Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Hatékony tavaszi rovarvédelem a repcében – különös tekintettel a piretroid-rezisztens repce-fénybogarakra

Hatékony tavaszi rovarvédelem a repcében – különös tekintettel a piretroid-rezisztens repce-fénybogarakra

FMC-Agro Hungary Kft. (x)

A tél múlásával aktuálissá válnak a repce tavaszi növényvédelmi teendői; védekezni kell a szárormányosok, majd a virágbimbók megjelenésével a repce-fénybogár károsításai ellen.

Az elmúlt évek zöldtrágya (mustár, olajretek) növényei és a repce vetésterületének növekedése magával hozták az állati kártevők felszaporodását. A tél gyérítő hatása csak a tavaszi felmelegedés és kártevő betelepedés alkalmával mérhető. Enyhébb telek után, a keresztesvirágúak nagyobb területen történt vetése esetén az érintett kultúrák fokozott odafigyelést kívánnak.

A repce-fénybogár (Meligethes aeneus) tartósan 9 oC felett kezdi meg a betelepülését, a repce rejtett-, ill. zöldbimbók megjelenésének időszakában. A károsítást főként az imágók okozzák a bimbók rágásával, kevesebb megtermékenyült becőtömeget eredményezve.

A repce-fénybogár elleni védekezés közkedvelt eszköze a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek valamelyike. Azok gyors és olcsó voltuk miatt alapkészítményeivé váltak a védekezésnek. Túlhasználatuk okán az utóbbi években több esetben figyelték meg csökkent hatékonyságukat, jelentős termésveszteség kialakulását.

Ezen októl vezérelve a Bayer szabadalmaztatott piretroid-rezisztencia vizsgálati módszerével 4 éve kezdődtek az egész ország területére kiterjedő felvételezések. A NÉBIH növényvédelmi zoológusai beigazolták a hatóanyag csoporttal szembeni, termelői szinten tapasztalt hatékonyságromlást, a piretroid-tolerancia erősödését, szélsőséges esetben a rezisztencia kialakulását (1. ábra).

1. ábra: A piretroid-ellenálló egyedek aránya 4 év alatt 11%-ól 89%-ra emelkedett (barna és piros színnel jelölve)!

A fénybogár elleni védekezés – a kártevő hozzászokása miatt – más hatásmechanizmusú készítmény használatát sürgeti!

Mind hazai, mind nemzetközi vizsgálatok igazolják, hogy az FMC Avaunt® 150 EC rovarölő szerével szemben csak érzékeny fénybogár populációkat találtak, amely tény az ellenük való védekezés alapkészítményévé emelheti e készítményt.

Tapasztalataink és a szántóföldi vizsgálatok alapján a fénybogár egyedek betelepedésének időszakában, a repce rejtett- vagy zöldbimbós fenológiájában kijuttatott Avaunt® 170 ml/ha dózisában az időjárástól függetlenül, 8-(10) napos tartamhatásával (2. ábra) megvédi a repcét a jelentősebb fénybogár kártételtől.

2. ábra: Avaunt® hatékonyság vizsgálati eredmények, 2017

Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi” az Avaunt® tartamhatása, ezzel károsításmentes virágzat kialakulását segíti elő. Később a virágbimbók felnyílásával a fénybogár egyedek pollenhez jutva megszűnnek mint repce károsítók.

Az Avaunt® kontakt- és gyomorméreg, a vele történő hatékony védekezés feltétele: a fénybogár betelepülésekor, legkésőbb a repce zöldbimbós állapotában történő permetezés elvégzése. Ilyenkor a virágzatot károsítani igyekvő egyedek az első „harapásukat” követőn 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik, majd tartalék-tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak.

Az Avaunt® főbb tulajdonságai:

  • érzékenyek rá a repce-fénybogár populációk;
  • 8-(10) napos tartamhatása van;
  • gyors a károsítás blokkoló hatása;
  • bimbós állapotban történt permetezés után, a kinyíló virágot látogató méhek nem károsodnak;
  • keverhető más készítményekkel pl.: Kén-S Bór Plusz lombtrágyával.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Veszélyes kártevők: a keresztesvirágúak földibolhái

2019. szeptember 16. 04:36

A káposztabolhák legjelentősebb kártételét a kora tavasszal előjövő imágók okozzák, ami akár a csíranövények pusztulását is okozhatja. Kártételük az úgynevezett „lyuggató hámozás”.

Inváziós kártevők: Földközi-tengeri gyümölcslégy

2019. szeptember 12. 13:26

A földközi-tengeri gyümölcslégy 1928 óta kisebb-nagyobb szünetekkel került be ismételten Magyarországra elsősorban citrusfélék szállítmányaival. 2010 decemberében először budapesti lakás ablakán tűnt fel egy nőstény példánya.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására

2019. február 13. 10:20

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

A gyomrezisztencia helyzete a világban

2018. szeptember 27. 11:10

A szerzők a párizsi gyomrezisztencia konferencián jártak, az ott látottakról, hallottakról számolnak be. Az előadások a rezisztens gyomfajokról, az általuk okozott károkról, a megelőzés lehetőségeiről szóltak és bemutatták a legújabb diagnosztikai módszereket.

Mit tehetünk az őszibarackfát fertőző sztigminás betegség ellen?

2019. szeptember 20. 05:37

H. László kérdése: Az idén nagy problémát okozott a levéllyukasztó betegség az őszibarackfáimon. Mit tegyek, hogy jövőre megakadályozzam ezt?