16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség

Gesztenyeízű tök a kertből: bemutatkozik a Hokkaido

Agrofórum Online

A közismert narancsszínű sütőtökfélék közül a kanadai sütőtök (Cucurbita maxima var. Hubbard) kisebb méretű, édesebb, lisztesebb húsú változat. Bár neve Kanadára utal, eredete Dél-Amerikába nyúlik vissza, onnan került Észak-Amerikába, majd Európába.

Hazánkban főként „Hokkaido” vagy „orange” néven ismert fajtái terjedtek el, de a kifejezés több, hasonló jellegű, narancsszínű tököt is lefed.

Mivel tud többet, mint a hagyományos sütőtök?

A kanadai sütőtök előnye a kisebb méret (általában 1-2 kg), a vékonyabb héj, amely akár hámozatlanul is megsüthető, és a rendkívül édes, gesztenyés ízű húsa. Nemcsak sütéshez ideális, hanem krémlevesekhez, pürékhez, gyerekételekhez és vegetáriánus fogásokhoz is kiváló.

Ráadásul a tárolhatósága is kimagasló: hűvös, szellős helyen akár 3-5 hónapig is megőrzi minőségét, így szezon után is hasznos alapanyag lehet.

Igénytelen, de bőtermő

A kanadai sütőtök meleg- és napfényigényes növény, amely jól fejlődik laza, tápanyagban gazdag talajon. Vetését április végén, május elején végezzük, fészekbe. Egy tőnek nagy hely kell – legalább 1,5-2 méter sortávolsággal számoljunk. A komposzttal dúsított talajt és a rendszeres vízellátást meghálálja, de rövidebb aszályos periódusokat is jól átvészel.

Akár hámozatlanul is megsüthető

A hosszú tenyészidő (120-140 nap) miatt korai kiültetéssel, előneveléssel vagy fólia alatti hajtatással érdemes próbálkozni.

Növényvédelem és betakarítás

A leggyakoribb veszélyt a lisztharmat, a levélmozaik vírus és a talajból támadó gombás betegségek jelentik. Fontos a vetésforgó, a megfelelő tőtávolság, és a rendszeres levélállapot-ellenőrzés. A terméseket szeptember végén–október elején, a teljes beérés után, a kocsány megfásodása és a héj keményedése után érdemes szedni. Sérülésmentesen, száraz időben betakarítva hosszabban eltartható.

Van helye a kertben és az asztalon is

A kanadai sütőtök nemcsak szántóföldi kultúraként, hanem kiskerti vegyes ágyásokban is sikeresen termeszthető. Dekoratív levelei és élénk színű termései miatt látványelemként is megállja a helyét. Ráadásul teljes értékű élelmiszer: rostban, béta-karotinban, B-vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, így az egészségtudatos étkezés fontos eleme lehet.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek?

2023. június 5. 04:37

Segítségüket szeretném kérni. Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek? Hogyan védekezzünk ellenük?

Mi okozza a sütőtök foltosodását, penészedését?

2024. január 10. 04:38

Penészesednek a saját nevelésű sütőtökök, a kisméretű parázstökről van szó. Kör alakú penészpöttyök, foltok vannak a héján. Ezt mi okozza?

Szeretettel keverve: fűszerek a téli levertség ellen

2024. január 6. 17:10

Előttünk van még számtalan hideg, nyirkos, sőt ködös januári, februári nap. Jó páran szaunázással védekeznek, mások kellemes éghajlatú vidékek felkeresésével, és akadnak olyanok is szép számmal, akik előszeretettel fogyasztanak ilyenkor fűszereket és illatos meleg italokat. Ez utóbbiaknak teljes szívből ajánlom a Fűszeres Lány termékeit.

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12. 08:18

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.