31℃ 19℃
augusztus 12. Klára, Hilária, Diána
Zöldség
Fizetett tartalom

Döbbenetes módon védekezik a paradicsom szárazság esetén

Agrofórum Online

Egy kutatás szerint a paradicsom gyökerében lévő „vízálló” anyag védi a növényt aszály idején.

A növényeknek szükségszerűen alkalmazkodniuk kell a környezetükben bekövetkező változásokhoz, és ennek a folyamatnak legalább olyan gyorsan kell történnie, mint ahogy az éghajlat és az életfeltételeik változnak.

Aszály idején a gyökerek egyfajta biopolimert, úgynevezett szuberint állítanak elő.

A szuberin ismert anyag, a magasabb rendű növények epidermiszének egyik alkotója, erősen víztaszító tulajdonságú, és fő feladata, hogy lassítsa a víz és az abban oldott anyagok mozgását.

A gyökérben megakadályozza, hogy káros anyagok szívódjanak fel a növény felsőbb részeibe, illetve segít kontrollálni, mennyi víz jusson a levelekbe. A szuberin nélkül némi túlzással úgy jutna keresztül a víz a növényen, mint a nyitva hagyott slagon.

Alfa-gép

A szuberint sok növény gyökerében az endodermális sejtek termelik, amelyek az erek falát borítják. Más esetekben viszont, és ilyen a paradicsom is, exodermális sejtekben keletkezik, amelyek közvetlenül a gyökér bőrszövete alatt helyezkednek el.

Az exodermális szuberin szerepét sokáig nem ismerték, de a Kaliforniai Egyetem kutatói a Nature Plans című szaklapban nemrég publikált cikkükben bizonyították, hogy az exodermális szuberin ugyanazt a célt szolgálja, mint az endodermális, és a paradicsom enélkül kevésbé tudna megbirkózni az aszály okozta stresszhatással. Ez a felismerés segíthet a jövőben a szárazságot jobban elviselő növények nemesítésében.

A kutatók most arra a kérdésre keresik a választ, hogy a génállományban hol kódolódik ez a genetikai tulajdonság, és ha ez megjelenik a növényekben, az vajon ellenállóbbá teszi-e.

(Fotó: Katharina N./Pixabay)

Túl sok cukkini? Így dolgozza fel okosan!

2025. augusztus 11. 11:10

Fagyassza, savanyítsa, fermentálja vagy főzze be! A cukkini kreatív tartósításával egész télen élvezheti a nyár ízeit.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Hajtatott zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozása II.

2022. április 7. 04:36

Folytatva a hajtatott zöldségfélék páratartalom-igényéről megkezdett írást, az egyes fajok igényéről és a légnedvesség szabályozásának lehetőségéről szándékozunk információt adni.

Narancssárga, fekete, fehér?! Mini paradicsom új köntösben

2025. június 15. 16:10

A színes mini paradicsomok népszerűsége ugrásszerűen nő Kínában – a vásárlók az ízt, a látványt és a prémium minőséget keresik.

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.