Zöldség

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, I. – Zöldségtermesztőknek a páratartalomról

Agrofórum Online

Zöldségtermesztők – úgy a szabadföldön gazdálkodók, mint a hajtató kertészek – a klimatikus környezeti tényezők említése kapcsán többnyire a fényviszonyokra és a hőmérsékletre gondolnak, a páratartalomnak nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. Pedig a fóliák alatt a kritikusan magas, szabadföldi gazdálkodás esetén a károsan alacsony légnedvesség jelentős mértékben közrejátszik a termesztés eredményességében.

Általános gyakorlat a hőmérséklet mérése (átlag érték, minimum és maximumok, hőösszeg stb.), a fényviszonyokhoz igazított öntözés és tápoldatozás, de a páratartalomra vonatkozó, a növény fejlődését befolyásoló légnedvesség értékek kevésbé ismertek, és ha a gazdák rendelkezésre is állnak, nem a súlyuknak megfelelően kezelik, gyakran figyelmen kívül hagyják.

A páratartalom kapcsán a növényre gyakorolt hatásokat kiemelve, amelyek jelentősebb mértékben befolyásolják, illetve szabályozzák az élettani folyamatokat, és azon keresztül a terméseredményeket, a következőket szükséges megemlíteni:

  • Alapvetően közrejátszik a transzspirációs folyamatokban, befolyásolja a növények párologtatását. 
  • Szélsőségesen magas vagy alacsony pára esetén nem működnek a légzőnyílások (sztómák), nincs párologtatás, ebből adódóan nincs vízfelvétel, és a tápanyagok növénybe jutása is akadozik, gátolt, ami tápanyaghiányhoz vezethet.
  • Hatással van a páratartalom a virágzásra, a virágok és a termések kötődésére is. Túl száraz levegőben nem képződik kellő mennyiségben szekrétum, ebből adódóan nem tapad a bibéhez a virágpollen. Magas páratartalom hatására a pollen megszívja magát nedvességgel, nehézzé válik, nem repül, nehezen jut át a bibére.
  • A magas páratartalom, mint ahogy a szélsőségesen alacsony is elősegíti a gombás és baktériumos betegségek megtelepedését, illetve a kártevők felszaporodását.

Páratartalom kapcsán beszélünk az abszolút és a relatív páratartalomról. Az abszolút páratartalom érték alatt a levegőben lévő nedvesség mennyiségét értjük, azaz 1 kg levegő hány gramm vizet tartalmaz. A levegő vízfelvevő képessége hőmérsékletfüggő, a melegebb levegő több nedvességet tud felvenni, magában tárolni, vagyis a melegedéssel a légkör párakapacitása növekszik.

Relatív páratartalom alatt azt az értéket értjük, ahogy adott hőmérsékleten a levegő nedvességtartalma a lehetséges abszolút páratartalomhoz viszonyul. Ebből következően a relatív páratartalom mindig egy viszonyított érték, amit százalékban adunk meg. 

Melegedéskor a környezetből egyre több vízgőz kerül a levegőbe, ami folyamatnak ellentéte a harmatképződés, azaz a párakicsapódás. Ha a hőmérséklet ugyanolyan víztartalom mellett csökken, úgy a relatív páratartalom nő.

A levegő is csak korlátozott mennyiségben képes a vizet elnyelni, ebből adódóan a légkör hűlve vízgőzzel telítetté válik, a páratartalma eléri a 100%-ot, majd köd képződik, dér vagy harmat formájában kicsapódik. (Ez utóbbi jelenséget – mivel hőtermelő folyamat – a fagy előrejelzésénél és a fagy elleni védekezésnél is használják a zöldség- és gyümölcstermesztésben.)

A relatív páratartalom éves alakulására jellemzően a legalacsonyabb értékek (40-50%) nyáron, júliusban vannak, míg a legmagasabb érték (90% felett) télen, december-februárban mérhető.

Nálunk a közel félszáz, kisebb-nagyobb felületen termesztett zöldségfajnak egy része párás, szubmediterrán környezetből lett behurcolva, míg mások közép-ázsiai származásukból adódóan a szárazabb viszonyokat kedvelik. Ebből adódóan – a hő- és fényigényükhöz hasonlóan – jelentősen eltér a páraigényük is. 

