17℃ 11℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

Agrofórum Online

Az oltás világszerte kiemelkedően fontos folyamat a növényszaporítás terén. Legfontosabb, legnagyobb pozitívuma az oltás alkalmazásának, hogy gombákkal és talajlakó kártevőkkel, illetve bármilyen talajproblémával szemben ellenálló növényeket kaphatunk.

Oltással elérhető, hogy a növények megfelelő, erős gyökérzetet növesszenek, az alanyhatás miatt pedig az előbb említettekkel szemben ellenállhatnak az oltványok.

Ez a folyamat számos előnnyel jár, ha elő tudjuk teremteni a megfelelő biztonságú termesztési körülményeket. Vannak olyan tényezők, például a talajlakó kártevők, melyek ellen a vetésforgó sem jelent megoldást.

Paradicsom esetében például az oltás megoldást jelenthet a paradicsomvésszel szemben, mivel, ha korábban ki tudjuk ültetni az oltványokat, fejlettebbek, erősebbek lesznek a növények, a megfelelő növénykondíciónak köszönhetően a betegség nem tudja olyan könnyen megtámadni az állományt.

Fontos szempont emellett, bár sokan nem gondolják, hogy gazdaságos az oltványok használata. A legfőbb tényező mely ezt elősegíti, a korai kiültethetőség.

Uborka esetében már májusban szedhető termés. Ezenkívül kihangsúlyozandó a szedett termés mennyisége is, melyben sokan tapasztaltak kiugróan nagy eltérést. Ennek oka lehet, hogy az oltványokat lehet több ágon is termeszteni, valamint maga a termés is nagyobb lesz így.

A szárazságtűrés egy szintén kiemelendő szempont. A többszörösen nagyobb gyökértömeg segíti a nagyobb mértékű tápanyagfelvételt, valamint a jobb vízfelvételt.

Zöldségféléket illetően az értékesebbek között – mint például a paprika, paradicsom – tölt be említésre méltó szerepet, de napjainkban már előfordul fűszernövényeknél is, például bazsalikomnál, hogy oltott növényt alkalmaznak.

Az oltás segít elkerülni számos betegséget. Az oltással elkerülhető a Pepino mozaik vírus, és a Verticillium is, valamint nyáron kevesebb kalciumhiányos csúcsfoltosság alakul ki a terméseken.

A paradicsomoltvány esetében a vegetatív tulajdonságokat az alany szolgáltatja, a generatívakat pedig a nemes, ezzel elérve, hogy teljesen megfelelő legyen az oltvány a termesztésre.

Az oltott növény igaz, hogy drágább az oltatlannál, de ha kétszálasra alakítjuk ki, gazdaságosabb lehet, mint a saját gyökerű palánta. Ezt a hollandok példájával támasztották alá, ahol akkor nőtt meg az oltványok használata, amikor olcsóbb lett a két szálra metszhető oltott növény, mint az egyszálas, saját gyökerű palántából két darab.

Az oltás másik hatását paradicsomban a termés tulajdonságaira alapozták. Ebben a vizsgálatban a bogyók keménységére hatott az oltás a generatív fajtáknál, illetve ugyanígy kimutatták kedvező hatását a termések kocsányának tartósságát illetően is. Megfigyelték azt is, hogy a vizsgált töveken nagyobb méretű bogyók teremtek.

Talajjal, talaj nélkül

Nemcsak a talajproblémákra kell gondolnunk, ha oltott növény alkalmazása a téma, ugyanis beszámoltak arról, hogy már talajnélküli termesztésben is jelent meg olyan betegség, mely csak oltvány használatával kerülhető el.

Az oltott állomány hosszúkultúrában, üvegházban lehet a leghatékonyabb megoldás, megfelelő szén-dioxid-ellátottság mellett a megerősödő generatív hatás eredményeképp jobb termésmennyiségre számíthatunk.

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa. Emiatt lehet, hogy a talajnélküli termesztés elterjedésével az oltás visszaszorulása ekkora mértékű lett, hiszen mindkét módon ugyanúgy kiküszöbölhetőek bizonyos növényvédelmi-, vagy talajproblémák.

Oltott növények ültetésével biztosabb, megbízhatóbb állományt létesíthetünk, mivel az alanyfajtákra jellemző erősebb gyökérzet az oltványra is hat. Ezáltal az oltvány gyökérzete jobban ellenáll a stresszhatásoknak (víz, hőmérséklet), valamint jobb lesz a tápanyagfelvétel is.

Ezekből adódóan egy sokkal erősebb, nagyobb növekedési erélyű növényállomány áll rendelkezésünkre. Az oltott növények használatával, ha három ágas metszést alkalmazunk, még az állománysűrűség is csökkenthető, emellett pedig a hidegtűrő gyökérzetnek hála a fűtés is takarékosabb lehet.

Azonban a sok pozitívum mellett számos hátráltató ok is kapcsolódik az oltáshoz, melyek termelői szemmel fontos tényezők lehetnek, ha választás előtt áll egy kertész.

Csányi Dorottya kertészmérnök

dr. Németh Dzsenifer növényvédelmi szakmérnök

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2025. márciusi számában olvasható.

Kiemelt kép forrása: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Fog valaha teremni a magról nevelt avokádó?

2023. január 25. 04:38

Milyen igényei vannak a magról nevelt avokádónak? Fog valaha teremni?

Egy XIX. századi ellenség, a szőlő-gyökértetű (filoxera) – (Viteus vitifolii)

2019. június 27. 11:53

N. Károly kérdése: Kivágtam a szőlőt, a maradványokból kihajtott az alany. Szemölcsszerű képződményeket figyeltem meg rajta. Mi lehet ez?

Burgonya és paradicsom, egy növényen termesztve – izgalmas kísérlet

2024. február 29. 07:10

Vajon lehetséges-e egy növényen egyszerre paradicsomot és burgonyát is termeszteni?

Teleki Zsigmond nyomdokain - szőlőalanyok nemesítése világszínvonalon

2021. május 3. 09:38

Teleki Zsigmond szőlőalany-nemesítésben végzett munkája kimagasló jelentőségű. Fajtái elkerültek a világ szőlőtermesztő országaiba, termesztésbe vonták, több kutatóintézetben tovább szelektálták.