Zöldség

Nyári ízek a téli szürkeségben, avagy termesztési javaslatok az ehető csírákhoz

Agrofórum Online

A legfinomabb befőttek már elfogytak, a tányérjaink üresebbek zöldek nélkül, az idény gyümölcsök-zöldségek időszaka még távolinak tűnik, a szervezetünk pedig szomjazik a természetes vitaminokra. A mai cikkben utánajárunk egy vitaminbombának.

Azt hoztam otthonról, hogy minden szezonnak megvan a saját maga zöldség-gyümölcs repertoárja, és gyerekként nem is volt kérdés, hogy mikor mit fogyasztunk – leginkább (szerencsére) a saját kertünkből. A zöldség- és gyümölcsszezont lezárva pedig már az elrakott savanyúságok és befőttek kerültek az asztalra. Ezt az elvet mai napig követem, kiegészítve a sort házilag aszalt termékekkel. Személy szerint nekem a télen megvásárolható zöldségek nagy része nem hozza azt az ízélményt, amit megszokott az ember otthon (kivételt képez ez alól a mindig verhetetlen zellerszár, de erről majd egy későbbi alkalommal…), de persze olykor-olykor bárki elcsábulhat a polcok mellett.

Ám ha van valami, ami a boltokban is beszerezhető, és igazi friss, nyár-íz, akkor azok a csírák. Nem új felfedezés, sőt, de én az utóbbi években találkoztam velük először a tányéromon. A csírák, ahányféle, annyi ízvilág, és mind telis tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, számos jótékony hatásuk ismert. A gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak és zöldségfélék csírái különböző ízűek, eltérő jótékony hatással, kezdve a vízhajtó, idegsejtek működését támogató, puffadásgátló, gyulladáscsökkentő hatással, mely sorok még a végtelenségig folytatódhatnak, ezért érdemes elmélyülni a témában a cikk olvasása után. Pozitív hatásuk mellett számos ételt gazdagíthat, ezért bátran használjuk pizzán, salátában, rántottához, turmixban.

Egyes szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a csírák előállítása során a kórokozók számára is ideális környezet alakul ki, ezért kérik a vásárlókat, hogy hűtött terméket válasszanak, és otthon is hűtőben tárolják, használják fel időben, a kellemetlen szagú vagy állagú termékeket pedig ne fogyasszák el.

A boltban vásárolható csírák alapvetően nem tartoznak az olcsó kategóriába, így a zamatos csíráktól már csak egy dolog jobb, az pedig az otthon, házilag csíráztatott verzió.

Nézzük hát a folyamatát.

A megbízható helyről (akár bio) vásárolt, erre a célra termesztett magokat vagy babszemeket töltsük negyedéig egy befőttesüvegnek, majd az üveget öntsük tele hideg vízzel. A ma esti művelet itt szünetel is, hiszen a magoknak egy éjszakán át ázniuk kell, így kellően magukba tudják szívni a vizet és megduzzadnak.

Másnap egy szita vagy szűrő segítségével öntsük le róla a vizet, de ügyeljünk arra, hogy a magok eközben a befőttesüvegben maradjanak (legegyszerűbb, ha egy teaszűrőt a domború oldalával helyezünk az üvegbe, és úgy csorgatjuk ki). Épp annyira kell nedvesen tartani őket, hogy képesek legyenek kicsírázni, de a penészedést elkerülvén ne álljanak a vízben.

Helyezzük el a szoba vagy konyha megfelelő pontjára 18-21 °C között tartva (ez lehet a konyha közepe, a csap széle, egy fűtetlen szoba, lényeg hogy közvetlen napsütés ne érje). Majd kezdődhet a nevelgetés és várakozás. Utóbbit ismerjük, előbbi pedig a csírázásig tartó napi kétszeri nedvesítést jelenti. A nedvesítést a fentebb leírt mértékben folytassuk.

A két művelet között muszlin kendő+tetővel, vagy ennek hiányában gumigyűrűvel biztosítsuk a megfelelő klímát a csírázó magoknak. Ha néhány nap múlva megjelentek a hajtáskezdemények, öblítés, leöntés és papírtörlőn történő lecsepegtetés után már fogyasztható is. Néhány napnál tovább ne tároljuk.

Bármilyen magot is választunk, legyen az csípős retek, curry aromájú görögszéna vagy semleges ízű lucerna, a saját csíra garantáltan izgalmassá varázsolja a nap bármely étkezését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Spárga a fókuszban: mitől lett luxus a tavasz zöldsége?

2025. május 19. 08:10

A spárga tavaszi sztárnövény, de megéri az árát? Körbejártuk termesztését, környezetterhelését és a tudatos fogyasztás lehetőségeit.

A zöldbab gazdasági jelentősége

2025. május 12. 14:10

A fajtakiválasztásnál, a környezeti és agrotechnikai lehetőségek mellett, a piac igényeivel is számolni kell.

Kelbimbó a kertben: bőséges és ízletes termés őszre

2025. május 8. 11:10

A kelbimbó megosztó zöldség. Sokan csak úgy emlékeznek rá, mint a  gyerekkori mumus a tányéron. Valójában egy rendkívül értékes növény,

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

Hogyan lehet saját avokádófánk?

2024. január 9. 09:10

Az avokádó csíráztatása régi-új „hobbi”. Hiszen mindazok, akik imádják az avokádót és kedvelik a növényeket, fájó szívvel dobják ki reggeli után az életerős avokádó magokat, amelyekből szépséges növény fejlődhetne.

Hogyan termesszünk saját csírákat befőttesüvegben?

2022. december 27. 08:26

Gondolta volna, hogy étkezésre szánt csírákat tulajdonképpen egy befőttesüvegben is termeszthet?

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

2021. március 17. 08:36

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.

Mikrozöldek termesztése otthon

2022. szeptember 7. 08:34

A mikrozöldek az elmúlt évtizedben a kulináris világ meghatározó részévé váltak, és káprázatos színekkel, valamint élénk ízvilággal gazdagították az ételeinket.