terméshozamot, illetve a megbízható malmi minőséget.

A címben első helyen szerepel a tervezés, nem véletlenül. Az elmúlt évek rapid kiszállítását lehetővé tevő magyarországi raktározást részben külföldi raktárok váltják fel. Ezért mindenkit arra kérünk, egy kissé hosszabb szállítási idővel (7-10 nap) számoljon. A legfontosabb természetesen a minőség, ez továbbra is változatlan, amit a finnországi gyártás és az ottani technológia garantál!

Bármilyen kérdés esetén a Yara szaktanácsadói állnak rendelkezésre, akiknek elérhetőségei megtalálhatóak a yara.hu weblapunkon.

A Yara Hungária szaktanácsadó csapatának nevében:

Gyuris Kálmán
+36 30 3839 341

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

2019. május 16. 10:17

A rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani.

Algafix® - A gyengéből erőset, a jóból még jobbat

2019. május 14. 06:37

Az Algafix® főleg kinetint tartalmaz, ezért az a felbecsülhetetlen előnye más algakivonatos termékekkel szemben, hogy célzottan tudunk vele beavatkozni a növény fejlődésébe.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Integrált termesztés a kertészeti és szántóföldi kultúrákban

2018. december 10. 12:06

A technika napjainkban zajló robbanásszerű fejlődése következtében a mezőgazdaságban is nő a kutatás-fejlesztés súlya, fokozódik az igény arra, hogy új tudományos eredményeken alapuló technológiák váljanak elérhetővé.

KWS repcevetőmag: Így kezdődik egy nyereséges gazdálkodás!

2019. július 1. 05:47

Ismerje meg a KWS repcevetőmag kínálatát és rendelje meg most kedvezményes előszezoni áron!

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27. 08:35

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

Hogy Önnek is megérje… és a tavaszt is! – Repce Kondi Pack

2018. szeptember 14. 08:12

Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze az őszi gombaölő szeres védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása.