A közismert narancsszínű sütőtökfélék közül a kanadai sütőtök (Cucurbita maxima var. Hubbard) kisebb méretű, édesebb, lisztesebb húsú változat. Bár neve Kanadára utal, eredete Dél-Amerikába nyúlik vissza, onnan került Észak-Amerikába, majd Európába.
Hazánkban főként „Hokkaido” vagy „orange” néven ismert fajtái terjedtek el, de a kifejezés több, hasonló jellegű, narancsszínű tököt is lefed.
Mivel tud többet, mint a hagyományos sütőtök?
A kanadai sütőtök előnye a kisebb méret (általában 1-2 kg), a vékonyabb héj, amely akár hámozatlanul is megsüthető, és a rendkívül édes, gesztenyés ízű húsa. Nemcsak sütéshez ideális, hanem krémlevesekhez, pürékhez, gyerekételekhez és vegetáriánus fogásokhoz is kiváló.
Ráadásul a tárolhatósága is kimagasló: hűvös, szellős helyen akár 3-5 hónapig is megőrzi minőségét, így szezon után is hasznos alapanyag lehet.
Igénytelen, de bőtermő
A kanadai sütőtök meleg- és napfényigényes növény, amely jól fejlődik laza, tápanyagban gazdag talajon. Vetését április végén, május elején végezzük, fészekbe. Egy tőnek nagy hely kell – legalább 1,5-2 méter sortávolsággal számoljunk. A komposzttal dúsított talajt és a rendszeres vízellátást meghálálja, de rövidebb aszályos periódusokat is jól átvészel.

A hosszú tenyészidő (120-140 nap) miatt korai kiültetéssel, előneveléssel vagy fólia alatti hajtatással érdemes próbálkozni.
Növényvédelem és betakarítás
A leggyakoribb veszélyt a lisztharmat, a levélmozaik vírus és a talajból támadó gombás betegségek jelentik. Fontos a vetésforgó, a megfelelő tőtávolság, és a rendszeres levélállapot-ellenőrzés. A terméseket szeptember végén–október elején, a teljes beérés után, a kocsány megfásodása és a héj keményedése után érdemes szedni. Sérülésmentesen, száraz időben betakarítva hosszabban eltartható.
Van helye a kertben és az asztalon is
A kanadai sütőtök nemcsak szántóföldi kultúraként, hanem kiskerti vegyes ágyásokban is sikeresen termeszthető. Dekoratív levelei és élénk színű termései miatt látványelemként is megállja a helyét. Ráadásul teljes értékű élelmiszer: rostban, béta-karotinban, B-vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, így az egészségtudatos étkezés fontos eleme lehet.
Képek: Pixabay.