13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Zöldség
Fizetett tartalom

Döbbenetes módon védekezik a paradicsom szárazság esetén

Agrofórum Online

Egy kutatás szerint a paradicsom gyökerében lévő „vízálló” anyag védi a növényt aszály idején.

A növényeknek szükségszerűen alkalmazkodniuk kell a környezetükben bekövetkező változásokhoz, és ennek a folyamatnak legalább olyan gyorsan kell történnie, mint ahogy az éghajlat és az életfeltételeik változnak.

Aszály idején a gyökerek egyfajta biopolimert, úgynevezett szuberint állítanak elő.

A szuberin ismert anyag, a magasabb rendű növények epidermiszének egyik alkotója, erősen víztaszító tulajdonságú, és fő feladata, hogy lassítsa a víz és az abban oldott anyagok mozgását.

A gyökérben megakadályozza, hogy káros anyagok szívódjanak fel a növény felsőbb részeibe, illetve segít kontrollálni, mennyi víz jusson a levelekbe. A szuberin nélkül némi túlzással úgy jutna keresztül a víz a növényen, mint a nyitva hagyott slagon.

Alfa-gép

A szuberint sok növény gyökerében az endodermális sejtek termelik, amelyek az erek falát borítják. Más esetekben viszont, és ilyen a paradicsom is, exodermális sejtekben keletkezik, amelyek közvetlenül a gyökér bőrszövete alatt helyezkednek el.

Az exodermális szuberin szerepét sokáig nem ismerték, de a Kaliforniai Egyetem kutatói a Nature Plans című szaklapban nemrég publikált cikkükben bizonyították, hogy az exodermális szuberin ugyanazt a célt szolgálja, mint az endodermális, és a paradicsom enélkül kevésbé tudna megbirkózni az aszály okozta stresszhatással. Ez a felismerés segíthet a jövőben a szárazságot jobban elviselő növények nemesítésében.

A kutatók most arra a kérdésre keresik a választ, hogy a génállományban hol kódolódik ez a genetikai tulajdonság, és ha ez megjelenik a növényekben, az vajon ellenállóbbá teszi-e.

(Fotó: Katharina N./Pixabay)

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

Oltással védhető az uborka a cinkstressz ellen

2025. október 16. 07:10

Új kutatás bizonyítja: a megfelelő alanyra oltott uborka jobban bírja a cinkhiányt és a fémtoxicitást is.

Cékla kisokos: így választja ki a legjobbat!

2025. október 14. 08:10

A cékla igazi őszi vitaminforrás – de csak akkor, ha jól választjuk ki. Mutatjuk, mire figyeljünk a piacon!

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!

Jelentős áttörést értek el a paradicsom barna termésráncosodás vírus elleni küzdelemben

2021. június 2. 07:41

A 2017 óta zajló kutatás-fejlesztési időszak erőfeszítéseit követően a TomaTech-nek sikerült meghatározni olyan DNS-markereket, amelyek a vírussal szembeni rezisztenciáért felelősek.

Milyen módszerekkel védekezhetünk sikeresen a paradicsomvész ellen?

2019. február 22. 08:01

K. Anikó kérdése: Változó sikerrel harcolok a paradicsomvész ellen évek óta. Van-e valami új eljárás, módszer, ami segítené a védekezés sikerét?

Végre: az embernél jóval gyorsabban dolgozó betakarító robot született

2023. november 11. 09:10

A Four Growers a közelmúltban uborkaszedéssel bővítette a betakarító robotja tudástárát. Ez a Four Growers betakarító robotjának legújabb fejlesztése, amely egyike az első olyan gépeknek, amelyek az embernél már lényegesen gyorsabban tudnak dolgozni.