Zöldség

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVII. – Étkezési paprika hajtatása, III. rész

Agrofórum Online

A paprika ápolása kevesebb munkával jár, mint a paradicsomé, de a támrendszer mellett nevelté hasonlít a paradicsomhoz, rendszeresen kell a zsineghez rögzíteni, oldalhajtásait metszeni, esetleg levelezni. Az igényes paprika számára a kedvező környezeti feltételek megteremtés nehéz feladat, megvalósítani a fény- és hőviszonyokkal összehangolt vízellátást, párásítást és tápanyag-utánpótlást, ami nagy kihívás minden kertész számára.

Fitotechnikai munkák

A támrendszer nélküli, bokor jellegű termesztés különösebb növényápolási munkát nem igényel. Növényvédelmi szempontból fontos a beteg, sérült levelek eltávolítása és megsemmisítésük. Hasonlóan kell eljárni a termésekkel is, ami nemcsak a fertőzések terjedésének megelőzése miatt fontos, a piacképtelen bogyók eltávolításával a felesleges terheléstől is megszabadítjuk a növényt.

A támrendszer melletti paprika hajtatása már több munkával jár, és nagyobb figyelmet igényel. Az ültetés utáni első és fontos feladat a növény tartózsineghez történő rögzítése. Laza hurkot kötünk a szárra – számolva vastagodásával – és a tartózsineget sem szabad megfeszíteni a növény és a tartóhuzalok között.

Miután kifejlődött az első elágazás, a virág után gyengébb villát letörjük, az erősebbeket a zsineghez igazítjuk. Egy hét után az újabb oldalhajtásokat 10-15 cm-re visszatörjük, és csak a főhajtást engedjük továbbnőni, amit a továbbiakban gondosan a zsineghez igazítunk. Kezdetben a metszés több figyelmet igényel, de később az oldalhajtások lassabban nőnek, csak a főhajtást kell folyamatosan a zsineghez tekerni (1. kép).

A paprika metszése szakértelmet és nagy figyelmet igényel
1. kép: A paprika metszése szakértelmet és nagy figyelmet igényel

Úgy alakítsuk a növény terhelését, hogy mindig legyenek rajta virágok, éppen bekötött termések, szedésre még alkalmatlan, de fejlődésben lévő bogyók, és szedésre alkalmas paprikák. Túl sok termés meghagyásával visszafogjuk a növényt, leáll a növekedése, az új virágokat és terméskezdeményeket ledobja.

Metszés alkalmával ügyeljünk arra, hogy beteg, mindenekelőtt vírusos tövekne legyenek az állományban, mert metszéskor, a hajtások eltávolításakor a kezünkkel a betegséget terjesztjük. 

Ökotechnikai munkák

Öntözésére az időjárás pontos ismerete nélkül nem lehet menetrendet vagy receptet adni, azonban van néhány általános szabály, aminek betartása feltétele az eredményes hajtatásnak. A palántázást követő beiszapolás után mérsékelni kell az öntözést, „meg kell vonni” a paprikától a vizet, egészen az első 2-3 terméskötés megjelenéséig.

Ellenkező esetben ledobhatja a virágokat, gyökérzete pedig csak a talajfelület közelében alakul ki, aminek káros következményét júniusban, júliusban, a nagy melegek idején figyelhetjük meg, nem tud a növény kellő vízmennyiséget felvenni a meleg, esetleg túlforrósodott talajból.

A téli, kora tavaszi hónapokban heti 8-10 mm-es vízmennyiség fedezi a növény igényét. Április végétől, májustól fokozatosan emelni kell a vízadagokat és az öntözések számát, a nyári melegek idejére, homoktalajon szükség lehet a napi 1-2 mm-es párásító öntözés mellett a heti háromszori 25-30 mm-es vízpótló öntözésre.

Amennyiben lehetséges reggel öntözzünk, a déli órákban felmelegedett növényeken a hideg víz esetleg perzselést okozhat. Az esti öntözéssel a fertőző betegségek elterjedését segítjük, ugyanis este a növény nem tud felszáradni, éjjel nedves marad a lombozat, ami a gombák, baktériumok szaporodásának kedvez.

Az alulról történő öntözés (csepegtető és szivárogtató rendszerek) – hasonló okok miatt, mint a reggeli öntözés – növény-egészségügyi szempontból előnyösebb.

Lehetőség szerint olyan vizet használjunk öntözésre, amelynek hőmérséklete közel azonos a léghőmérsékletével, legalább 14-18 °C-os legyen – ugyanakkor csepegtető öntözésnél a vízhőmérsékletnek nincs jelentősége.

