Zöldség

Mi gátolja a paradicsom pirosodását? Megoldások!

Agrofórum Online

A paradicsom beérését számos tényező befolyásolja, de a hőmérséklet, a tápanyagarány és a növényterhelés optimalizálásával, valamint néhány kertészeti fogással gyorsíthatjuk a folyamatot. Így még a nyár végére is élvezhetjük a saját kertből származó, ízes, napérlelte paradicsomot.

A nyár derekán sok kertben előfordul, hogy a paradicsomtövek bőven teremnek, de a gyümölcsök nem akarnak bepirosodni. A probléma mögött több tényező is állhat: időjárás, tápanyagellátás, növényterhelés vagy éppen a fajta sajátossága. Szerencsére néhány kertészeti trükkel felgyorsítható a beérés.

Hőmérsékleti és fényviszonyok

A paradicsom optimális éréséhez 20-25 °C nappali és 16-20 °C éjszakai hőmérséklet az ideális. Tartósan 30 °C fölött a növényben csökken a likopin és béta-karotin termelődése, amelyek a piros színt adják. Ugyanígy a 12 °C alatti éjszakai hőmérséklet is lassítja az érési folyamatokat. Ha lehet, forró napokon árnyékoló hálóval csökkentsük a közvetlen napsugárzást.

Gyors megoldások a paradicsom beéréséhez

  1. Csúcs visszacsípése – Állítsa le a növekedést, hogy a tápanyag a termés érlelésére menjen!
  2. Felesleges levelek és fürtök eltávolítása – Csökkenti a növény terhelését, gyorsítja a pirosodást.
  3. Mérsékelt öntözés – Enyhe vízhiány etiléntermelésre ösztönzi a növényt.
  4. Kálium- és magnéziumpótlás – Segíti a cukorképződést és a színeződést.
  5. Félig érett termés leszedése – Meleg, szellős helyen, banán vagy alma mellett hamarabb beérik.
  6. Hővédelem forró napokon – Árnyékoló hálóval óvja a növényt a hőstressztől.

Tipp: A szedést mindig reggel vagy kora este végezze, amikor a növény hőterhelése kisebb!

Tápanyag- és vízellátás egyensúlya

A túlzott nitrogénellátás buja lombot eredményez, de gátolja a termés érését. Ebben a szakaszban a kálium és a magnézium a kulcsfontosságú: ezek elősegítik a cukorképződést és a színeződést. Öntözésnél kerüljük a túlöntözést – a mérsékelt vízellátás enyhe stresszt okoz, ami serkenti a beérést.

Növényterhelés szabályozása

Ha a tő túl sok zöld bogyót nevel egyszerre, az érés lassabb lesz. Érdemes a felesleges oldalhajtásokat és leveleket eltávolítani, valamint a csúcsot visszacsípni, hogy a növény energiái a meglévő termések érlelésére koncentrálódjanak.

Ha túl sok bogyót nevel egyszerre, az érés lassabb lesz

Stresszhatások kihasználása

A paradicsom érését mérsékelt vízmegvonással, enyhe gyökérbolygatással vagy a szár részleges meghajlításával is serkenthetjük. Ezek a módszerek fokozzák az etiléntermelést, ami a beérés természetes hormonja. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba, nehogy a termés vagy a növény károsodjon.

Fajtajellemzők és szedési trükkök

Bizonyos fajták eleve lassabban érnek be, különösen a nagyobb bogyójú paradicsomok. Ha gyorsítani szeretnénk, a félig érett terméseket szedjük le és érleljük utólag meleg, szellős helyen – a szármaradvány meghagyásával. Egy érett banán vagy alma mellé téve a kibocsátott etiléngáz is felgyorsítja a pirosodást.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Sonka sütőtök termesztése: a titok, amit kevesen tudnak

2025. szeptember 12. 14:10

Ízes őszi termést szeretne? Mutatjuk, mikor vessen, hogyan készítse elő a talajt, és mivel turbózza fel a sütőtök hozamát!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

2021. április 4. 06:53

A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?

Magnéziumhiány a paradicsomban

2023. július 11. 07:10

A zöldségfélék termőképességének javítása érdekében végzett talajvizsgálatok és a szövettani vizsgálatok kulcsszerepet játszanak a megfelelő tápanyagszintek biztosításához, hogy magas terméshozamú, jó minőségű termést tudjanak betakarítani és értékesíteni.

Mitől lesznek lyukak a paradicsom és a paprika termésein?

2025. augusztus 29. 04:40

Lyukakat fedeztem fel a paradicsom- és a paprikaterméseken. Fotót küldök a jelenségről. Mi okozza ezeket a tüneteket?

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen?

2023. augusztus 1. 04:36

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen a kertemben? Nálam már a leveleken és sajnos a bogyókon is megjelent a betegség.