14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Zöldség

Cink, mint nélkülözhetetlen növényi tápanyag

Agrofórum Online

A növény több mint 20 elemből épül fel, ezek közül van, amiből többet (makroelemek), másokból kevesebbet (mezo- és mikroelemek) használ fel táplálkozása során. Ez utóbbiakhoz tartozik a cink, amelyről tudjuk, hogy számos fontos funkciója van a növény életében.

A cinkhiány következtében zavar keletkezhet a szénhidrátszintézisben, ami fokozott mértékű fagyérzékenységet eredményez a gyümölcsfák esetében (téli ágpusztulás), de a zöldségféléknél is rontja a termésbiztonságot (megtermékenyülésben fontos szerepe van, mint a bórnak, meghatározza a pollenek életképességét, fokozza a mikorrhiza kapcsolatot, ami következtében a nehezebben felvehető tápanyagokat mobilizálja, segíti a vízfelvételt, védi a káros szabad gyökök felszámolásával az asszimiláló felületet, stb.).

A cinkhiány jelensége nem mondható nagyon gyakorinak és általánosnak a növénytermesztésben, de egyes fajok, növénycsoportok esetében rendszeresen megfigyelhető. A megjelenés gyakorisága alapján a szakirodalom négy csoportot különböztet meg:

  • nagyon érzékenyek: kukorica, bab, szója, komló, len, szőlő, a gyógynövények közül a ricinus, továbbá a citrusfélék,
  • közepesen érzékenyek: burgonya, cukorrépa, lucerna, hagymafélék, paradicsom, vörös here, gyümölcsfák (alma és körte),
  • kismértékben érzékenyek: zab, árpa, búza, rozs, mustár, borsó, sárgarépa, spárga és több gyógynövény, mint például a menta,
  • nem érzékenyek: többi termesztett növény.

A cinkhiány megjelenési formája nagyon változó, fajonként eltérő, más tápelemhez hasonlóan általános szimptómákat nehéz megállapítani. A szakirodalom szerint a hiánytünetek négy típusba sorolhatók:

  • aprólevelűség, ami a levelek törpenövekedéséből adódik,
  • levélfodrosodás (pl. komlón),
  • ecsetágúság, ami a rövid internódiumok, törpe hajtások képződésének következménye (gyümölcsfákon gyakori tünet) és
  • idősebb és fiatalabb leveleken, a levélerek között megjelenő klorotikus foltok (zöldségfélék).

A levélfoltosodás a növény korától és a hiány mértékétől függően lehet világos, barnás vagy bronz árnyalatú. A kukorica esetében egészen világos, fehérszínűek a legfelső levelek, a búzánál sárgás barna, és az alsóbb leveleken mutatkozik korábban. A főér, súlyos hiány esetén is zöld marad. Levelek elszáradását, lehullását többnyire csak tápanyaghiány-kísérletekben figyelték meg. A cink a fiatalabb levelekben jól mozog, az idősebb levelekből az átépülése lényegesen lassúbb, ebből adódóan a fiatalabb növényi részeken figyelhető meg gyakrabban. A cinkhiányos növény fokozottan érzékeny az intenzív fényre, ebből adódóan a fás szárú növényeknél a tünetek mindig a fa napos oldalán alakulnak ki először, lágyszárú növények esetében gyakoribb a napégés jelenség.

A talajok cinktartalma általában elegendő a növény egészséges fejlődéséhez, hogy mégis előfordul cinkhiány, az inkább az alábbi okokra vezethető vissza:

  • magas talaj pH,
  • savas talajon helytelenül végzett meszezés,
  • 5% feletti talaj-mésztartalom,
  • foszfortúltrágyázás,
  • magas, nehezen bomló szerves anyag tartalom esetén (palántanevelésnél és cserepes dísznövénykultúrákban tőzeg-alapanyagú közeg használata során) és
  • rossz szerkezetű, rögös talajon.

(De! A kukorica intenzív termesztése során, rendszeres, nagy termésátlagok esetén, idővel csökken a talaj cink készlete, ami abszolút hiányhoz is vezethet, mint ahogy megtörténhet intenzív dísznövény- és zöldségkultúrákban, rosszul összeállított tápoldat használata során is.)

A tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, amikor a levélen keresztüli növénytáplálás hatékonyabbnak bizonyul, vagy egyetlen megoldásnak tűnik bizonyos tápanyag-ellátási zavarok, így a cinkhiány megelőzésére, illetve megszüntetésére is. Ilyen eset az, amikor a gyökérzet a cinket a fenti okok miatt nem vagy csak nehezen tudja hasznosítani (relatív tápanyaghiány), a talajon keresztüli felvétele nincs biztosítva.

A legegyszerűbb cink vegyületek, amelyek a vízben is jól oldódnak, mind számításba jöhetnek a lombtrágyázás során, ezek közül a legismertebb és legtöbbet alkalmazott a cink–szulfát. Ára is kedvező más cinkvegyületekhez (lombtrágyákhoz) képest, vízben jól oldódik, a legtöbb permetezőszerrel keverhető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Sonka sütőtök termesztése: a titok, amit kevesen tudnak

2025. szeptember 12. 14:10

Ízes őszi termést szeretne? Mutatjuk, mikor vessen, hogyan készítse elő a talajt, és mivel turbózza fel a sütőtök hozamát!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Mi a haszna a vetésforgónak a kiskertekben?

2020. március 27. 04:37

N. Béláné kérdése: Mi haszna van a vetésforgónak? Kiskerti alkalmazása is ajánlott?

Hogyan veszik fel a növények a tápanyagokat?

2024. szeptember 20. 16:10

Bár a műtrágyákról, tápoldatokról sokat hallunk, talán nem mindenki tudja, hogy mit és hogyan „esznek” a növények. Pedig akár éhen is halhatnak!

Rúgjuk fenéken a hasznos mikrobákat a talajban biostimulátorokkal!

2019. március 20. 11:15

Az AgrOptim növény-aktív biostimuláns hatóanyagtartalma segítségével növeli a fotoszintetikus aktivitást, ezáltal több gyökérnedvet állít elő a növény, ami a mikrobákat odacsalogatva feltárja az addig még nem felvehető formában lévő ásványi anyagokat, tápanyagokat.

A krizantém gondozásának aranyszabályai

2019. november 21. 13:39

A dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően a sokoldalú és változatos krizantémnak sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, és mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is. Mit tehetünk házikert-tulajdonosként azért, hogy margitvirágaink éveken keresztül legszebb pompájukban, egészségesen növekedjenek?