Trágyázás

A fejtrágyázás kezdetét az első termések kötődéséhez igazítjuk. Miután 2-3 kifejlett termés van a növényen, már nem kell félni a túlzott növekedéstől, a terméselrúgástól, a műtrágyát kis adagokban rendszeresen szórhatjuk a növény alá. Nitrogénből egy-egy alkalommal 5 g/m2 hatóanyagnál többet ne adjunk, káliumból (K2O) legfeljebb 10-15 g/m2-t.

Előnyösebb az oldat formájában történő trágyázás, ilyenkor 0,2-0,3%-os töménységű tápoldatot készítsünk, ami a növényre nézve veszélytelen, még az érzékeny paprikánál sem okoz perzselést.

Kedvezőbb hatásúak az úgynevezett komplex tápoldatozó műtrágyák, amelyek vízben tökéletesen oldódnak, és a növény számára valamennyi fontos tápelemet tartalmazzák. A paprika, különösen a fehér termésű fajták érzékenyek a mikroelemhiány-betegségekre (bór, cink, vas).

A páratartalom hatásai

A páratartalom szabályozásával nemcsak a növényt érő káros hatások mérsékelhetők vagy éppenséggel elkerülhetők, jó lehetőség is egyben a kertész kezében a fiziológiai és technológiai folyamatok irányítására, a vegyszertakarékos és vegyszermentes növényvédelem gyakorlati alkalmazására. A párás és a száraz, valamint az erősen ingadózó páratartalom zöldségnövényekre gyakorolt hatásait az alábbiakban lehet összefoglalni:

Magas (szélsőségesen magas) páratartalom hatásai:

  • Intenzívebb vegetatív növekedés,
  • rosszabb termékenyülés,
  • elhúzódó tenyészidő,
  • lassúbb tápanyagfelvétel és csökkenő transzspiráció,
  • színanyagok lassúbb kialakulása, vagy a színesedés elmaradása,
  • rosszabb tárolhatóság és pultállás (pulton-tarthatóság),
  • gombás és baktériumos eredetű betegségek fokozott mértékű fertőzése és
  • élettani betegségek kialakulása, pl. vízkórság, szárrepedés, termésrepedés.

Alacsony (túl alacsony) páratartalom következményei:

  • Vegetatív növekedés lassulása,
  • generatív jelleg kialakulása,
  • kisebb lombozat, apróbb levelek képződése,
  • kényszerérés,
  • fénytelen termések (pl. paprika, paradicsom, padlizsán),
  • sztómák (légzőnyílások) záródása következtében lassúbb tápanyagfelvétel,
  • néhány kártevő (pl. atkák) és gombás betegség (pl. lisztharmat) fertőzésének fokozódása, illetve
  • szövetek gyorsabb elöregedése (fásodás, pudvásodás, rostosodás).

Erősen ingadózó páratartalomból adódó fejlődési zavarok:

  • Káros stressz hatások bekövetkezése,
  • virág- és terméselrúgás,
  • csökkenő betegségekkel szembeni ellenállás, valamint
  • bogyók, termések repedése és deformációja.

Téli és kora tavaszi hónapokban általában a magas páratartalom jelent gondot, sokszor a szellőzők nyitásával sem lehet a kívánt mértékben csökkenteni, tekintettel arra, hogy a szabadban is a 90%-os, vagy a feletti a légnedvesség.

Késő tavasszal és nyáron ritkán a magas, sokkal inkább a száraz levegőből adódó megtermékenyülési és minőségi gondok okoznak nehézséget. A gyakori, napjában többszöri, kis vízadagú, 1-2 mm-es öntözéssel a kívánt páratartalom biztosítható.

Gombák és baktériumok

Gondot ilyen esetben a gombás és baktériumos betegségek fellépésének fokozott veszélye jelenthetné, de azzal, hogy csak a talaj felületét nedvesítjük, a fertőzés megvalósulása csökkenthető.

Apaprika valamivelalacsonyabb páratartalmat igényel, mint a kabakosok, a termésképzés idején csupán 70-80%-ot. Túl alacsony páratartalom esetén fénytelen termések fejlődnek.

Magas nappali (25-26 °C feletti) hőmérsékletet követően az éjszakai, magas páratartalom (90-95%) kedvező hatással van a bogyók tömegére, az így felvett víz, a transzspiráció akadályoztatása miatt, a bogyókban halmozódik fel, ezzel növelve a súlyukat.

