9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Zöldség
Fizetett tartalom

Döbbenetes módon védekezik a paradicsom szárazság esetén

Agrofórum Online

Egy kutatás szerint a paradicsom gyökerében lévő „vízálló” anyag védi a növényt aszály idején.

A növényeknek szükségszerűen alkalmazkodniuk kell a környezetükben bekövetkező változásokhoz, és ennek a folyamatnak legalább olyan gyorsan kell történnie, mint ahogy az éghajlat és az életfeltételeik változnak.

Aszály idején a gyökerek egyfajta biopolimert, úgynevezett szuberint állítanak elő.

A szuberin ismert anyag, a magasabb rendű növények epidermiszének egyik alkotója, erősen víztaszító tulajdonságú, és fő feladata, hogy lassítsa a víz és az abban oldott anyagok mozgását.

A gyökérben megakadályozza, hogy káros anyagok szívódjanak fel a növény felsőbb részeibe, illetve segít kontrollálni, mennyi víz jusson a levelekbe. A szuberin nélkül némi túlzással úgy jutna keresztül a víz a növényen, mint a nyitva hagyott slagon.

Alfa-gép

A szuberint sok növény gyökerében az endodermális sejtek termelik, amelyek az erek falát borítják. Más esetekben viszont, és ilyen a paradicsom is, exodermális sejtekben keletkezik, amelyek közvetlenül a gyökér bőrszövete alatt helyezkednek el.

Az exodermális szuberin szerepét sokáig nem ismerték, de a Kaliforniai Egyetem kutatói a Nature Plans című szaklapban nemrég publikált cikkükben bizonyították, hogy az exodermális szuberin ugyanazt a célt szolgálja, mint az endodermális, és a paradicsom enélkül kevésbé tudna megbirkózni az aszály okozta stresszhatással. Ez a felismerés segíthet a jövőben a szárazságot jobban elviselő növények nemesítésében.

A kutatók most arra a kérdésre keresik a választ, hogy a génállományban hol kódolódik ez a genetikai tulajdonság, és ha ez megjelenik a növényekben, az vajon ellenállóbbá teszi-e.

(Fotó: Katharina N./Pixabay)

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

Paradicsomból COVID–19 vakcinát?

2024. január 23. 11:40

Üzbég tudósok létrehoztak egy ehető COVID–19 vakcinát, amelyet a közönséges paradicsomból szintetizáltak TOMAVAC néven.

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8. 12:23

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal?

2022. október 31. 04:37

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal? Beérhet még?

Paradicsomszkennelő kerülhet forgalomba Hollandiában

2019. augusztus 4. 14:33

A jövőben a gépet fel lehet használni a betegség jeleinek azonosítására is, mivel észleli a foltosodást a növények levelein és a termésen.