Zöldség

Nyári ízek a téli szürkeségben, avagy termesztési javaslatok az ehető csírákhoz

Agrofórum Online

A legfinomabb befőttek már elfogytak, a tányérjaink üresebbek zöldek nélkül, az idény gyümölcsök-zöldségek időszaka még távolinak tűnik, a szervezetünk pedig szomjazik a természetes vitaminokra. A mai cikkben utánajárunk egy vitaminbombának.

Azt hoztam otthonról, hogy minden szezonnak megvan a saját maga zöldség-gyümölcs repertoárja, és gyerekként nem is volt kérdés, hogy mikor mit fogyasztunk – leginkább (szerencsére) a saját kertünkből. A zöldség- és gyümölcsszezont lezárva pedig már az elrakott savanyúságok és befőttek kerültek az asztalra. Ezt az elvet mai napig követem, kiegészítve a sort házilag aszalt termékekkel. Személy szerint nekem a télen megvásárolható zöldségek nagy része nem hozza azt az ízélményt, amit megszokott az ember otthon (kivételt képez ez alól a mindig verhetetlen zellerszár, de erről majd egy későbbi alkalommal…), de persze olykor-olykor bárki elcsábulhat a polcok mellett.

Ám ha van valami, ami a boltokban is beszerezhető, és igazi friss, nyár-íz, akkor azok a csírák. Nem új felfedezés, sőt, de én az utóbbi években találkoztam velük először a tányéromon. A csírák, ahányféle, annyi ízvilág, és mind telis tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, számos jótékony hatásuk ismert. A gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak és zöldségfélék csírái különböző ízűek, eltérő jótékony hatással, kezdve a vízhajtó, idegsejtek működését támogató, puffadásgátló, gyulladáscsökkentő hatással, mely sorok még a végtelenségig folytatódhatnak, ezért érdemes elmélyülni a témában a cikk olvasása után. Pozitív hatásuk mellett számos ételt gazdagíthat, ezért bátran használjuk pizzán, salátában, rántottához, turmixban.

Egyes szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a csírák előállítása során a kórokozók számára is ideális környezet alakul ki, ezért kérik a vásárlókat, hogy hűtött terméket válasszanak, és otthon is hűtőben tárolják, használják fel időben, a kellemetlen szagú vagy állagú termékeket pedig ne fogyasszák el.

A boltban vásárolható csírák alapvetően nem tartoznak az olcsó kategóriába, így a zamatos csíráktól már csak egy dolog jobb, az pedig az otthon, házilag csíráztatott verzió.

Nézzük hát a folyamatát.

A megbízható helyről (akár bio) vásárolt, erre a célra termesztett magokat vagy babszemeket töltsük negyedéig egy befőttesüvegnek, majd az üveget öntsük tele hideg vízzel. A ma esti művelet itt szünetel is, hiszen a magoknak egy éjszakán át ázniuk kell, így kellően magukba tudják szívni a vizet és megduzzadnak.

Másnap egy szita vagy szűrő segítségével öntsük le róla a vizet, de ügyeljünk arra, hogy a magok eközben a befőttesüvegben maradjanak (legegyszerűbb, ha egy teaszűrőt a domború oldalával helyezünk az üvegbe, és úgy csorgatjuk ki). Épp annyira kell nedvesen tartani őket, hogy képesek legyenek kicsírázni, de a penészedést elkerülvén ne álljanak a vízben.

Helyezzük el a szoba vagy konyha megfelelő pontjára 18-21 °C között tartva (ez lehet a konyha közepe, a csap széle, egy fűtetlen szoba, lényeg hogy közvetlen napsütés ne érje). Majd kezdődhet a nevelgetés és várakozás. Utóbbit ismerjük, előbbi pedig a csírázásig tartó napi kétszeri nedvesítést jelenti. A nedvesítést a fentebb leírt mértékben folytassuk.

A két művelet között muszlin kendő+tetővel, vagy ennek hiányában gumigyűrűvel biztosítsuk a megfelelő klímát a csírázó magoknak. Ha néhány nap múlva megjelentek a hajtáskezdemények, öblítés, leöntés és papírtörlőn történő lecsepegtetés után már fogyasztható is. Néhány napnál tovább ne tároljuk.

Bármilyen magot is választunk, legyen az csípős retek, curry aromájú görögszéna vagy semleges ízű lucerna, a saját csíra garantáltan izgalmassá varázsolja a nap bármely étkezését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöldséget a város szívében – Akvapónia új szerepben

Zöld rendszerek, közösségi élmények: az akvapónia nemcsak termel, hanem összeköt és szemléletet formál.

Kihívások a gyökérpetrezselyem termesztésében

2025. október 6. 16:10

Az elmúlt években megfigyelhető hazánkban, hogy a gyökérpetrezselyem termőfelülete 1700 hektárról 1200 hektárra esett vissza. A termésmennyiség tekintetében azonban ez a tendencia nem figyelhető meg, amely arra enged következtetni, hogy a termelés hatékonysága növekszik.

Ne késlekedjen: most van a fokhagyma ideje!

2025. október 4. 11:10

Az októberi fokhagymaültetés biztosítja a bőséges termést – mutatjuk a helyes duggatás lépéseit!

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

Hogyan termesszünk saját csírákat befőttesüvegben?

2022. december 27. 08:26

Gondolta volna, hogy étkezésre szánt csírákat tulajdonképpen egy befőttesüvegben is termeszthet?

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

2021. március 17. 08:36

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.

Mikrozöld termesztés otthon

2022. szeptember 7. 08:34

A mikrozöldek az elmúlt évtizedben a kulináris világ meghatározó részévé váltak, és káprázatos színekkel, valamint élénk ízvilággal gazdagították az ételeinket.

Hogyan termesszünk magról fenyőfát?

2022. december 23. 10:33

A fenyőfák lassan, de biztosan magról is nevelhetők. Ha van egy hímivarú és egy nőivarú fenyőfánk, akkor azok virágzáskor (jellemzően nyár közepén) tobozokat fognak hozni, amelyek magjaiból – kellő türelemmel és odafigyeléssel – új fákat nevelhetünk.