A vízkórság vagy ödéma ismert betegség a zöldségtermesztésben. Különösen kora tavasszal, télen és ősszel szokott jelentkezni a hajtatott kultúrákban, de ismert a szabadföldi káposztaféléknél is. A fonáki oldalon, ritkábban a levél színén is apró hólyagok (vízhólyagok) képződnek, amelyek idővel felrepednek, és jobb esetben beszáradnak, elparásodnak, rosszabb esetben gombás betegségek manifesztálódnak a sérült levélfelületén.
1. kép: Ödémás betegség paradicsomon – kezdeti tünetek
Maga az ödéma, ha nem fertőződik el – ugyan csúnya jelenség, de – nem veszélyes. Beszáradt, parás foltok alakulnak ki, a levelek ennek következtében kisebb-nagyobb mértékben deformálódnak, de maga a növény kinövi (1-2 kép). Viszont, ha elfertőződik, pl. a szürkepenész, a fitoftóra, a baktériumos betegségek súlyos károkat okozhat.
2. kép: Ödémás betegség paradicsomon – beparásodott levélfelület
A tünetek először mindig a szellőzőktől, fűtéstől távol eső helyeken alakulnak ki. Ha ilyenkor intenzív szellőztetéssel, az öntözés szüneteltetésével és gombaölő szerekkel permetezni tudunk, a baj megelőzhető.
(Terbe István – Agrofórum Online)