Az optimálisnak mondható légnedvesség tartalom nemcsak fajonként változik, ismert fajták, fajtatípusok esetében is különbség, sőt fenológiai fázisoktól, a növény korától függően is módosulhat. Vagyis a páratartalom is – mint más környezeti tényező – nem tekinthető növénytermesztési szempontból egy állandó értéknek, fajtól, és a klimatikus tényezőktől, mindenekelőtt a hőmérséklettől és a fényviszonyoktól függően változik.

Párás és száraz, valamint az erősen ingadozó páratartalom zöldségnövényekre gyakorolt hatása és káros következményei az alábbiakban összegezhetők:

Optimálisnál magasabb páratartalom:

  • Intenzív, esetenként buja vegetatív növekedés,
  • virágelrúgás, terméskezdemények ledobása, rosszabb termékenyülés,
  • elhúzódó tenyészidő,
  • csökkenő transzspiráció és lassúbb tápanyagfelvétel (1. kép), 
  • színanyagok lassúbb kialakulása, termésszínesedés elhúzódása,
  • lazább szövetállományból adódó rosszabb tárolhatóság, szállíthatóság és pulton-tarthatóság,
  • gombás és baktériumos eredetű betegségek fokozott mértékű felszaporodása és
  • élettani betegségek, fejlődési rendellenességek kialakulása (pl.: ödéma (2. kép), szárrepedés, termésrepedés).
1. kép: Magas páratartalom következtében a hajtatott uborka fiatal levelei kanalasodnak, a hajtásvége elpusztul.
2. kép: Vízkórság (ödéma) betegség paradicsomon. A levél fonáki oldalán apró vízhólyagok képződnek.

Alacsony (túl alacsony) páratartalom következményei:

  • Vegetatív növekedés lassulása, 
  • generatív jelleg kialakulása (a lombozathoz képest sok virág és terméskezdemény),
  • kényszerérés,
  • fénytelen termések (pl.: paprika, paradicsom, padlizsán),
  • a termés (bogyó) felületén apró hajszálrepedések keletkezése,
  • sztómák záródása következtében lassúbb tápanyagfelvétel,
  • néhány kártevő (pl.: atkák) felszaporodása és
  • szövetek gyorsabb elöregedése (fásodás, pudvásodás, rostosodás).

Erősen ingadózó páratartalomból adódó fejlődési zavarok:

  • Káros stressz hatások jelentkezése,
  • virág- és terméskezdemény elrúgás,
  • betegségekkel szemben csökkenő ellenállás, valamint
  • bogyók, termések repedése és deformációja.

Ugyan a fentiekben a páratartalom optimális értékétől történő eltérés káros következményei lettek csak megemlítve tudni kell, hogy a légnedvesség szabályozása lehetőség is egyben a kertész kezében a fiziológiai és technológiai folyamatok irányítására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsom télire: tartósítási tippek a Nébih ajánlásával

2025. augusztus 25. 08:10

Befőzés, aszalás vagy fagyasztás – a Nébih tanácsai segítenek, hogy a nyár ízeit egész évben biztonságosan élvezhessük.

Gesztenyeízű tök a kertből: bemutatkozik a Hokkaido

2025. augusztus 24. 14:10

Kiváló íze, jó tárolhatósága és igénytelen termesztése miatt érdemes vele próbálkozni hobbikertészeknek és termelőknek is.

Paradicsom után mit ültessünk? Szakértői tanácsok

2025. augusztus 20. 13:10

A paradicsom betakarítása után sem kell üresen hagyni az ágyást – mutatjuk, milyen növényekkel használhatjuk ki hatékonyan a területet.

Varga-kordon: így neveljük hatékonyan a paradicsomunkat!

2025. augusztus 18. 05:40

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségnövény a házikertben, hiszen ízletes, sokoldalúan felhasználható, és viszonylag kis helyen is nevelhető. Ugyanakkor a látszat csalóka: a paradicsomgondozásnak számos buktatója van!

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.

Mérgező gyomok lehetnek a gépi betakarítású, csomagolt zöldségek között

2023. szeptember 14. 11:40

Komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha a zöldségekkel együtt mérgező gyomok is a fogyasztók asztalára kerülnek. A modern rendszerek ezt már képesek lényegében 100 százalékos biztonsággal kiszűrni.