Zöldség

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

Agrofórum Online

Az uborka keserűsége sok kertészt és vásárlót bosszant – de vajon mi okozza ezt az ízhibát? 

Az alábbiakban összeszedtem, miért válhat keserűvé az uborka, milyen környezeti és genetikai tényezők állnak a háttérben, és hogyan előzheti meg vagy kezelheti ezt a problémát egyszerű házi praktikákkal és okos termesztési módszerekkel.

Környezeti tényezők, amelyek fokozzák az uborka keserűségét

Az uborka ízének alakulása nem csupán genetikai tényezőktől, hanem a környezeti hatásoktól is nagymértékben függ. Ha el szeretné kerülni a keserű terméseket, kiemelten fontos, hogy figyelmet fordítson a növény életkörülményeire. A legtöbb esetben a kukurbitacin-szint megemelkedése a környezetből érkező stresszhatásokra adott válaszreakció, amelyet megfelelő gondoskodással mérsékelhet.

Genetikai okok: mely uborkafajták hajlamosak keserűségre?

A keserű uborka kérdését nem lehet kizárólag a környezeti hatásokra visszavezetni, hiszen az ízvilág alakulásában a genetikai háttér is kulcsszerepet játszik. Választása során érdemes tisztában lennie azzal, hogy bizonyos fajták eleve hajlamosabbak a kukurbitacin felhalmozására, míg másokat éppen ennek elkerülésére nemesítettek.

Ha Ön is szeretne zamatos, keserűségtől mentes uborkát termeszteni, a megfelelő fajta kiválasztása az első lépés a sikerhez! A régebbi, hagyományos fajták esetében – különösen a kerti, szabadföldi típusoknál – gyakrabban fordul elő keserűség, mivel ezek nem estek át modern nemesítési szűrőkön, amelyek célja a kellemetlen ízt okozó anyagok csökkentése.

Bizonyos fajták eleve hajlamosabbak a kukurbitacin felhalmozására
Bizonyos fajták eleve hajlamosabbak a kukurbitacin felhalmozására

Ha például örökségfajtákat nevel, legyen tudatában annak, hogy ezek természetes védekezőrendszerük részeként nagyobb mennyiségben termelhetnek kukurbitacint. Ezért ezeknél a típusoknál különösen fontos a stresszmentes környezet biztosítása!

Hogyan előzhető meg az uborka keserűsége?

Ha azt szeretné, hogy az uborkája minden harapásnál friss, üde és kellemesen édes legyen, kulcsfontosságú, hogy ne csupán utólag próbálja enyhíteni a keserűséget, hanem megelőzze annak kialakulását!

Először is, ügyeljen az egyenletes vízellátásra! Ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon, de azt se engedje, hogy túlöntözött, pangó vizes környezet alakuljon ki. Az uborka sekély gyökérzetű növény, így rendkívül érzékenyen reagál a nedvesség ingadozására. A stresszhelyzetek – különösen a hirtelen kiszáradás és utána bekövetkező túlöntözés – jelentősen fokozzák a keserű vegyületek képződését. Öntözzön rendszeresen, lehetőleg reggelente, és használjon mulcsot a talaj felszínén a párolgás csökkentésére!

Másodsorban biztosítson kiegyensúlyozott tápanyagellátást! Az alacsony nitrogénszint, valamint a kálium- és magnéziumhiány ugyancsak hozzájárulhat a keserűség kialakulásához. Használjon zöldségfélékre kifejlesztett komplex műtrágyát vagy komposztot, és figyelje meg a levelek színét, formáját: a tápanyaghiány korán észlelhető jele lehet a sárgulás vagy levélszélbarnulás.

Gondoskodjon a növénye klímavédelméről is! Az uborka hajlamos a hőstresszre, különösen tartósan magas hőmérséklet és közvetlen napfény esetén. Telepítse árnyékosabb, de még világos területre, vagy alkalmazzon árnyékoló hálót a forró délutáni órákban! Így mérsékelheti a napsütés miatti túlmelegedést, és csökkentheti a kukurbitacin-termelés kockázatát.

Végül, ne hanyagolja el a megfelelő betakarítási időpontot sem! Az uborka ugyanis nemcsak túl kicsin, de túléretten is könnyen keserűvé válhat. Szedje le a termést, amikor az még zsenge, élénkzöld és sima héjú – ez általában a virágzás után 7-10 nappal következik be. Ne várjon addig, amíg az uborka túl nagyra nő és a héja megkeményedik, mert ez nemcsak az íz rovására megy, hanem a keserűség megjelenésének valószínűségét is növeli.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Sonka sütőtök termesztése: a titok, amit kevesen tudnak

2025. szeptember 12. 14:10

Ízes őszi termést szeretne? Mutatjuk, mikor vessen, hogyan készítse elő a talajt, és mivel turbózza fel a sütőtök hozamát!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Növekszik a hazai uborkafogyasztás

2018. április 9. 07:50

A kereslet évről évre nő, de a gazdálkodók dolgát így is megnehezíti a főként Spanyolországból érkező olcsó áru, a téli időszakban ugyanis szinte lehetetlen ilyen alacsony árak mellett gazdaságosan megtermelni a zöldséget a magyar fóliasátrakban.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Hogyan védekezhetek az uborka betegségei ellen?

2023. július 1. 11:37

Házikertemben Roma F1, már termő uborkám levélbetegségének meghatározásában kérem a segítségüket. Több, mint egy hete észleltem a levelein apró, helyenként már nagyobb lyukszerű, világos foltokat. Atka kártételére gondoltam, és egy hete megpermeteztem Nissuron atkaölővel. A helyzet azóta sem javult, sok levél elszáradt, illetve fonnyad. Hogyan védekezhetek ellene?

Zucchiolo: az uborka és a cukkini keresztezése

2023. november 16. 07:10

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy sütőtök lenne, zöld és sárga, finoman csíkozott „ruhában”. Uborkára egyáltalán nem hasonlít, noha az uborka és a cukkini „gyermeke”. A zucchiolo egyelőre furának, de mindenképp szépségesnek tűnik a zöldségpiacon, az első tapasztalatok szerint pedig mennyei az íze, a felhasználhatósága miatt pedig kiemelkedik az összes többi zöldség közül.