Zöldség

Intenzíven termesztett fűszerpaprika tápanyagellátása, II.

Agrofórum Online

Hiba, hogy a fűszerpaprika tápanyagellátása kapcsán legtöbbször csak a trágyaszükséglet kerül szóba. A tápanyagok-megválasztása, megosztása, kijuttatása, a tápanyagellátás időzítése, valamint a bemunkálás egymással szorosan összefüggő elemei a trágyázási rendszernek, mint ahogy maga a tápanyag-utánpótlás is szerves része a termesztéstechnológiának.

Tápanyagok megválasztása

Alaptrágyának monoműtrágyák mellett a kombinált és a komplex készítmények egyaránt számításba jöhetnek, döntő, hogy összetételük (tápelem-arányuk) illeszkedjen a talaj tápanyag-tartalmához és a növény tápanyag-igényéhez („mint kulcs a zárba”).

Alaptrágyaként ősszel nitrogént csak a pentozán hatás megelőzése miatt adunk (!) – választáskor figyelembe veendő a talaj pH értéke és mésztartalma.

Foszfor pótlására leginkább a szuperfoszfát, mint monotrágya jöhet számításba, ezzel nem kizárva sok szántóföldi növénynél is alkalmazott összetett PK és NPK készítményt.

Kálium műtrágyák esetében szükséges megemlíteni a paprikanövény klórérzékenységét. Tapasztalat az, hogy alaptrágyának adva a kálisók (kálium kloridok) klórtartalma nem okoz növénytoxikus hatást, a klór a téli csapadék hatására a gyökérzóna alá mosódik, ezért alaptrágyaként adva – főleg laza talajon – nem okoz káros hatást. Indító és fejtrágyának viszont előnyösebbek a káliumnak a klórmentes szulfát vagy a nitrát sói.

Magnéziumtrágyázás

A magnéziumtrágyázás fűszerpaprikára gyakorolt kedvező hatását számos kísérlettel sikerült bizonyítani, az eredményeket a termesztési gyakorlat is igazolta. A magnéziumos N és P műtrágyák esetén a feltüntetett magnéziumtartalom mindössze 1-2 %, általában nem elegendő a magnéziumszegény talajok feltöltésére, ebből a célból a nagyobb magnéziumtartalmú kálimagnéziák (pl. K:Mg = 30:10%) jöhetnek számításba.

Sokak a magnéziumtrágyázás hallatán egy mikroelem-lombtrágyázásra gondolnak, pedig a fűszerpaprika fentiekben részletezett fajlagos magnéziumigénynek egyszeri levélen keresztüli kezeléssel nem lehet eleget tenni.

Lombtrágyázás

A lombtrágyázás, mint kiegészítő trágyázás jöhet számításba, az alapvető megoldást a talajba juttatott trágya jelentheti. (Meg kell említeni, hogy hazai talajaink nagyobb része magnéziummal jól ellátott, és gyakran az öntözővizek is sokat tartalmaznak belőle.)

A trágya kiválasztásakor a magnéziumsó összetételét (magnéziumnitrát, -klorid, -szulfát, -karbonát), oldhatóságukat, és a talaj pH-t kell figyelembe venni. Míg a dolomit és egyéb magnézium-karbonát tartalmú műtrágyák csak savanyú közegben fejtik ki hatásukat, addig a szulfát és a nitrát típusúak a talaj kémhatásától független is érvényesülnek, jól oldódnak.

Lombtrágyának – alacsony só-indexük miatt – perzselés veszélye nélkül, nagyobb adagban is adhatók. A keserűsó (MgSO4) növényvédő szerekkel is jól keverhető, 0,5%-os töménységben levélre a perzselés veszélye nélkül permetezhető, bár a gyártók és a forgalmazók 5%-os koncentrációt is javasolnak a zöldségféléknél, így a fűszerpaprika esetében is. Termesztői tapasztalat alapján jobb hatásúnak mondható és hatékonyabb a többszöri, de hígabb koncentráció (0,5%) alkalmazása.

Adjunk vasat is

A vas mint növényi tápelem átmenet a makro- és mikroelemek között, hatását tekintve inkább a mikroelemek csoportjába sorolható, viszont a növényben mérhető mennyisége alapján a makroelemekhez, azaz a növényekben a nagyobb mennyiségben felhalmozódó elemekhez áll közelebb.

Termőtalajok vastartalma általában magas, talajtípustól függően 0,5-5% között változik, de a jól oldható és növények által felvehető vastartalom ennél lényegesen kevesebb, aminek mennyiségét elsősorban a kémhatás és az oxidációs-redukciós talaj-viszonyok (talaj levegőzöttsége) határozzák meg.

Savanyú kémhatás esetén a talaj vasvegyületei jobban oldódnak, a pH emelkedésével (lúgosabb közegben) az oldékonyság csökken. Levegőtlen talajban a vas a növények által nehezebben felvehető vas III (Fe3+) ionná alakul át, míg az oxidációs viszonyok javulásával a könnyebben felvehető vas II ionnak (Fe2+) képződése az intenzívebb.

