Zöldség

Párásítás, páratartalom szabályozása, fénytelen paprika termések

Agrofórum Online

Kevesen fordítanak figyelmet a páratartalomra, fóliák alatt is csak elvétve lehet hygrométerrel találkozni. A magas páratartalom elősegíti a kórokozó (gombás és baktériumos) betegségek terjedését, rontja a terméskötődést, vízkórságot (ödéma) idéz elő, lassítja a transzspirációt, ezáltal a növényi tápanyagok felvételét is. Ha a páratartalomról beszélünk, többnyire ezek a rémképek jelennek meg a termesztők előtt, pedig a túl alacsony páratartalom is káros.

Páratartalom tekintetében a zöldségfélék igénye eltérő. Kiugróan magas az uborkáé, ezzel szemben a paprika kevesebb párát igényel, a termésképzés idején 70-80%-ot. Túl alacsony páratartalom esetén fénytelen termések fejlődnek, a bogyó felületén egészen vékony repedések (parásodás) alakulnak ki, rosszabb a terméskötődés (nem tapad a bibéhez és nem csírázik a pollen), gyengébb a transzspiráció, mert védekezik a növény a kiszáradástól és lezárnak a sztómák, aminek következtében lassul a víz- és tápanyagfelvétel.

A páratartalmat a hajtató berendezés szellőztetőjének nyitásával és zárásával, a hőmérséklet emelésével és csökkentésével, továbbá öntözéssel szabályozhatjuk. Minden esetben törekedni kell a fokozatosságra, a hirtelen és nagymértékű nyitás illetve zárás  –  mint a hőmérséklet esetében is – a páratartalom erős ingadozásával jár, és ez a növény szempontjából nem kívánatos. Szeles időben a páratartalom csökkentést kisebb mértékű nyitással is elérhetjük.

Minőségi paprikatermesztés esetén elengedhetetlen a cseppenkénti és szivárogtató öntözés mellett – ami a vízutánpótlást és tápoldaton keresztül tápanyag-ellátást is biztosítja – a szórófejes öntözés valamelyik változata. Az egyre gyakoribb légköri aszályok miatt szükséges a naponta akár többszöri, 1-2 mm-es párásító öntözés még akkor is, ha ezzel a baktériumos és gombás betegségek fertőzés veszélyét kismértékben fokozzuk. De 80% páratartalom alatt az ebből adódó súlyos fertőzéssel nem kell számolni.

Ugyanakkor az éjszakai magas páratartalom (akár 90-95 %) kedvező hatással van a bogyók tömegére, az ilyenkor felvett víz, a transzspiráció akadályoztatása miatt, a bogyókban halmozódik fel, ezzel növelve tömegüket.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A régi idők superfoodja: a kerékrépa nagy visszatérése

2025. december 15. 08:10

A kerékrépa rég elfeledett kincs, pedig tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre ma nagyobb szükségünk van, mint valaha.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, I. – Zöldségtermesztőknek a páratartalomról

2023. október 19. 15:10

Zöldségtermesztők – úgy a szabadföldön gazdálkodók, mint a hajtató kertészek – a klimatikus környezeti tényezők említése kapcsán többnyire a fényviszonyokra és a hőmérsékletre gondolnak, a páratartalomnak nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. Pedig a fóliák alatt a kritikusan magas, szabadföldi gazdálkodás esetén a károsan alacsony légnedvesség jelentős mértékben közrejátszik a termesztés eredményességében.

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

2024. október 2. 05:40

Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Hal- és zöldségtermelés egyszerre - jön az intelligens akvapóniás rendszer

2021. április 24. 16:01

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása nagy kihívást jelent, megoldást hozhat a svédek intelligens vezérlőrendszere.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.