8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség

Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei (I.)

Agrofórum Online

2010-ben gyökérzöldségfélék (sárgarépa, petrezselyem, paszternák, zeller, cékla, retek) területe megközelítőleg 4 000 ha volt, 2018-ban 2 000 ha. Láthatóan a két legjelentősebb növénynek, a sárgarépának és a petrezselyem gyökérnek a területe évek óta - mint a többi gyökérzöldségnek is – folyamatosan csökken. Az éves termésmennyiség 140-150 000 tonna, amiből a termesztési színvonalra nehéz következtetni, mivel egyaránt tartalmazza a lényegesen kisebb átlagtermést jelentő korai répát és petrezselyem gyökeret, valamint a többszörös termésmennyiséget adó ipari és tárolási termesztés eredményeit.

Kereslet lenne nagyobb mennyiségre is a tartósítóipar részéről sárgarépából és petrezselyemből, de a szerződési árak és az átvétel körüli anomáliák sok esetben lanyhuló termesztési kedvet váltanak ki a gazdák részéről. Viszonylag kiegyenlített a hajtatott és átmeneti takarásos (váznélküli fólia, síkfólia, fátyolfólia) retek, sárgarépa és petrezselyem termesztése (kb. 500-600 hektár), ami adódik a kevésbé változó piacból is.

Megindult egy jelentős termesztési koncentráció, ami elsősorban az ipari és a tárolási sárgarépára és gyökérpetrezselyemre jellemző, ezekben a gazdaságokban jelentős javulás tapasztalható a technológia színvonalában (öntözés, okszerű trágyázás, integrált növényvédelem). Bár a nagymértékben szűkülő növényvédő szer választék, időnkét kifejezetten akadálya a termesztésnek, talán mégis kijelenthető, hogy a szélesebb körben értelmezett abiotikus (nem fertőző) tényezők (pl. kedvezőtlen időjárás, talajhibák stb.) nagyobb mértékben okoznak minőségi károkat és terméskiesést, mint a patogén okok (gombás, baktériumos, vírusos betegségek és kártevők).

A növénytermesztésben gyakran tapasztalható sekély talajművelés – aminek egyes években következménye a súlyos belvízhelyzet is – a zöldségfélék közül leginkább a gyökérzöldségeket sújtja. Az olcsóbb sekélyművelést – különösen a mélyen gyökeresedő növényeknél, így az ipari és tárolási sárgarépánál, valamint a petrezselyem gyökérnél – át kell értékelni!

Amennyiben a talajművelő eszköz vizet át nem eresztő réteget gyúr a talajban, úgy a száraz és csapadékos idényben egyaránt nagy a kockázata a tárcsatalp-tömörödésnek és az eketalp-betegségnek.

A gyökérzöldségféléket – ellentétben a burgonyával, a kabakosokkal és a káposztafélékkel nem soroljuk a talaj minőségével szemben különös igényeket támasztó fajok közé, amelyeket a lehetőségekhez mérten, minden esetben a szerves-trágyázott vetésforgószakaszban javaslunk elhelyezni. Mégis számos fejlődési rendellenesség vezethető vissza a rossz szerkezetű termesztőközegre, mindenekelőtt a felületesen, sekélyen elvégzett őszi talajművelésre. A petrezselyem esetében gyakrabban, de a sárgarépánál is felfedezhető termőtest-torzulás (1. ábra), amit okozhat gyomirtó szer maradvány, helytelenül alkalmazott készítmény is, valamint fonálféreg-fertőzés is, de döntően a rögös, sekélyművelésű talajnak tulajdonítható.

1. ábra: Termésdeformáció sárgarépa termésen

Öntözetlen területeken, száraz évjárt esetén, 45-50 KA értéknél kötöttebb talajokon ugrásszerűen megnő az úgynevezett „szegletes termés”-ek aránya, ilyen esetben a répatest keresztmetszete nem kerek, hanem lapos, „szegletes” lesz. Ipari répák esetében nem, de friss fogyasztásra szánt árunál jelentős értékcsökkenést okoz.

Az apró olajos magvak, mint a petrezselyemé vagy a sárgarépáé, optimális feltételek mellett is vontatottan kelnek, aminek alapvető oka, hogy lassan veszik fel a vizet, hosszú idő alatt duzzadnak meg. A rossz minőségű magágy, a cserepesedésre hajlamos talajfelület, nem egyszer a mély vetés tovább rontja a kelési esélyüket. Szántóföldi növényekkel kombinált vetésforgókban ritkábban, zöldséges forgóban gyakrabban előfordul, hogy a magas induló-tápanyagtartalom is – például nagy adagú starter trágya (magas EC) – hozzájárul az elhúzódó, esetenként gyenge, hiányos keléshez.

2. ábra: Összecsavarodott termések a túl sűrű vetés következményei

Termesztés-technológiai hibából ered a termések összecsavarodása. A túl sűrű és az egyenetlen vetés következménye, többnyire kézi vetés esetén, kisüzemekben fordul elő (2. ábra).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.