A nem ritkán fűszerpaprikán is tapasztalható vashiány általában a relatív hiány kategóriába tartozik, amikor van elegendő vas a talajban, csak a felvételét a magas mésztartalom (~5% felett), illetve a talaj tömörödése, túlöntözések alkalmával a talaj levegőtlensége okozza.

A növényen belüli mozgására jellemző, hogy elsősorban akropetálisan (gyökértől a hajtás irányába) vándorol, ebből adódóan a hiányával járó klorotikus tünetek is a legfiatalabb részeken, a hajtásokon jelentkeznek (1 kép).

1. kép: Tömör, levegőtlen talajon jelentkezik a vashiány

Vasklorózis gyógyítására, vagy megelőzésére számításba jönnek a vastartalmú lombtrágyák. Így a régóta alkalmazott és jól bevált, olcsó vasgálic (vasszulfát) és a sajátos szerkezetű vas-kelátok, vas-komplexek, amelyek vízoldhatóságuknak és stabilitásuknak köszönhetően talaj- és lombtrágyázásra is egyaránt alkalmasak. Az erősen meszes talajokon a vashiányt megszüntetni nehéz, igazán hatásos és gyors megoldás nincs, ilyen talajon a fűszerpaprika termesztése nem javasolt!

Ritka a kénhiány

Ként a növényekben felhalmozódó mennyisége alapján, a hatodik legfontosabb tápelemként tartjuk számon. Hiánya, ami kismértékben hasonlít a nitrogénéhez – azzal a különbséggel, hogy kezdetben a fiatalabb leveleken mutatkozik – a fűszerpaprikán ritkán fordul elő.

Szerves anyagban szegény homokon és intenzív termesztésben, rosszul összeállított tápoldat használata esetén alakul ki legfeljebb. Magában ként trágyázás céljából nem adunk, noha a növényvédelemben gyakran kerül sor gombás betegségek és atkák ellen kénnel történő permetezésre és porozásra.

A növények kénigényét más tápelemek kísérőanyagaként visszük a talajba, illetve a tápoldatba. Sok kén van a kálium trágyákban, amennyiben a káliumot káliumszulfát  formájába visszük a tápoldatba, vagy kénsavas kálival fejtrágyázunk, nem kell a hiányával számolni. A foszfortrágyázásra általánosan használt szuperfoszfát is tartalmaz 12-14% ként, ami abból adódik, hogy a gyártás során a nyersfoszfátot kénsavval tárják fel.

Trágyamegosztás, a trágyázás időzítése és a kijuttatás módja

Minél nagyobb egy termesztett növény fajlagos tápanyagigénye, minél nagyobb a várható termés nagyságából adódó trágyaadag, minél hosszabb a tenyészidő, annál valószínűbb, hogy a kijuttatandó műtrágyát meg kell osztani, több részletben kell kiadni, amit tovább módosít a termesztési technológia és a talaj kötöttsége. Az említett szabály szemelőt tartása különösen indokolt a sóérzékenyebb fajok esetében, így a paprikánál is, bár a paprika fajták közül még a fűszer típusok a legkevésbé érzékenyek a sóra.

Az őszi gabonáknál indokolt, de a kései ültetésű zöldségfélék esetében, így a fűszerpaprikánál is helytelen gyakorlat az őszi alaptrágyához nitrogént adni, ezt a környezetvédelem is jogosan kifogásolja. (Olyan esetben indokolt lehet, ha jelentős mennyiségű szerves anyag került leszántásra, amelynek a bomlását elő kell segíteni.)

Helytelen gyakorlat az is, hogy a hosszabb tenyészidejű, jelentős mennyiségű káliumot igénylő zöldségfajok esetében, így a fűszerpaprikánál is, fejtrágya formájában nem adnak káliumot. Tápanyagmegosztás tekintetében a 1. táblázatban feltüntetett arányokat javasoljuk betartani.

Trágyaanyagok
NitrogénFoszforKálium
Alaptrágya  –80 – 90 50 – 60 
Indítótrágya10 – 2010 – 20 20 – 25 
Fejtrágya80 – 90 0-1020 – 25 
1. táblázat: Trágyamegosztás az étkezési és fűszerpaprikák esetében (%)

A fejtrágya időzítésnél fontos szabály, hogy folyamatos tápanyagellátást biztosítsunk a növény számára, azaz kisebb adagokkal minél gyakrabban fejtrágyázzunk, különösen humuszban szegény laza talajokon. A fejtrágya (tápoldat) összeállításánál az alábbiakat vegyük figyelembe: 

  • Foszfort a tenyészidő elején igényli a paprika nagyobb mennyiségben, a tenyészidő végén már nincs jelentős foszforfelvétel.
  • Nitrogént folyamatosan veszi fel, de a túl korai, erős „N”-indítás buja növekedéshez és terméselrúgáshoz vezethet! 
  • Kálium a festékképzés miatt fejtrágyaként is fontos, de a tenyészidő végére lecsökken az igény.
  • Magnéziumot folyamatosan adjuk növényvédő permetezések alkalmával lombtrágyaként.

