4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Zöldség

A chili sikeres termesztésének kulcsa

Agrofórum Online

Az ősz közeledtével a chili gondozása különös figyelmet igényel, hiszen ez az időszak meghatározza a következő szezon sikerességét. A paprikák betakarítása, a növények megfelelő metszése és teleltetése biztosítja, hogy a chili egészségesen átvészelje a hideg hónapokat.

Az alapos felkészítés nemcsak a termés mennyiségét növeli majd, hanem segít abban is, hogy a növények tavasszal újra erőteljesen induljanak növekedésnek.

A chilipaprikát általában ősszel kell betakarítani, mielőtt az első fagyok beköszöntenek. Míg növekedési időszaka tavasztól őszig tart, addig az ezen kívül eső időszakban fontos odafigyelnünk arra, hogy megvédjük növényünket a téli hidegektől, annak érdekében, hogy a következő időszakban termékeny legyen.

Betakarítás

Az őszi gondozás és a télre való felkészítés során a chilinövények esetében néhány igen fontos lépést szükséges követnünk. Az első ilyen a betakarítás. A paprikákat akkor érdemes leszedni, amikor elérik a kívánt színt és méretet. Ha még éretlenek, de már közel a fagy, jó hír, hogy érettségük fokozható, annak érdekében, hogy még időben beérjen.

Érettségük fokozható beltéri érleléssel, vagy szimplán csak azzal, hogy éjszaka lassabban lehűlő környezetbe helyezzük, például a ház falához. A védett hely kifejezetten fontos, hiszen az őszi nyirkosság kedvez a gombás megbetegedéseknek, ami elkerülhető némi védelemmel. Ha van lehetőségünk, az üvegház vagy fóliasátor megfelelő választás lehet.

A legegyszerűbb megoldás viszont a nap melegében rejlik, hiszen a paprikának napra van szüksége a beérésre, így napközben lehetőség szerint helyezzük ki a legnaposabb részre kertünkben, esetleg egy kis levélszürettel tudjuk még növelni, hogy a napsugarak közvetlen elérjék a termést. Éretté válás után jöhet a szüret, amelyet követően a paprikát hűvös, száraz helyen érdemes tartani a hosszabb élettartam érdekében.

Teleltetés

Alapvetően a chilipaprikák melegkedvelő növények, kifejezetten igénylik azt, így már ősztől, ha a hőmérséklet jelentősen csökken, érdemes a növényeket takarással vagy fóliával védeni, hogy elkerüljük a korai fagyást.

Évelő növények lehetnek, sőt átteleltetéssel bizonyos előnyökre tehetünk szert a tavasszal vetettel szemben, ehhez azonban megfelelően fel kell készíteni a növényt a télre. Ha a chilit szabadföldön neveljük, de át szeretnénk teleltetni, akkor még az első fagy előtt ültessük át egy cserépbe, hogy beltérben védett helyen maradhasson a tél folyamán.

Beltérben egy naposabb helyet válasszunk neki, ahol minimum átlagosan 20 Celsius-fok a hőmérséklet. Így megfelelően átvészelheti majd a telet, és hosszan kap napfényt a téli időszak alatt is.

Betakarítás után vágjuk vissza a növényt, hogy az energiáit megőrizze, és csökkentsük a víz- és tápanyagigényét. A visszavágás során a főágat minimum 5, maximum 10 centiméterrel vágjuk vissza.

További energiát spórolhatunk meg a növény számára, ha már ekkor gondolunk a kisebb cserépbe ültetésre, amely során nemcsak friss komposztot helyezünk alá, hanem a gyökerét is kicsit visszavágjuk. Ezután már csak ellenőrizzük a növényt kártevők szempontjából, tisztítsuk meg a leveleket és a szárakat a lehetséges rovaroktól vagy betegségektől.

Megfelelő helyválasztással a téli időszak alatt csak arra kell figyelnünk, hogy mennyi vizet kap. Mivel ebben az időszakban nem párologtat sokat, így a talajnak éppen csak nedvesnek kell lennie, amelyet maximum heti 2 öntözéssel elérhetünk.

Tavasszal

Amennyiben sikeresen átteleltettük a növényt, tavasszal valamivel korábban fogunk majd terméshez jutni, a tavasszal vetettel szemben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

Vessem vagy ültessem a zöldségféléket? És mikor?

2025. január 13. 13:10

A vetőmagot és palántát vásárlók, akik egyben fogyasztók is, a legjobb genetikai tulajdonságokat és a legjobb minőségi paramétereket várják el a szaporítóanyagtól.

Mitől lesz csípősebb a paprika? A virágzás utáni vízmegvonás talán segíthet

2023. október 20. 08:10

Kutatók azt vizsgálták, milyen termesztéstechnológiai megoldásokkal lehetne fokozni egy-egy paprikafajta csípősségét.

Chilis rozé borzselé és társai - Aranyérmes gasztronómiai különlegesség Seregélyesről

2018. december 15. 10:57

Az év első felében egy magyar „chilisikertől” volt hangos az országos média, ami nem véletlen, hiszen a Noir enyhén csípős, rozé borzselé egy amerikai megmérettetésen három aranyérmet is szerzett.

Szárnyal a ruandai chilitermesztés, emelkednek az árak

2023. május 27. 08:39

A ruandai chilipaprika piaci volumene egyre emelkedik, a belföldi és a külföldi kereslet egyaránt erős.

Megugrott a chilipaprika világpiaci ára

2022. március 14. 06:36

Az alacsonyabb chilipaprika-termelés négy hónap alatt 80%-kal megnövelte és rekordmagasságra emelte az árakat, melyek valószínűleg egész évben magasak maradnak.