Zöldség

A fagykárok felismerése és megelőzése az őszi zöldségek esetében

Agrofórum Online

Az ősszel betakarított zöldségek érzékenyek lehetnek a korai, éjszakai hideg-betörésekre, ám olykor a megelőző intézkedések sem bizonyulnak elegendőnek, a növények pedig megsérülnek. De miből tudhatjuk, mekkora a fagykár, visszafordítható-e ez az állapot?

Fagyról akkor beszélünk, amikor a levegő hőmérséklete a talajszintnél 0 Celsius-fokra vagy annál alacsonyabbra csökken. Fagy esetén a növényi szövetekben lévő víz megfagyhat, de az is lehet, hogy nem fagy meg. A fagyás akkor válik tényleges fagykárrá, amikor a növényi szövetek sejtfalain belül és a sejtfalak között jég képződik.

Ilyenkor a víz kitágul, és a sejtfalak felszakadhatnak. Egyes növények szöveteiben azonban több hely van, ezért bizonyos mennyiségű és időtartamú belső jégképződést komolyabb sérülés nélkül elviselnek. Ha azonban fagykár keletkezik, az visszafordíthatatlan, az ellen nem tehetünk már semmit. A kora őszi fagyok ellen az időjárás-előrejelzések figyelemmel kísérésével és a megfelelő intézkedések (pl. takarófólia) megtételével lehet védekezni.

Tűrőképességtől függően a növények pusztulását okozza a lombkorona hőmérsékletének 2-5 fokkal fagypont alá csökkenése (akár 5-10 perc alatt), illetve a 3-5 órán át tartó tartós 0 °C és -0,2 °C közötti hőmérséklet.

Az őszi zöldségfélék különböző mértékben tolerálják a különböző hőmérsékleti viszonyokat, a származási területükből adódóan. A fagyás során a víz kitágul és felszakíthatja a sejtfalakat. A leveles és gyökérzöldségek azonban általában jobban bírják a kemény fagyokat (2 °C alatt), mivel a szöveteikben több hely marad a víztágulásra és a belső jégképződésre.

  • Kemény fagyokat is kibíró zöldségek: kelkáposzta, endívia, karfiol, saláta, mustár, hagyma, borsó, burgonya, rebarbara, rutabaga, spenót
  • Közepes fagyokat kibíró zöldségek: répa, brokkoli, káposzta, sárgarépa, zeller, mángold, hagyma, paszternák, retek
  • Enyhe fagyokat kibíró zöldségek: uborka, bab, padlizsán, tök, kukorica, édesburgonya

Hogyan állapíthatja meg, hogy fagykárosodást szenvedett-e a zöldsége?
A fagykárosodást elszenvedett levelek először megbarnulnak, majd miután a lakásban felolvadnak, szinte átlátszónak tűnnek, mintha „eláztak volna”. Ha megszáradnak, felpöndörödnek és törékennyé válnak.

Az alábbi lista rávilágít, hogy mire kell figyelni a fagykárosodást elszenvedett zöldségeken:

  • Cékla: Külső és belső vizesedés; helyenként a szövetek megfeketedése.
  • Brokkoli: A brokkolirózsa közepe a legérzékenyebb a fagykárosodásra. Felengedés után ezek a részek megbarnulnak és erős szagot árasztanak.
  • Káposzta: A levelek vizesnek tűnnek, áttetszőek és petyhüdtek lesznek felolvasztáskor.
  • Sárgarépa: Hólyagos megjelenés, cakkos, hosszanti irányú repedések. A belseje felolvasztáskor vizessé és sötétté válik.
  • Karfiol: Foltokban barnára színeződik és főzéskor kellemetlen szagot áraszt.
  • Zeller: A levelek és a szárak felengedéskor fonnyadtnak, „taknyosnak” tűnnek.
  • Uborka: Átlátszó, vizes, löttyedt megjelenés, közvetlenül a héj alatt.
  • Fokhagyma: A kiolvasztott gerezd szürkéssárga és levet ereszt. 
  • Saláta: A külső levelek levált hámsejtjeinek elhalt részei barnává válnak; a zöldség fokozottan érzékeny a fizikai károsodásra és a rothadásra.
  • Hagyma: A felengedett hagymák puhák, szürkéssárgák és levet engednek, a fagyás gyakran csak egyes rétegekre korlátozódik.
  • Burgonya: A fagyás külsőleg nem feltétlenül látható, de a héj alatt szürke vagy kékes-szürke foltok formájában megjelenik. A felolvadt gumók puhák és löttyedtek lesznek.
  • Tök: Vizes foltok a tök felső felületén, felpuhult héj. A súlyosan sérült termés „összeomlik”, befelé dőlnek az oldalai. 
  • Retek: A felengedett szövetek áttetszőnek tűnnek; a gumók megpuhulnak és összezsugorodnak.
  • Édesburgonya: Sárgásbarna elszíneződések, foltok, vizes rothadás megjelenése a felengedés után. 
  • Répa: Apró vizes foltok vagy lyukak a felszínen. A sérült szövetek barnának vagy szürkének tűnnek, és kellemetlen szagot árasztanak.