A fejtrágyázások időpontját célszerű fenológiai fázisokhoz kötni, és akkor adni a fejtrágyát, amikor az egyes tápanyagok a legjobb hatékonysággal érvényesülnek. A paprika esetében az első terméskötéseket követő napokban ugrásszerűen megnövekszik a tápanyagfelvétel nitrogénből és káliumból. A fűszerpaprika tenyészidejét tápanyagigény alapján 3 szakaszra lehet osztani, a tápanyagok mennyiségét és arányát ennek megfelelően kell szabályozni:

  • Kezdetben a gyökeresedés elősegítése érdekében (az ültetést követő 2 hét alatt) a nitrogénhez és a káliumhoz képest magas a P-arányú tápoldat használata célszerű. 
  • A kiültetést követő 3-5 hétben (II. szakasz) jelentősen változik a paprikanövény tápelemarány igénye, a lombozat felépítéséhez több nitrogénre van szüksége.
  • Az első szedés(ek) idején, az újabb hajtások képződésekor a nitrogénhez képest valamivel több káliumot igényel. Ezt követően az N:K arány lényegesen nem változik, esetleg a tenyészidő legvégén a kálium elhagyható.

Tápoldatos termesztés

Az utóbbi időben, az intenzív szabadföldi termesztéssel foglalkozó gazdaságok (pl. dinnyetermesztők) áttértek a hagyományos, szilárd műtrágyák használatáról a tápoldatos termesztésre, amit előnyös lenne a fűszerpaprika esetében is alkalmazni. 

A tápoldatos termesztés legfontosabb feltétele a jó minőségű öntözővíz (EC: 0,5-1,5 mS/cm) és a vízben tökéletesen, maradék nélkül oldódó mono (egy hatóanyagot tartalmazó), 3-4 hatóanyagot tartalmazó (N-P-K-Mg) és komplex műtrágyák.

Míg a növény egy bizonyos határon belül szelektálja a számára fontos tápelemeket és tápanyaghiány esetén átmeneti jelleggel átépíti szervezetében azokat, addig a tápoldat magas töménységével szemben „védtelen”.

A magas koncentrációjú tápoldat a gyökérrendszert, mindenekelőtt a hajszálgyökereket megperzseli, elpusztítja akadályozva ezzel a további víz- és tápanyagfelvételt (2. kép). A tápoldat EC értéke ne haladja meg a 2-2,5 mS/cm-t, azaz műtrágyától függően 0,2-0,4%-nál töményebb oldatot ne használjunk.

2. kép: Tömény tápoldat, mint a szikesítő hatású öntözővíz is perzseli a gyökereket, a termés hegyének közelében nekrotikus (beszáradó) foltok képződését okozhatja

A fűszerpaprika termesztés technológiájának a tápanyagellátás csak egyetlen eleme, magában, megfelelő fajta, szakszerű növényvédelem, jó minőségű talaj és vízellátás nélkül nem fogja hozni a várt eredményt, de hangsúlyozni szükséges, hogy a kiemelkedő termésmennyiség, a jó minőség és termésbiztonság egyik alapvető feltétele! 

(Vezérkép: Skitterphoto/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

A történelmi szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulása és megszűnése

2018. november 29. 09:36

Az írás áttekintést nyújt a szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulásáról, majd lassú ellehetetlenüléséről. Egy gondolatkísérletet nyomon követve megtudhatjuk, hogy az uniós földrajzi eredetvédelem adta lehetőségek kihasználhatók lennének egy esetleges határon átnyúló „térelméleti újraegyesítésre”.

Intenzíven termesztett fűszerpaprika tápanyagellátása, I.

2024. január 19. 16:10

Az elmúlt két évtizedben kertészek és kereskedők a fűszerpaprika-termesztés válságáról beszélnek, aminek alapját a termőfelület drasztikus visszaesése, és a hasonló tendenciát mutató őrlemény mennyiségének csökkenése indokolta.

Agrár Hungarikum szakmai kerekasztal-beszélgetés: Hogyan tovább fűszerpaprika-termesztés?

2022. szeptember 13. 08:36

A fűszerpaprika, mint hungarikum különösen fontos a kalocsaiak számára, nem véletlenül van speciális vetőmag- és szárítási költségtámogatás hozzá, de az elmúlt években kiírt kertészeti pályázatok jelenthetik a legnagyobb segítséget a technológiai megújuláshoz.

Siránkozással nem versenyezhetnek a magyar fűszerpaprika-termelők

2023. szeptember 10. 09:10

A magyar fűszerpaprika-termelőknek akkor van esélyük kiváló minőségű termékeikkel a piacon maradni, ha megkülönböztetik magukat az előállítási költségeik miatt árban kedvezőbb, de minőségben gyengébb, az európai uniós piacon komoly versenytársként megjelenő tömegárutól.