Zöldség

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

Agrofórum Online

A cékla kiválóan eltartható és sokféle ételben felhasználható. Megfelelő tárolás mellett akár egész évben élvezhetjük ennek az egészséges zöldségnek az előnyeit.

A cékla betakarításának ideje az ültetés idejétől és a tervezett felhasználástól függ. Általában a gumók körülbelül három-négy hónap alatt érnek be az ültetés után. Fontos, hogy a betakarítást száraz időben végezzük, és óvatosan húzzuk ki a gumókat a földből.

A leveleket kb. három centiméterrel a gumó felett csavarjuk le, hogy elkerüljük a sérüléseket. Fontos, hogy csak ép gumókat tároljunk, mivel a sérültek hajlamosabbak a betegségekre.

A hosszabb távú tároláshoz ideális, ha a céklát június eleje és vége között vetjük el. Így a gumóknak elegendő idejük van teljesen megérni és cukrot felhalmozni a télre. A késői betakarítást az első fagyok előtt végezzük el, mivel a -3 °C alatti hőmérséklet károsíthatja a növényeket.

Betakarított cékla átteleltetése

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz. A ládákat egy sötét, fagymentes helyre tegyük, ahol a hőmérséklet 3-4 °C között van és magas a páratartalom.

Biztosítsuk a jó szellőzést a penészedés elkerülése érdekében. Rendszeresen ellenőrizzük a gumók állapotát, és távolítsuk el azokat, amelyek rothadás jeleit mutatják. Ilyen körülmények között a céklák akár tavaszig is frissek maradhatnak.

Friss cékla tárolása a hűtőszekrényben

A friss cékla rövid távú tárolásához a hűtő zöldséges rekesze a legalkalmasabb. Négy-hat fokos hőmérsékleten a cékla két-négy hétig friss marad.

Finoman keféljük le a laza földet a gumóról, ahelyett, hogy megmosnánk. Tekerjük be a céklát nedves kendőbe vagy újságpapírba, vagy használjunk lyukacsos műanyag zacskót. Ez megakadályozza a kiszáradást.

Cékla lefagyasztásának előkészítése

Alaposan mossuk meg a céklát folyó víz alatt, és egy zöldségkefével távolítsuk el a rátapadt földet. Tegyük a héjas céklát egy nagy lábosba, öntsünk rá hideg vizet, majd forraljuk fel. Mérettől függően 30-60 percig főzzük, amíg a héja könnyen eltávolíthatóvá válik.

A főtt céklát hideg vízben hűtsük le, hogy könnyebb legyen meghámozni és elkerüljük az utófőzést. Miután lehűlt, óvatosan húzzuk le a héját kézzel vagy éles késsel. (Használjunk kesztyűt a cékla feldolgozásakor, mivel a növény makacs foltokat hagyhat. A kezünket citromlével és szódabikarbónával tisztíthatjuk meg az elszíneződéstől.)

A héjától megtisztított céklát vágjuk fel kockákra, szeletekre vagy csíkokra, attól függően, hogyan szeretnénk később felhasználni.

Cékla fagyasztása

Hagyjuk a főtt és felvágott cékladarabokat teljesen kihűlni, hogy elkerüljük a jégkristályok képződését, amelyek károsíthatják a cékla szerkezetét. Terítsük szét a cékladarabokat egy sütőpapírral bélelt tepsin úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Helyezzük a tepsit a fagyasztóba, és hagyjuk, hogy a darabok külön-külön megfagyjanak. Ezzel elkerüljük, hogy összetapadjanak.

Amikor a cékladarabok megfagytak, tegyük őket zárható fagyasztózacskókba vagy légmentesen záródó tárolóedényekbe. Próbáljuk meg a lehető legtöbb levegőt eltávolítani, mielőtt lezárjuk. Ügyeljünk arra, hogy az edények is légmentesen záródjanak, és címkézzük fel őket a fagyasztás dátumával.

Cékla kiolvasztása

Tegyük a fagyasztott céklát egy tálba, és helyezzük a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Ez a legkíméletesebb módszer, amely megőrzi a textúrát és az ízt. Ha gyorsabban kell kiolvasztani, hagyjuk a céklát szobahőmérsékleten enyhén felengedni, majd dolgozzuk fel.

A kisebb darabokra vágott cékla közvetlenül hozzáadható leveshez, főzelékhez vagy serpenyőben süthető, így időt spórolunk és a cékla íze integrálódik a fogásba.

Ne használjunk mikrohullámú sütőt a cékla kiolvasztására, mivel ez rontja az ízt és a textúrát.

Cékla savanyítása

A cékla savanyítása ideális módja a tárolásnak, és változatos fűszerekkel érdekes ízvilágot adhatunk neki. Az alap hozzávalók közé tartozik az ecet, a cukor, valamint különféle fűszerek és gyógynövények.

Mossuk meg a céklát, és főzzük 20-30 percig, amíg puha, de még kissé roppanós. Hűtsük le hideg vízben, majd húzzuk le a héját. Szeleteljük vagy kockázzuk fel a meghámozott céklát. Alaposan tisztítsuk meg az üvegeket, majd sterilizáljuk őket forró vízben vagy sütőben legalább 100 °C-on.

Készítsük el a savanyító levet ecetből, vízből, cukorból és fűszerekből, például babérlevélből, szegfűszegből és borsszemekből, majd forraljuk fel. Helyezzük a céklát a sterilizált üvegekbe, és öntsük rá a forró savanyító levet. Azonnal zárjuk le az üvegeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Milyen zöldségfajokat vethetünk még a nyár közepén?

2024. július 10. 04:37

Milyen zöldségfajokat vethetek másodvetésben, akár még most, a nyár közepén is? Válaszukat köszönöm!

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

6 növény, ami segít pótolni a vasat

2025. szeptember 3. 11:10

Spenót, lencse, brokkoli – fedezze fel a legjobb természetes vasforrásokat, amelyek támogatják a vérképzést és az energiaszintet!