A fagyérzékeny növények védelme
A termesztők gyakran használnak passzív vagy fűtött magas fóliaalagutakat és -sátrakat, üvegházakat vagy hidegházat, hogy ősszel magasabb fokú védelmet nyújtsanak a fagyra érzékeny növényeknek. A különféle sorköztakarók (az üvegházakhoz képest) alacsony költségű megoldást jelentenek az érzékeny növények fagy elleni védelmére.

Ezeket a takarókat drót- vagy fémvázzal, illetve hajlított PVC-ívekkel emelik a növény fölé. Az anyagszéleket általában homokzsákokkal súlyozzák, vagy egyszerűen földdel temetik be, hogy megakadályozzák a szél okozta felgyűrődést.

A könnyű takarófóliák különböző méretűek és súlyúak, és különböző szintű fagyvédelmet biztosítanak. Ahogy a védőfóliák egyre nehezebbek, úgy csökken a fényáteresztés. Figyelemre méltó kivétel az üvegházi fólia (műanyag), amely jelentős fagyvédelmet biztosít, miközben még mindig jelentős fényáteresztést tesz lehetővé.

Hátránya az, hogy ez az anyag nem önszellőző, ami azt jelenti, hogy a termesztőknek a napsütéses napokon el kell távolítaniuk a takarást a túlmelegedés elkerülése érdekében. Az üvegházak a legbiztonságosabbak a fagyérzékeny növények számára, hiszen ezekben egész évben fajspecifikus termesztési körülményeket tudnak teremteni a termesztők. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihívások a gyökérpetrezselyem termesztésében

2025. október 6. 16:10

Az elmúlt években megfigyelhető hazánkban, hogy a gyökérpetrezselyem termőfelülete 1700 hektárról 1200 hektárra esett vissza. A termésmennyiség tekintetében azonban ez a tendencia nem figyelhető meg, amely arra enged következtetni, hogy a termelés hatékonysága növekszik.

Ne késlekedjen: most van a fokhagyma ideje!

2025. október 4. 11:10

Az októberi fokhagymaültetés biztosítja a bőséges termést – mutatjuk a helyes duggatás lépéseit!

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Végre: az embernél jóval gyorsabban dolgozó betakarító robot született

2023. november 11. 09:10

A Four Growers a közelmúltban uborkaszedéssel bővítette a betakarító robotja tudástárát. Ez a Four Growers betakarító robotjának legújabb fejlesztése, amely egyike az első olyan gépeknek, amelyek az embernél már lényegesen gyorsabban tudnak dolgozni.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (IV. rész)

2020. július 22. 04:36

A nagy területen gazdálkodó farmerek, a termelési körülmények változásához igazodva a közeljövőben várhatóan növelik keresletüket az önjáró burgonyakombájnok iránt.

A Kverneland Group és a Kubota Corporation beszállt a rendképzőpiacra

2022. július 14. 05:38

A Kverneland Group az olasz ROC társaság részvényeinek 80%-os megvásárlásával belépett a rendképzőpiacra.

Extrém körülmények között aratnak a német gazdálkodók

2024. július 7. 10:10

Hamar elkezdődött a gabona betakarítása Németországban. Komoly problémát jelent viszont a vissza-visszatérő, néha igen intenzív csapadék.