Májustól szeptemberig a minőség miatt nélkülözhetetlen a párásítás. A fehér (TV) fajtatípusok és a kaliforniai paprikák páratartalom igénye magasabb, és a légnedvesség iránti érzékenységük nagyobb, mint a hegyes fajtáké.

Nagy szárazságban, de az erősen ingadozó páratartalom hatására is a termésen hajszálvékony repedések keletkeznek, amelyek rontják a bogyó fényét, elősegítik a kórokozók megtelepedését (2. kép).

Ingadozó páratartalom következtében apró repedések keletkezhetnek a termésen
2. kép: Ingadozó páratartalom következtében apró repedések keletkezhetnek a termésen

Még télen, kora tavasszal és késő ősszel igyekszünk a fényt maximálisan kihasználni, addig a nyári hónapokban a paprika árnyékolásáról kell gondoskodni. A tűző nap következtében gyakori a napégés, a levelek perzselődése (3. kép).

Napégés paprikán, ami raschel háló alkalmazásával megelőzhető
3. kép: Napégés paprikán, ami raschel háló alkalmazásával megelőzhető

Fóliák és üvegházaknál lehetőség van a héjazat (üveg vagy fólia) festésére és árnyékoló hálók kifeszítése. Eddigi vizsgálatok szerint előnyösnek bizonyult a duplán vagy háromszoros rétegben kifeszített sárga és sárgás-vörös raschel hálók használata, de más színezésűek is (pl. zöld) jelentős védelmet nyújt a káros napsugárzással, a túlzott felmelegedéssel szemben.

Az árnyékolók alatt kedvezőbb (kisebb) volt az éjszakai és a déli hőmérséklet közötti ingadozás, magasabb volt a levegő páratartalma. Az árnyékolók kedvező hatásának tudható be, hogy használatukból adódóan ritkábban fordult elő kényszerérés.

Légköri aszály idején hálók alatt magasabb volt a légnedvesség, mint a szabadban. Ennek következtében jobban kötött a paprika, fényesebbek lettek a bogyók, nem jelentkeztek a termések felületén gyakran tapasztalható apró hajszálrepedések.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zöldhagyma hajtatása: fólia alatt a fagyot is elviseli

2024. december 11. 11:10

Vannak, akik már ősszel talajba duggatják, és a tél folyamán fóliát húznak rá, a hideg, nagyobb fagyok beállta előtt fóliával betakarják.

Növénytermesztés egész évben: így építsünk walipinit!

2024. december 11. 06:40

A hagyományos, felszín feletti üvegházakkal ellentétben a walipini üvegház a föld természetes szigetelését és a napenergiát használja.

16 zöldség, amit télen is termeszthetünk

2024. december 5. 06:40

A tartós hideg hatására a növények anyagcseréje lelassul, és a cukor, valamint más ízanyagok a levelekben, gyökerekben és gumókban halmozódnak fel.

Fóliasátrak saját célú zöldségellátásra, II. rész – Fóliatípusok, tartozékaik, építésük és üzemeltetésük

2024. december 4. 11:40

Építésnél ügyeljünk arra, hogy a széllel, viharokkal szembeni biztonságot csak a tökéletesen megfeszített fólia adja!

Fóliák hasznosítása, V. – Burgonya hajtatás

2024. február 16. 16:40

A burgonya a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye, termelési volumenben csak a rizs és a búza előzi meg.

Hogyan lehet időben felkészülni a hideg tavaszi éjszakákra?

2024. április 8. 15:10

Bár az év ezen időszakában már előbújnak a tavaszi napsugarak, a hőmérséklet esténként és éjszaka még mindig jelentősen visszaeshet. A termesztőknek ezt figyelembe kell venniük – de pontosan hogyan?

Fóliasátrak saját célú zöldségellátásra, II. rész – Fóliatípusok, tartozékaik, építésük és üzemeltetésük

2024. december 4. 11:40

Építésnél ügyeljünk arra, hogy a széllel, viharokkal szembeni biztonságot csak a tökéletesen megfeszített fólia adja!

Fóliák hasznosítása, IV. – Hajtatott karalábé termesztése

2024. február 13. 16:40

Főnövényként nem, vagy csak ritkán, de paprika, paradicsom és uborka előnövényeként gyakran hajtatják a káposztaféléket (kínai kelt, fejes káposztát, kelkáposztát, karfiolt), a legjelentősebb növénynek ilyen tekintetben karalábé számít. Területét tekintve a fejes saláta és a hónapos retek után a harmadik legnagyobb felületen termesztett előnövény a fóliák alatt.