Zöldség

Párásítás, páratartalom szabályozása, fénytelen paprika termések

Agrofórum Online

Kevesen fordítanak figyelmet a páratartalomra, fóliák alatt is csak elvétve lehet hygrométerrel találkozni. A magas páratartalom elősegíti a kórokozó (gombás és baktériumos) betegségek terjedését, rontja a terméskötődést, vízkórságot (ödéma) idéz elő, lassítja a transzspirációt, ezáltal a növényi tápanyagok felvételét is. Ha a páratartalomról beszélünk, többnyire ezek a rémképek jelennek meg a termesztők előtt, pedig a túl alacsony páratartalom is káros.

Páratartalom tekintetében a zöldségfélék igénye eltérő. Kiugróan magas az uborkáé, ezzel szemben a paprika kevesebb párát igényel, a termésképzés idején 70-80%-ot. Túl alacsony páratartalom esetén fénytelen termések fejlődnek, a bogyó felületén egészen vékony repedések (parásodás) alakulnak ki, rosszabb a terméskötődés (nem tapad a bibéhez és nem csírázik a pollen), gyengébb a transzspiráció, mert védekezik a növény a kiszáradástól és lezárnak a sztómák, aminek következtében lassul a víz- és tápanyagfelvétel.

A páratartalmat a hajtató berendezés szellőztetőjének nyitásával és zárásával, a hőmérséklet emelésével és csökkentésével, továbbá öntözéssel szabályozhatjuk. Minden esetben törekedni kell a fokozatosságra, a hirtelen és nagymértékű nyitás illetve zárás  –  mint a hőmérséklet esetében is – a páratartalom erős ingadozásával jár, és ez a növény szempontjából nem kívánatos. Szeles időben a páratartalom csökkentést kisebb mértékű nyitással is elérhetjük.

Minőségi paprikatermesztés esetén elengedhetetlen a cseppenkénti és szivárogtató öntözés mellett – ami a vízutánpótlást és tápoldaton keresztül tápanyag-ellátást is biztosítja – a szórófejes öntözés valamelyik változata. Az egyre gyakoribb légköri aszályok miatt szükséges a naponta akár többszöri, 1-2 mm-es párásító öntözés még akkor is, ha ezzel a baktériumos és gombás betegségek fertőzés veszélyét kismértékben fokozzuk. De 80% páratartalom alatt az ebből adódó súlyos fertőzéssel nem kell számolni.

Ugyanakkor az éjszakai magas páratartalom (akár 90-95 %) kedvező hatással van a bogyók tömegére, az ilyenkor felvett víz, a transzspiráció akadályoztatása miatt, a bogyókban halmozódik fel, ezzel növelve tömegüket.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

Oltással védhető az uborka a cinkstressz ellen

2025. október 16. 07:10

Új kutatás bizonyítja: a megfelelő alanyra oltott uborka jobban bírja a cinkhiányt és a fémtoxicitást is.

Cékla kisokos: így választja ki a legjobbat!

2025. október 14. 08:10

A cékla igazi őszi vitaminforrás – de csak akkor, ha jól választjuk ki. Mutatjuk, mire figyeljünk a piacon!

Zöldséget a város szívében – Akvapónia új szerepben

Zöld rendszerek, közösségi élmények: az akvapónia nemcsak termel, hanem összeköt és szemléletet formál.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

2018. április 30. 08:17

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.

Olaszországban sem kímélte a fagy az ültetvényeket

2021. április 25. 05:19

A Coldiretti szerint az extrém időjárási események gyakoriságának folyamatos növekedése több mint 14 milliárd eurós kárt okozott már az olasz mezőgazdaságban.

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.